R. Karbauskis: „Penktadienį turėsime daug atsakymų į klausimus“

Valdančiąją koaliciją formuojanti

R. Danisevičiaus nuotr.
R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-25 18:55, atnaujinta 2017-05-10 05:17

„Manau, kad penktadienį turėsime daug atsakymų į klausimus. Manau, kad po penktadienio bus galima kalbėti apie tai, su kuo bus galima pradėti derybas. Tikiuosi, kad kitą savaitę turėsime apčiuopiamų rezultatų, galėsime kalbėti apie valdančiąją koaliciją“, – antradienį Seime BNS sakė R.Karbauskis.

Antradienio vakarą „valstiečių“ konsultacinė grupė partijos ir sąrašo lyderiams pristatė susitikimų su konservatoriais bei socialdemokratais rezultatus.

„Iš konservatorių girdėti ta pati retorika kol kas, bet mes suprantame, kad jie mus girdėjo. Socialdemokratai penktadienį turės prezidiumo posėdį, jie turėtų komentuoti savo sprendimą. Galbūt ten (pas socialdemokratus – BNS) konstruktyvumo yra daugiau šiandien. Mūsų požiūriu, mes to laikomės, kad nacionalinės vienybės koalicija arba didžioji koalicija būtų Lietuvai palankiausias variantas. Jeigu taip neišeis, tada tikriausiai su kažkuria iš tų partijų galima koalicija“, – teigė R.Karbauskis.

Per antradienio susitikimus ir konservatoriai, ir socialdemokratai pareiškė nematantys galimybės dirbti bendroje valdančiojoje koalicijoje. Todėl LŽVS pirmininkas pripažino, kad jų sumanymas dėl plačiosios koalicijos greičiausiai nebus įgyvendintas.

„Nacionalinės vienybės koalicija, atrodo, kad neįmanoma. Kaip suprantu potencialūs mūsų partneriai, nėra pasirengę perlipti per savo ambicijas ir suprasti, kad yra dalykai, dėl ko negalime būti opozicija: tai ir emigracija, ir demografinė situacija, skurdas. Bet, matyt, yra kokie nors interesai, galbūt asmeniniai įsižeidimai“, – svarstė R.Karbauskis.

Anot jo, esminis klausimas, į kurį turi sau atsakyti socialdemokratai ir konservatoriai, – ar ketverius metus jie nori dirbi opozicijoje, ar valdžioje.

R.Karbauskio teigimu, jeigu vis dėlto abi partijos nuspręstų pasirinkti darbą opozicijoje, „valstiečiai“ mėgintų suburti koaliciją iš mažųjų partijų.

„Jeigu ir taip neišeitų, nė su viena iš jų, galiu užtikrinti, kad dauguma vis tiek bus sudaryta, nes yra dar per 20 Seimo narių. Dėl koalicijos sudarymo abejonių neturiu. Tik trečias variantas yra ne pats palankiausias Lietuvai, nes valdančioji koalicija būtų neskaitlinga“, – sakė jis.

Pasak politiko, tokiu atveju galėtų būti sudaryta mažumos Vyriausybė, užsitikrinus „Tvarkos ir teisingumo“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos paramą, keliais nariais padidinus savo frakciją.

R.Karbauskis atmetė nuogąstavimus dėl pirmalaikių Seimo rinkimų grėsmės.

„Kita vertus, dėl daugelio svarbių, vertybinių sprendimų mes visą laiką gausime daug daugiau balsų negu bus valdančiojoje koalicijoje. Žinau, kad konservatorių frakcijoje yra aibė žmonių, kurie mums dėl alkoholio kontrolės pritars ir daugeliu kitų klausimų“, – sakė jis.

Kita vertus, R.Karbauskis teigė esąs beveik tikras, kad pavyks dėl koalicijos susitarti arba su konservatoriais, arba su socialdemokratais.

„Esu beveik tikras, kad su kažkuriuo iš partnerių, su kuriais šiandien pradėjome kalbas, mes susitarsime“, – sakė jis.

LVŽS per Seimo rinkimus užsitikrino 56 parlamentarų mandatus, konservatoriai Seimo rinkimuose iškovojo 31 mandatą, socialdemokratai – 17 mandatų.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį susitiko su LVŽS bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovais ir palinkėjo Seimo rinkimus laimėjusiems „valstiečiams“ suburti skaidrią ir atsakingą valdančiąją koaliciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.