Ramūnas Karbauskis: „Seimo pirmininko kėdė – ne derybų objektas“

Rinkimus laimėjusios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis neigia kalbas, kad būsimi valdančiosios koalicijos partneriai galėtų pretenduoti į Seimo pirmininko postą.

R.Karbauskis nežada būsimiems koalicijos partneriams užleisti Seimo pirmininko kėdės.<br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskis nežada būsimiems koalicijos partneriams užleisti Seimo pirmininko kėdės.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 28, 2016, 4:10 PM, atnaujinta May 10, 2017, 12:27 AM

Tokių kalbų pasigirdo „valstiečiams“ apsisprendus kandidatu į premjerus siūlyti Saulių Skvernelį, kuris rinkimų naktį buvo įvardytas kaip galimas pretendentas į Seimo pirmininkus.

Komentuodamas grįžimą prie S.Skvernelio kandidatūros į premjerus, „valstiečių“ lyderis R.Karbauskis užsiminė, kad Seimo pirmininko postas gali būti pasiūlytas koalicijos partneriams. „Aš kol kas manau, kad abu postai pagal tą mandatų skaičių, kuris yra pateiktas, turėtų būti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos, bet tai yra derybų objektas“, – šios savaitės viduryje sakė politikas.

Tačiau penktadienį R.Karbauskis portalui pareiškė, kad „valstiečiai“ šios pozicijos neketina niekam užleisti. „Sakydamas, kad tai yra derybų objektas, aš turėjau galvoje, kad derybų metu turėsime užfiksuoti, jog premjero ir Seimo pirmininko pozicijos yra mūsų. Juk visi suprantame, kad sudarant koaliciją, viskas turės būti patvirtinta sutartimi“, – aiškino jis.

R.Karbauskis taip pat pridūrė, kad jokie galimi koalicijos partneriai, jo supratimu, negali turėti argumentų reikalauti šios pozicijos: „Rinkėjų valia akivaizdi ir neįsivaizduoju, kad kuri nors pusė galėtų reikalauti kitokio sprendimo. Juk mūsų atsakomybė absoliuti.“ 

Anot politiko, net jei su socialdemokratais šiandien ar vėliau būtų sutarta dėl derybų, pastarieji negalėtų matuotis Seimo pirmininko kėdės. „Man atrodo, kad žiūrint į mandatų skaičių, tai būtų tiesiog nelogiška“, – sakė „valstiečių“ lyderis.

R.Karbauskis taip pat atmetė galimybę, kad „valstiečiai“ sutiktų šį postą perleisti konservatoriams tuo atveju, jei žlugtų galimos jų derybos su socialdemokratais. Ar tokios derybos prasidės, turėtų paaiškėti šiandien. „Visą laiką yra trečiasis variantas, kuris Lietuvai gal ir nebūtų pats naudingiausias, bet įmanomas – tai mažumos Vyriausybė. Bet tikėkimės, kad apokaliptinio varianto pavyks išvengti“, – kalbėjo politikas.

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga kol kas neįvardija pretendentų į Seimo pirmininko postą, tačiau neoficialiai minima, kad tai galėtų būti šios partijos valdybos nariai – parlamentarė Rima Baškienė arba Viktoras Pranckietis. R.Karbauskis šios informacijos nekomentuoja.

Penktadienį Socialdemokratų partijos prezidiumas tariasi, ar dalyvauti formuojamoje valdančiojoje koalicijoje. Kai kurie šios partijos atstovai neoficialiai svarsto, kad socialdemokratai galėtų tikėtis Seimo pirmininko posto, ir jį matuoja dabartiniam premjerui Algirdui Butkevičiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: pabėgėlių integracija – nauda ar žala darbo rinkai?