R. Karbauskis vėl persigalvojo dėl S. Skvernelio, bet paliko dar vieną intrigą

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis persigalvojo ir į premjero postą vėl ketina siūlyti Saulių Skvernelį vietoj Bronio Ropės. Bet kol kas neatskleidžia, kam atiteks Seimo pirmininko vieta.

Premjero postą vėl siūlys S.Skverneliui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Premjero postą vėl siūlys S.Skverneliui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Premjero postą vėl siūlys S.Skverneliui.<br>D.Umbraso nuotr.
Premjero postą vėl siūlys S.Skverneliui.<br>D.Umbraso nuotr.
G.Landsbergis konsultacijas dėl koalicijos formavimo vadina chaosu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Landsbergis konsultacijas dėl koalicijos formavimo vadina chaosu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Karbauskis teigė, kad socialdemokratai aiškiai supranta atsakomybę rinkėjams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Karbauskis teigė, kad socialdemokratai aiškiai supranta atsakomybę rinkėjams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 27, 2016, 12:54 PM, atnaujinta May 10, 2017, 2:51 AM

Prieš rinkimus R.Karbauskis prakalbo, kad „valstiečiams“ laimėjus rinkimus į premjero postą bus siūlomas S.Skvernelis. Antrojo rinkimų turo naktį R.Karbauskis persigalvojo ir kaip galimą kandidatą paminėjo kitą partijos narį B.Ropę, o S.Skvernelį bandė įsivaizduoti Seimo pirmininko kėdėje.

Po tokio sprendimo sulaukta daug diskusijų. Pasigirdo, kad žmonės premjero apdarą jau matavo S.Skverneliui ir daugelis dėl to už jį balsavo, o dabar premjero vairas perduodamas kitam. Trečiadienio vakarą R.Karbauskis persigalvojo ir premjero postas vėl siūlomas partijos lyderiui.

„S.Skvernelis galėtų būti (premjeras – red. past.) ir puikiai savo pareigą atliktų, net nėra abejonės. Bet galutinis sprendimas dėl to kol kas dar nėra priimtas“, – portalui lrytas.lt ketvirtadienį teigė R.Karbauskis.

Pasiteiravus, kodėl persigalvojo, partijos pirmininkas aiškino, kad S.Skvernelis buvo įvardytas kaip kandidatas į premjerus ir ilgą laiką taip buvo. „Tiesiog tuo momentu, kai paaiškėjo, kad galima pretenduoti į abu valdžios postus, gavome tautos palaikymą... Dabar grįžome prie to, ką sakėme prieš kelis mėnesius. Nieko naujo nepasakėme“, – teigė jis ir plačiau nekomentavo.

Ką siūlys Seimo pirmininku?

„Valstiečių“ pirmininkui R.Karbauskiui persigalvojus dėl S.Skvernelio, lrytas.lt šaltinių teigimu, Seimo pirmininku gali būti siūlomi partijos valdybos nariai – Rima Baškienė arba Viktoras Pranckietis.

„Tai tikrai nėra svarstyta ir to negaliu teigti. Turime didelę frakciją ir yra daug labai puikių žmonių. Tikrai nekils problemų rasti tą, kuris tą pareigą atliktų geriausiai“, – atskleisti nebuvo linkęs R.Karbauskis.

Pasak jo, dėl Seimo pirmininko posto dar neapsispręsta. „Jei būtų abi pozicijos ir toje (premjero – red. past.) pozicijoje S.Skvernelis, tai, aišku, svarstysime, kuris žmogus užimtų Seimo pirmininko postą“, – teigė pašnekovas.

Anksčiau į premjerus siūlytas europarlamentaras B.Ropė negali būti Seimo pirmininku, nes yra ne Seimo narys.

„Šnekėjau, kad visi variantai įmanomi ir mes nesame priėmę sprendimo. Dar laukiame derybų su galimais partneriais ir jos dar gali kai ką pakoreguoti“, – teigė pirmininkas.

Prakalbo apie sunkumus

R.Karbauskis pripažino, kad dabar jam labai sunkus laikotarpis. Pasak jo, po rinkimų praėjo tik trys dienos. Praėjusią kadenciją Seime turėjo tik vieną atstovę – parlamentarę R.Baškienę, o dabar į Seimą žengia net 56 „valstiečiai“.

„Labai sunku viską pasverti, suskaičiuoti. Mes tai darome nuo ryto iki vakaro. Dėliojamės ir galvojame. Suprantame, kokią atsakomybę gavome, ir norime padaryti taip, kad žmonės dėl savo sprendimų niekada nesigailėtų“, – sakė R.Karbauskis.

Pirmininko teigimu, jau dabar esą galime pamatyti, kad „valstiečiai“ dirba kitaip negu prieš tai buvusi valdžia.

„Pirmas pasikeitimas, kurį jūs matote, – naktimis niekas nesudaro koalicijų. Antras pasikeitimas – mes labai ramiai šnekamės pirmiausia apie programas, vertybes, o po to tik pradėsime šnekėti apie postus. Jeigu mes tuos pasikeitimus toliau sėkmingai ir kryptingai darysime, tikrai naktimis nieko nepriimsime.

Nieko nesiruošiame žeminti ir ko nors reikalauti. Mes tiesiog esame racionalūs, paprasti, prieinami ir atviri“, – teigė R.Karbauskis.

R.Karbauskis atkirto G.Landsbergiui

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis Valstiečių ir žaliųjų sąjungos inicijuotas konsultacijas dėl koalicijos formavimo vadina chaosu ir ne kartą kritikavo partijos lyderį R.Karbauskį. Pastarasis teigė, kad į įžeidinėjimus neatsakys tuo pačiu.

„Yra porinkiminė įtampa. Galbūt tam tikras susierzinimas. Vartoti tam tikrus epitetus mano ar mūsų atžvilgiu – tiesiog nerimta ir nesolidu. Jei mes būtume tokie pat aršūs, kritiški arba arogantiški tam tikrais momentais kaip mūsų galimi oponentai, tokiu atveju su jais tiesiog toliau nekalbėtume.

Mes perlipome save ir tikrai nemanau, kad net įžeidinėjami staiga turime elgtis taip pat, kaip jie elgiasi. Mes neįžeidinėsime, nežeminsime ir nereikalausime nesuprantamų dalykų. Esame atviri ir galime dirbti“, – teigė R.Karbauskis.

Apie socialdemokratus: „Supranta savo atsakomybę rinkėjams“

„Valstiečiai“ yra sudarę konsultacinę grupę, kuri šią savaitę buvo susitikusi su konservatorių ir socialdemokratų atstovais aptarti pasirengimo deryboms dėl koalicijos. Konsultacinės grupės vadovas Povilas Urbšys trečiadienį žurnalistams teigė, kad LVŽS ir socialdemokratų partijos programinės nuostatos daugeliu atvejų sutampa.

Tačiau premjeras A.Butkevičius ketvirtadienį Žinių radijui sakė, kad socialdemokratai yra labiau linkę dirbti opozicijoje: „70 proc. – opozicijoje, 30 proc. – pozicijoje.“ Tai reiškia, kad jis linkęs neiti į koaliciją su „valstiečiais“. Penktadienį socialdemokratų prezidiumo posėdyje paaiškės, ar jie pasirengę sudaryti koaliciją su „valstiečiais“.

R.Karbauskis pakomentavo premjero žodžius ir mano, kad atsakomybė rinkėjams, socialdemokratų pralaimėti rinkimai premjerą verčia suktis link opozicijos.

„Girdėjau, kad buvo pasakyta, jog jie labai aiškiai supranta savo atsakomybę rinkėjams. Tai labai svarbi žinutė visiems ir, matyt, specialiai pasiųsta.

Tai reikštų, kad atsakomybė rinkėjams pirmiausia yra tokia, kad žmonės balsavo už tai, kad būtų dirbama, kad būtų stipri valdanti koalicija. Tikriausiai jie rytoj apie tai šnekės“, – sakė R.Karbauskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.