Miręs ministras į kapus nusinešė didelę paslaptį

Anapilin šią savaitę palydėto sveikatos apsaugos ministro, Seimo nario Juro Poželos gyvenimo pabaiga apaugo įvairiomis kalbomis. Tačiau ne mažiau mįslingos buvo ir paskutinės šio jauno politiko dienos prieš nugrimztant į pražūtingą komą.

Jaunasis Seimo narys J.Požela sveikatos apsaugos ministru buvo paskirtas tik šių metų pavasarį, o spalį užgeso.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jaunasis Seimo narys J.Požela sveikatos apsaugos ministru buvo paskirtas tik šių metų pavasarį, o spalį užgeso.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Specialiųjų tyrimų tarnybos atstovai patvirtino, kad jų būstinėje J.Požela lankėsi rugpjūčio 4 dieną.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Specialiųjų tyrimų tarnybos atstovai patvirtino, kad jų būstinėje J.Požela lankėsi rugpjūčio 4 dieną.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 22, 2016, 10:22 AM, atnaujinta May 10, 2017, 10:04 AM

Sunki ir, kaip paaiškėjo vėliau, mirtina liga energija tryškusį 34 metų J.Poželą užklupo rugpjūtį per atostogas, kurias jaunasis socialdemokratas su šeima leido pajūryje.

„Nesulaukęs tinkamo poilsio, matyt, jo organizmas išseko ir padarė savo“, – gedėdamas bičiulio garsiai svarstė Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas.

Bet ir G.Paluckui buvo didžiulė staigmena iš „Lietuvos ryto“ žurnalisto išgirdus, kad sveikatos apsaugos ministro atostogas pajūryje buvo sudrumstęs jo paslaptingas vizitas į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT).

Išrėžė raginimą J.Miliui

STT būstinėje sostinėje J.Požela apsilankė atostogų įkarštyje – rugpjūčio 4-ąją.

Prieš tai Nidoje poilsiavęs J.Požela šeimą pervežė į Palangą, o pats po kelių dienų išskubėjo į sostinę.

Vilniuje politikas ilgai neužsibuvo – po apsilankymo STT jis tą pačią dieną sugrįžo į Palangą. Bet netgi trumpas J.Poželos apsilankymas sostinėje sukėlė ratilų tuo metu garsiai skambėjusiame vadinamajame koldūnų skandale.

Po niekur neskelbto apsilankymo STT ministras savo socialinio tinklo paskyroje netikėtai paskelbė, kad įtarimų sulaukęs buvęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius turi trauktis iš pareigų: „Visiškai akivaizdu, kad J.Milius (kuriam jau pareikšti įtarimai), kaip tarnybos vadovas, nebesusitvarko su savo pareigomis. Pasigendu ir didesnės Virginijos Baltraitienės atsakomybės. Situacija nebejuokinga.“

Kitą dieną J.Požela paskelbė naktį sulaukęs J.Miliaus žinutės. Tarnybos vadovas ministrui priekaištavo, kad jis įsivėlė į skandalą esą visiškai nesigilindamas į situaciją.

Tai buvo paskutinis įrašas J.Poželos paskyroje. Praėjus daugiau kaip savaitei, prieš pat atostogų pabaigą, ministras dėl ūmaus kasos uždegimo buvo atvežtas į Santariškių klinikas.

Buvo patekęs į STT tinklus?

Kas tokio svarbaus galėjo pakeisti atostogavusio J.Poželos planus? Kodėl ministro vizitas į STT buvo toks neatidėliotinas, kad dėl jo šeimą pajūryje palikęs politikas turėjo sukarti šimtus kilometrų?

Atsakymus į šiuos klausimus ministras nusinešė į kapus, tuo metu kai kurie bendražygiai po jo mirties ėmė svarstyti, kad galbūt J.Požela nemalonumų turėjo dėl savo ryšių su koncernu „MG Baltic“.

Seime vieša paslaptis, kad J.Požela, kaip ir nemažai kitų įtakingų politikų, turėjo kontaktų su šio koncerno atstovais. Gali būti, kad tai buvo žinoma ir STT.

Galbūt sekliai netgi buvo užfiksavę kokius nors šio politiko ir verslininkų pokalbius, kurių paviešinimas J.Poželai galėjo apkartinti gyvenimą prieš rinkimus?

Juolab kad įkliuvus tuomečiam liberalų lyderiui Eligijui Masiuliui jaunojo socialdemokrato pavardė buvo minima tarp kelių dešimčių skirtingoms frakcijoms priklausančių Seimo narių, kurie esą bet kada gali atsidurti korupcijos bylą tiriančių pareigūnų akiratyje.

Apie Seime tvyrančią baimės atmosferą „Lietuvos rytas“ rašė birželį, kai bylai vadovaujantis prokuroras Justas Laucius prasitarė, kad įtariamųjų gali būti ir daugiau – juos nuo atsakomybės esą saugo teisinė neliečiamybė.

Tik patvirtino, kad lankėsi

Tąsyk J.Poželos pavardė įvardyta nebuvo, bet po jo viešų žodžių apie J.Milių buvo pasigirdę nusistebėjimų dėl itin ryžtingos ministro pozicijos. Ar tik ministrui „drąsos“ neįpūtė STT?

Į šį klausimą, be J.Poželos, geriausiai galėtų atsakyti tik STT. Tačiau šios tarnybos atstovai nepaaiškino sąmokslo teorijomis apaugusio pokalbio su politiku.

„Šviesaus atminimo sveikatos apsaugos ministras J.Požela lankėsi Specialiųjų tyrimų tarnyboje rugpjūčio 4 dieną. Čia jis susitiko su tarnybos pirmuoju pavaduotoju Žydrūnu Bartkumi.

Susitikimas įvyko paties ministro iniciatyva. Gerbdami Anapilin išėjusio ministro atminimą, įvykusio pokalbio detalių nekomentuosime“, – tokį atsakymą „Lietuvos rytui“ pateikė STT.

Žinia suglumino bičiulius

Žinoma, galima svarstyti, kad ministerijai vadovauti pradėjęs politikas galėjo susidurti ir su tam tikrais korupciniais reiškiniais sveikatos apsaugos sistemoje ir apie tai norėjo pasikalbėti su STT pareigūnais.

Bet jei tai būtų buvęs paprasčiausias darbo vizitas, negi J.Poželai reikėjo staiga keisti atostogų planus?

Ką apie STT slepiamą socialdemokrato apsilankymą šios tarnybos būstinėje žino jo bičiuliai?

„Lietuvos ryto“ apie tai paklaustas G.Paluckas tikino, kad ši žinia jam visiškai netikėta: „Aš žinojau, kad išvažiavęs iš Nidos į Palangą jis dar sulakstė į Vilnių. Tačiau susitikę nebuvome, nes aš tuo metu irgi atostogavau.“

Vilniaus vicemeras teigė nežinojęs, kokių reikalų sostinėje turėjo artimas jo bičiulis.

„Kokiu pagrindu? Už ką?“ – išgirdęs, kad iš Palangos į Vilnių J.Požela buvo atskubėjęs vien dėl susitikimo STT, stebėjosi G.Paluckas.

Galėjo būti pažeidžiamas?

Vilniaus vicemeras pripažino, kad J.Požela bendraudavo su koncerno „MG Baltic“ atstovais, tačiau kilus korupcijos skandalui jis nieko neužsiminė apie kokį nors galimą STT domėjimąsi juo.

„Net jeigu J.Požela ir būtų ką nors apie tai žinojęs, abejoju, ar būtų kam nors pasakojęs. Juk tokia informacija sklinda žaibo greičiu“, – svarstė G.Paluckas.

Anot Vilniaus politiko, įtarimų sulaukusio „darbiečio“ Vytauto Gapšio pavyzdys rodo, kad galėjo būti sekami visi su koncernu ryšių turėję politikai, ne išimtis galėjo būti ir J.Požela.

Todėl G.Paluckas taip pat neatmetė, kad STT galėjo pasinaudoti pažeidžiamu tapusiu politiku kitiems savo tikslams įgyvendinti: „Nors ir sunkiai įtikėtina, tačiau kai sudėlioji visus faktus, kyla visokių minčių.

Ypač visus nustebino J.Poželos pareiškimas dėl J.Miliaus.

Gal jis ir nešokiravo, bet daugelį supykdė. Situacija dėl J.Miliaus buvo ir taip įtempta – vieni jį dar bandė išsaugoti, kiti siūlė padėkoti už darbą ir atsisveikinti, bet Juro viešas pareiškimas sukėlė naują bangą.

Viskas labai panašu į sąmokslą, bet sudėtinga ir tokią teoriją paneigti.“

Patirtas stresas – ne į naudą

Vilniaus vicemeras svarstė, kad apsilankymas STT galėjo turėti neigiamų pasekmių ir J.Poželos sveikatai: „Net sveikam žmogui tokie apsilankymai sukelia stresą. Tai nėra iškyla: kaltas ar ne, iškviečia ir eini visas mėlynas.“

Neringos meras socialdemokratas Darius Jasaitis irgi mano, kad STT įvykęs pokalbis J.Poželai galėjo kainuoti daug nervų, net jei jis buvo niekuo dėtas: „Juk kai eini tikrintis dantų, vis tiek bijai, net ir žinodamas, kad jie visiški sveiki.“

Su Nidoje atostogavusiu J.Požela meras praleido nemažai laiko. Paskutinį kartą D.Jasaitis ministrą matė rugpjūčio 1-ąją, tačiau bičiulis jam esą nė žodžiu neužsiminė apie būsimą vizitą į STT: „Jis buvo geros nuotaikos – nieko įtartina jo elgesyje nepastebėjau.“

Ministro elgesys įtarimų nesukėlė ir teisingumo ministro Juozo Bernatonio patarėjui Sergejui Tichomirovui, kuris, regis, buvo vienintelis su juo Vilniuje prieš pokalbį STT bendravęs bičiulis.

S.Tichomirovas taip pat tikino nežinojęs, kodėl J.Požela buvo trumpam sugrįžęs į sostinę: „Nieko apie apsilankymą STT jis man neminėjo. Kalbėjomės apie partinius reikalus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.