Asfaltą gatvėse klosime sausį, o druską barstysime liepą?

Pagaliau prasidėjo sostinės Vilniaus gatvės remontas, o kelininkai šaltomis

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

2016-10-22 07:00, atnaujinta 2017-05-10 10:13

Kuo šie du savaitės darbai susiję? Ogi tuo, kad abu juos kelininkai pradėjo vienu metu. Prasidėjus šalnoms, kai netrukus ims kristi snaigės, o žemę ims kaustyti pašalas.

Nereikėtų stebėtis, jeigu tai būtų pirmasis gatvės remontas, pradedamas vėlų rudenį. Tačiau tai sostinėje kartojasi kaip chroniška liga. Juk Vilniaus gatvė turėjo būti suremontuota jau prieš metus. Praėjusį rudenį vilniečiai ir miesto svečiai turėjo džiaugtis lygiais šaligatviais, nauju grindiniu, šviesesniu apšvietimu.

Juk dar praėjusių metų pradžioje valdžia skelbė Vilniaus gatvės kapitalinio remonto rangovo konkursą. Jame dalyvavo septynios įmonės, rangovas turėjo paaiškėti kovą. Tačiau savivaldybė nutraukė konkursą ir paskelbė naują.

Kiek truks Vilniaus gatvės remontas? Anot mero R.Šimašiaus, darbai šiemet vyks tol, kol leis palankios oro sąlygos. O jau kitą vasarą vilniečiai ir miesto svečiai galės džiaugtis visiškai atnaujinta Vilniaus gatve.

Miesto vadovas nemato nieko bloga, kad darbai pradedami vėluojant, kad tai panašu į bulvių sodinimą rudenį.

Kaip šia miesto centro gatve teks keliauti vilniečiams žiemą, siaučiant pūgai? Kai senieji šaligatviai bus išardyti, naujieji nepakloti, o grindinyje prirausta duobių?

Bet valdžia piešia šviesų rytojų: miestui strategiškai svarbi ir itin lankoma Vilniaus gatvė nuo Gedimino prospekto iki Islandijos gatvės bus visiškai atnaujinta – pakeista susidėvėjusi gatvės bei šaligatvių danga, atsiras pakeliamieji užtvarai, atskirsiantys pėsčiųjų zoną.

Savivaldybė jau apskaičiavo, kiek naujų juodo bazalto ir granito trinkelių bus paklota. Tačiau kada visa tai?

Nebūtų pikta, jei tai būtų pirmas atvejis. Bet Neries krantinė, kuria taip mėgsta girtis valdžia, taip pat buvo pradėta atnaujinti praėjusių metų rudenį.

Lapkritį, gruodį darbininkai klojo plokštes, užpylė po krantinės pagrindu atsiradusias tuštumas. Gerai, kad sniegas į Vilnių atkeliavo palyginti vėlai.

O mokyklų remontas ir renovacija? Juk jis taip pat pradedamas ne iš karto mokslo metams pasibaigus.

Įpusėja liepa, artėja rugpjūtis ir tik tada statybininkai įžengia į mokyklas. Tad spalį, lapkritį, o kartais ir vėliau darbai dar būna nebaigti. Moksleiviams tenka mokytis dulkėtose klasėse, už sienos žviegiant grąžtams ir kaukšint pneumatiniams plaktukams.

Kodėl taip įpratome vėluoti, o paskui verstis per galvą? Pasirodo, kaltas visagalis konkursas. Ypač dabartinė valdžia pamėgo juos skelbti, nutraukti, skelbti kitus. O laikas bėga.

Tad gal greitai sulauksime, kad asfaltą gatvėse kelininkai klos sausį, o druską jose barstys liepą?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?