L. Donskis bus pagerbtas ten, kur pats norėjo sukalbėti kadišą

Sekmadienį a.a. Leonido

L. Donskis bus pagerbtas ten, kur pats norėjo sukalbėti kadišą<br>M.Patašiaus nuotr.
L. Donskis bus pagerbtas ten, kur pats norėjo sukalbėti kadišą<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2016, 9:56 AM, atnaujinta May 10, 2017, 9:16 AM

L. Donskis yra sakęs, kad jaučia moralinę pareigą ten kadišą (maldą) sukalbėti su žydais. Sekmadienį kadišą atliks operos solistas Rafailas Karpis.

Antrojo pasaulinio karo metais Butrimonyse buvo sušaudyta apie 2 000 ten gyvenusių žydų, išsigelbėjo vos vienuolika, vienas iš jų – Leonido tėvas. Būtent šioje istorinėje vietoje dvi organizacijos – „Šiaurės Jeruzalė“ ir fondas „Malat memory foundation“ – kviečia pagerbti čia žuvusiųjų ir L. Donskio atminimus.

„Vykdydami Leonido norą, pagerbsime visus čia nužudytus žydus. Planuojame ne religines apeigas, bet humanistinio pobūdžio renginį, kurio turinys, būdamas meninis, neprivalo tilpti į įprastinius rėmus.

Kaip ir Leonido tautinė savimonė – nestandartinė ir dėl to sunkiau suvokiama. Kadišas skambės jo nužudytų protėvių garbei – tokia buvo jo svajonė, o tuo pačiu, deja, ir jo paties atminimui“, – sako „Šiaurės Jeruzalės“ vadovė Anna Avidan.

Operos solistas R. Karpis maldą atliks muzikos kalba – Butrimonyse skambės Moriso Ravelio kūrinys „Kadiš“. „Muzikos kalbą supranta visi, todėl ir pasirinkome tokią maldos formą. Leonidas buvo nepaprastas žmogus, vien žinojimas, kad jis yra – atnešdavo ramybės jausmą“, – sako su L. Donskiu draugavęs žinomas operos solistas.

Į renginį atvyks ir vos kelių išsigelbėjusių žydų palikuonys, vienas iš jų PAR litvakas Michaelis Solomonas Pertzas, Butrimonyse buvo nužudyti jo senelė ir dėdė iš tėvo pusės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.