Apklausa: antausis valdžiai, bučiniai „valstiečiams“ ir netikėtumas V.Matijošaičiui

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ apklausa šįkart surengta tarp pirmojo ir antrojo Seimo rinkimų turų, kai jau buvo maždaug aišku, kur link krypsta politinė švytuoklė. Nenuostabu, kad ir apklausos dalyviai buvo negailestingi valdantiesiems.

R.Karbauskis, S.Skvernelis, V.Matijošaitis ir A.Butkevičius – tarp populiariausių politikų.<br>D.Umbraso, T.Bauro ir M.Patašiaus nuotr.
R.Karbauskis, S.Skvernelis, V.Matijošaitis ir A.Butkevičius – tarp populiariausių politikų.<br>D.Umbraso, T.Bauro ir M.Patašiaus nuotr.
R.Karbauskiui (kairėje) ir S.Skverneliui buvo kuo džiaugtis – jų vedama Valstiečių ir žaliųjų sąjunga per rinkimus sutriuškino politinius varžovus.<br>D.Umbraso nuotr.
R.Karbauskiui (kairėje) ir S.Skverneliui buvo kuo džiaugtis – jų vedama Valstiečių ir žaliųjų sąjunga per rinkimus sutriuškino politinius varžovus.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

„Lietuvos rytas“

Oct 29, 2016, 7:56 AM, atnaujinta May 9, 2017, 11:50 PM

Kokie Lietuvos visuomenės veikėjai geriausiai atstovauja jūsų interesams? Pastaruosius kelerius metus kas mėnesį atsakydami į šį klausimą šalies gyventojai pateikdavo tą patį atsakymą: geriausiai atstovauja prezidentė Dalia Grybauskaitė, o antrojoje vietoje – premjeras Algirdas Butkevičius.

Šalies vadovė ir šį kartą buvo palikta viršuje, o štai laipteliu žemiau, respondentų nuomone, turėtų būti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Socialdemokratų lyderis atsidūrė trečiojoje vietoje, o į ketvirtąją buvo pamėtėtas „valstiečių“ rinkimų sąrašo vedlys Saulius Skvernelis. Pastarasis dabar minimas kaip realiausias kandidatas į premjerus.

Taigi galima sakyti, kad apklausos dalyviai gana tiksliai atspėjo galutinius Seimo rinkimų rezultatus, nors po pirmojo turo priekyje buvo Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai ir netgi daugelis politologų pergalę pranašavo būtent šiai partijai.

Bet konservatoriai kovas daugelyje vienmandačių apygardų pralaimėjo, ypač skaudžiai – Kaune, kuris iki šiol buvo laikomas dešiniųjų tvirtove. Viena priežasčių, kodėl konservatoriai prarado pozicijas šiame mieste, ko gero, yra ta, kad jų varžovus „valstiečius“ čia rėmė miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Tokia prielaida – ne iš piršto laužta. Šioje „Vilmorus“ apklausoje V.Matijošaičiui skirta trečioji vieta tarp palankiausiai vertinamų visuomenės veikėjų. Taip aukštai joks Kauno vadovas dar niekada nebuvo.

Pirmosios vietos šioje lentelėje neužleido Dalia Grybauskaitė, o antrosios – Ramūnas Karbauskis.

Tuo metu A.Butkevičius, dar rugsėjo pradžioje buvęs ant trečiojo laiptelio, dabar nudardėjo iki šeštojo. Premjero gerbėjų sumažėjo beveik 7,5 proc., o kritikų padaugėjo maždaug dešimtadaliu.

Dar didesnę katastrofą populiarumo varžybose patyrė valdantieji „darbiečiai“ – labai nepalankiai įvertinti buvęs partijos vadovas europarlamentaras Valentinas Mazuronis, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė (pralaimėjusi rinkimus ji jau pasitraukė iš partijos), švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. Toliau krito ir socialdemokrato krašto apsaugos ministro Juozo Oleko populiarumas.

Užtat gana stabiliais reitingais gali pasigirti, pavyzdžiui, socialdemokratams atstovaujantis ūkio ministras Evaldas Gustas. Tiesa, didžioji dalis žmonių nežino, ką jis nuveikė per savo kadenciją, – net 73,2 proc. apklaustųjų šio ministro veiklos nevertino, pasitenkinę atsakymu: „Sunku pasakyti“.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.