G.Landsbergis apie konsultacijas dėl koalicijos: „Tai mane trikdo ir gąsdina“

Prezidentė tikina nesikišianti

„Gal jau jie derasi? Aš nesusipažinęs, ką jie kalbėjo. (...) Aš matau chaosą, neapsisprendimą. Tai, tiesą sakant, mane ir trikdo, ir gąsdina“, – sakė G.Landsbergis.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
„Gal jau jie derasi? Aš nesusipažinęs, ką jie kalbėjo. (...) Aš matau chaosą, neapsisprendimą. Tai, tiesą sakant, mane ir trikdo, ir gąsdina“, – sakė G.Landsbergis.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2016, 11:31 AM, atnaujinta May 10, 2017, 3:04 AM

„Aš, pavyzdžiui, dabar negalėčiau pasakyti, kaip vertinu vakar įvykusį Sauliaus Skvernelio ir Algirdo Butkevičiaus susitikimą. Gal jau jie derasi? Aš nesusipažinęs, ką jie kalbėjo. (...) Aš matau chaosą, neapsisprendimą. Tai, tiesą sakant, mane ir trikdo, ir gąsdina.

Nes patvirtinamos derybininkų grupės, bet tada kiti žmonės – vadovai – eina kalbėtis, derybininkai mums išsako vienus žodžius, tačiau kai kurios nuostatos paneigiamos vadovų. Kamuolys jų pusėje, jie dabar turėtų susidėlioti savo derybų ar konsultacijų strategiją, kaip nori vadinti, ir jos laikytis. Tada ir galimiems partneriams būtų suprantama, dabar tikrai nėra suprantama“, – aiškino G.Landsbergis.

Jis taip pat teigė, kad konservatoriai šiuo metu laukia „valstiečių“ pasiūlymų dėl koalicijos.

„Bet ko, kažko – ką jie siūlo, ką pateikia. Mes taip suprantame derybų procesą, konsultacijų procesą –  konsultacijų vedėjas pristato savo programą, savo tikrąsias raudonas linijas, nuo ko tikrai nesitrauks, kokius darbus privalo įgyvendinti ir taip toliau, ir tada mes galime matyti, ar toje situacijoje save randame.

Mūsų buvo paklausta, kaip vertiname tą padėtį, mes išsakėme keletą pozicijų. Tai yra aptakūs mūsų nuogąstavimus atspindintys požiūriai, pozicijos. Dabar mes jau laukiame iš jų. Ką jie darys – naikins krepšelius, steigs valstybinį banką, valstybines vaistines, kels mokesčius kapitalui?“ – aiškino G.Landsbergis.

Jis sakė, kad su LVŽS pirmininkus Ramūnu Karbauskiu pastarąjį kartą matėsi prieš savaitę – ketvirtadienį prieš rinkimus, o su S.Skverneliu – sekmadienį po rinkimų.

„Mes nevaikštome ir jie, kiek matau, nesiveržia susitikti“, – BNS ketvirtadienį sakė G.Landsbergis.

LVŽS sąrašo lyderis S.Skvernelis trečiadienio popietę Vyriausybėje susitiko su socialdemokratų vadovu A.Butkevičiumi. Išėjęs iš Vyriausybės S.Skvernelis BNS sakė, kad čia lankėsi asmeniniu reikalu, bet  nedetalizavo.

Premjero atstovo teigimu, neskelbtas susitikimas vyko S.Skvernelio iniciatyva – jis esą atvyko pasidomėti kitų metų biudžetu ir su statutinių darbuotojų darbo apmokėjimu susijusiais klausimais.

„Valstiečiai“ yra sudarę konsultacinę grupę. Ji šią savaitę buvo susitikusi su konservatorių ir socialdemokratų atstovais aptarti pasirengimo deryboms dėl koalicijos. Konsultacinės grupės vadovas Povilas Urbšys trečiadienį žurnalistams teigė, kad LVŽS ir socialdemokratų partijos programinės nuostatos daugeliu atvejų sutampa.

Tačiau premjeras A.Butkevičius ketvirtadienį Žinių radijui sakė, kad socialdemokratai yra labiau linkę dirbti opozicijoje: „70 proc. – opozicijoje, 30 proc. – pozicijoje.“

G.Landsbergis savo ruožtu nedetalizuoja, kokia pozicija dėl dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje vyrauja konservatorių partijoje.

„Turbūt sakyčiau, kad partijos vadovybėje ir institucijose, kurios buvo susirinkusios, nuomonė yra labai atsargi kalbant apie galimą koaliciją su „valstiečiais“, – BNS sakė G.Landsbergis.

LVŽS per Seimo rinkimus užsitikrino 56 parlamentarų mandatus iš 141, konservatoriai Seimo rinkimuose iškovojo 31 mandatą, socialdemokratai – 17-a.

Prezidentė tikina nesikišianti

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad nedarys spaudimo Seimo rinkimus laimėjusiai Valstiečių ir žaliųjų sąjungai dėl koalicijos partnerių. 

„Manau, kad net ir konstituciškai tokios teisės neturiu, todėl atvirai pasakau: jokio spaudimo, kas turėtų būti partneriai, iš mano pusės nebus“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė D.Grybauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.