Šešiolikmetės drama: vyras ją iš tėvų „nupirko“ už du cigarečių blokus

Gyventi po vienu stogu su girtaujančiais ir ją niekinančiais tėvais vienai mergaitei įgriso iki gyvo kaulo, jos galvoje jau sukosi mintys apie savižudybę ir ji kreipėsi į mokyklos psichologę bei auklėtoją, prašydama ją išvežti į vaikų globos namus. Tačiau mergaitės prašymas liko neišgirstas.

Vyras tvirtina, kad mažametės istorija jį sugraudino ir jis ėmė veikti. Kito pasirinkimo sako neturėjęs.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Vyras tvirtina, kad mažametės istorija jį sugraudino ir jis ėmė veikti. Kito pasirinkimo sako neturėjęs.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
„Lietuvos ryto“ televizijos laida „24/7“ nagrinėjo itin skaudžią ir keistą socialinės rizikos šeimoje augančios mergaitės istoriją.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
„Lietuvos ryto“ televizijos laida „24/7“ nagrinėjo itin skaudžią ir keistą socialinės rizikos šeimoje augančios mergaitės istoriją.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rasuolė Bauraitė, Asta Martišiūtė („Lietuvos ryto“ TV)

Oct 31, 2016, 12:35 PM, atnaujinta May 9, 2017, 9:08 PM

Galiausiai, įsikišus svetimam vyrui, kuris vieną kartą iš tėvų mergaitę išpirko už du blokus cigarečių, o kitą kartą už butelį šampano, moksleivę atsidūrė Vilniaus rajono šeimos ir krizių centro darbuotojų prieglobstyje. Tačiau ja rūpintis pradėjęs svetimas vyras sako, kad mergaitė iš vieno pragaro pateko į kitą.

Įstaigoje, kur turėtų būti išgydytos sielos žaizdos ir parodytas kelias į normalų gyvenimą, jai draudžiama mokytis, ji baudžiama už tai, kad per daug laiko praleidžia prie knygų, yra vadinama ubage, šokančia aukščiau bambos.

„Lietuvos ryto“ televizijos laida „24/7“ nagrinėjo itin skaudžią ir keistą socialinės rizikos šeimoje augančios mergaitės istoriją.

Slapti įrašai atskleidė valdininkų abejingumą

Jau vėlyvas ruduo, o mergaitę ginti stojęs vyras sako, kad jai iki šiol nenupirkta šilta avalynė, ji vaikšto su vasariniais bateliais. Negana to, už savo teises kovojanti mergaitė jau paguldyta į psichiatrinę ligoninę, nes ji įvertinta kaip neadekvačiai suvokianti situaciją, o valdininkus neveiklumu kaltinančiam vyrui pastarieji kibo į atlapus. Mergaite pradėjusį rūpintis vyrą jie apkaltino seksualiniu priekabiavimu ir grasina perduoti prokuratūrai.

Daug kas šioje istorijoje galėtų atrodyti kaip nepilnametės prasimanymas, tačiau slapta daryti įrašai atskleidžia, kaip globėjų teisę gavę valdininkai užgaulioja ir traumuoja vaikus. Siekis mokytis vadinamas „šūdinu“, o pagrindinė mergaitės misija – susirasti vyrą, egzaminus laikyti ne mokinantis, o rodant šypseną ir gilią iškirptę.

Vilnietis su socialinės rizikos šeimoje augančia nepilnamete susipažino per socialinį tinklą „Facebook“. Mergaitės nuotrauka internete buvo patobulinta, o dėl amžiaus jam nekilo klausimų – buvo nurodyta, kad ji – studentė. Tačiau atėjęs į pasimatymą vyras pamatė sugniuždytą, akivaizdžiai palaužtą nepilnametę. Kaip jis pats sako, mergaitė kone nosimi arė žemę ir per pirmą pasimatymą prisipažino, kad galvoja apie savižudybę. Vyras tvirtina, kad merginos istorija jį sugraudino ir jis ėmė veikti. Kito pasirinkimo, sako, neturėjęs.

„Kiek mačiau iš medžiagos policijoje, ji skriaudžiama, tėvai geria. Ji nemato gyvenimo prasmės ir galvoja apie savižudybę. Būtent tai ji ir buvo pasakiusi.

Medžiaga policijoje atsidūrė tada, kai aš apie tai sužinojau ir parašiau skundą. Iki tol tos mergaitės išsakytos baimės ir vargai liko psichologų ir kabinetų ribose, nieko nebuvo daroma“,- kalbėjo mergina besirūpinantis vyras.

Mokyklos darbuotojai – nekalbūs

Gimnazijos, kurioje mergaitė mokėsi, direktoriaus pavaduotoja dirba tik nuo šio rugsėjo. Mergaitė šiais metais mokykloje nebuvo pasirodžiusi ir pavaduotoja jos akyse nėra mačiusi. Tačiau ji užtikrintai kalba, kad viskas buvo padaryti, tinkamai sureaguota, tik bendruomenė nesuprantanti, kodėl šią istoriją tiria įvairios komisijos ir kodėl nepilnamete rūpinasi svetimas vyras.

„Aš tikrai galiu garantuoti, kad mūsų mokykla nėra didelė ir vaikai, kurie kreipiasi į auklėtoją, tikrai būna išgirsti ne tik auklėtojų, bet ir administracijos. Galiu užtikrinti ir tokius dalykus drąsiai paneigti“, – taip kalba mokyklos direktoriaus pavaduotoja Rima Mackevičienė.

Buvusi klasės auklėtoja pažadėjo atsakyti į visus klausimus, paaiškinti, ką darė mokykla, kai mergaitė prabilo apie slegiančią savo dalį ir pasiprašė būti perkelta į vaikų globos namus.

„Šią situaciją aš patyriau pavasarį, tai daug nervų man kainavo. Buvo padarytas didelis spaudimas ir man, kaip klasės auklėtojai. Čia buvo atlikti labai nešvarūs darbai“, – pasakojo buvusi klasės auklėtoja Svetlana Sčastnaja.

Mokyklos direktoriaus pavaduoja R. Mickevičienė, kalbinta laidos „24/7“ žurnalistės Astos Martišiūtės, paragino palaukti ir tuomet atsakys į visus klausimus.

Deja. Buvo sulaukta atsakymo, kad niekas nieko nešnekės, nes taip liepė direktorė ir Vilniaus rajono savivaldybės administracija. Daugiau nei dvigubai už merginą vyresnis vyras neslepia, iš pradžių irgi manęs, kad pokalbiai su mokyklos administracija duos vaisių, tačiau, sako, skaudžiai apsirikęs.

Už mergaitę – cigaretės

„Buvo du kritiniai atvejai. Mergaitė buvo susirgusi balandžio pradžioje ir tėvai ją vertė dirbti lauke. Kadangi tokiomis sąlygomis neįmanoma sveikti, norėjau pasigydyti pas save. Su tėvais, deja, nebuvo iškilę jokių problemų. Jie pačiai mergaitei paaiškino, kad, jei nupirks porą „pakų“ cigarečių, gali važiuoti kur nori. Antras atvejis buvo, kai šeimoje įvyko barniai ir motina spyrė mergaitei į šonkaulius.

Tuomet aš nusprendžiau, kad ją pasiimsiu ir atiduosiu vaiko teisių priežiūros tarnybai. Tiesa, tuo atveju, kad sklandžiai būtų išvesta iš namų, irgi reikėjo išpirkos – nuvežti šampano ir saldainių. Už tuos dalykus tėvai atidavė vaiką į svetimo vyro rankas“, – pasakojo nepilnamete besirūpinantis vyras.

Jis suvokė, kad mergaitę iš tėvų svetimas vyras gali tiesiog nusipirkti. Ir niekam tai nė motais.

„Po to ta mergaitė buvo grįžusi į namus, ji gyveno atskirame kambaryje ir kiekvieną rytą važinėjo į mokyklą. Sugrįžo į mokyklą ir ten ją pasigavo jos auklėtoja, nuvežė į namus, iškvietė į policiją. Taip ji atsidūrė tenai, vėl namuose“, – pasakojo vilnietis.

Galiausiai, kai vyro skundai pasiekė visas institucijas, o mergaitė pati parašė raštišką prašymą paimti ją iš šeimos, ji apgyvendinta Vilniaus rajono Šeimos ir vaiko krizių centre. Tačiau vyras sako, kad iš vieno pragaro mergaitė pateko į kitą.

„Matau, kad valstybinės įstaigos, kurios privalo užtikrinti tų vaikų apsaugą, iš tikrųjų veikia priešingai vaiko interesams. Konsultacijų metu įžeidinėja, šaiposi, kai vaikas prašo nupirkti drabužių. Pradeda aiškinti, kad jiems skirta 20 eurų per mėnesį arba kad jos norai yra pernelyg dideli, pavyzdžiui, tai, kad netiko dydis, nėra pagrindas pakeisti drabužius“, – pasakojo nepilnamete besirūpinantis vyras.

Mergaitė savo naujam pažįstamam pasiskundė, kad ją krizių centro psichologės asistentė vadina melage. Tačiau Šeimos ir vaiko krizių centro psichologė Jelena Čepaitienė ginasi, neva nei melagiais, nei ubagais vaikai niekada nevadinami.

„Provokuoti galima, nėra uždrausta. Galima, jei žmogus meluoja, kodėl ne. Mes taip vaikų nevadinam“, – taip kalba psichologė J. Čepaitienė.

Tikslas mokytis – „šūdinas“

Juodu ant balto psichologės žodžius patvirtina įvairūs Vilniaus rajono savivaldybės klerkų raštai, o posėdžiuose konstatuojama, kad mergina linkusi meluoti.

Moksleivės gyvenime atsiradęs nepažįstamas vyras sakė iš pradžių manęs, kad ji sutrikusio intelekto, o vėliau pastebėjęs, kad tiesiog užleidusi mokslus. Jis skatinęs mergaitę mokytis, o jos norą pasitempti mokykloje valdiška įstaiga palaikė viso labo vaikišku maištu.

Valdininkai šį vyro skundą jau yra išnagrinėję ir konstatavo – viskas iš piršto laužta. Parašu patvirtinta, kad su mergaite dirbama tinkamai. Tačiau į akis kalbama vienaip, už akių kitaip. Laida „24/7“ gavo slapta darytus įrašus, kuriuose užfiksuotas mergaitės ir psichologės asistentės pokalbis.

„Ar tu ne per daug laiko skiri mokslams, ar tau tiek reikia, nes tu nežinai, kuo tu nori būti. Tai kam tiems mokslams skirti tiek daug laiko? Supranti, kai aš mokiausi, reikėjo viską išmokti, o dabar internetą atsidarei, viską pasižiūrėjai ir žinai“, – sakoma slaptuose įrašuose.

Psichologės asistentė jauną mergaitę moko, kad mokslai nereikalingi. Kam gi jie, kai turi gražią šypseną, ilgas kojas ir gilią iškirptę?

„Kas iš to, kad tu dabar visas jėgas dėsi į mokslus. Tu net nežinai, kuo tu nori būti. Pasirink vakarinę mokyklą arba neakivaizdinį, kur tik užduotis reikės pristatyti. Gražiai nusišypsosi dėstytojai, dar ką nors ir be vargų baigsi mokyklą. Tėvai moka pinigus, samdo korepetitorius, negi tu manai, kad vaikai mokosi patys? Tu turbūt ne tokia maža mergytė, nežinai, kaip mokomasi ir kaip geri pažymiai gaunami. Pažymys ir žinios yra skirtingi dalykai, pas mus žinių nelabai reikia, yra kompiuteris ir gali susirasti“, – kalbama slapai darytuose įrašuose.

Ir kaip į gyvenimą kabintis ir iš purvo bristi pasiryžusiam nepilnamečiui nepalūžti, kai krizių centre per konsultaciją į akis riebiais žodžiais rėžiama, kad tavo tikslas mokytis – „šūdinas“.

Po skundų – į ligoninę

Mergaitės skundai, kad jai neleidžiama mokytis, įvertinti psichiatrų, ji paguldyta į ligoninę, o iš ligoninės ji turėtų sugrįžti į tuos pačius valdiškus globos namus. Mergaitė ir ja besirūpinantis vyras prašo pakeisti valdišką įstaigą.

Globos klausimai svarstyti kelis kartus ir atsakymas iki šiol buvo neigiamas. O kaip užfiksuota tuose pačiuose slapta darytuose įrašuose – jeigu bus pakeisti globėjai, vadinasi, bus pripažinta, kad valdiška įstaiga nesusitvarko. O čia juk visi dirba nepriekaištingai.

Mergaitei konsultuoti ir toliau numatyta ta pati psichologė.

„Mes sprendžiame problemą geriausiu, vaikui priimtiniausiu būdu. Stengiamės padaryti viską, kad tam vaikui būtų gerai, kad ji galėtų grįžti į šeimą“, – taip kalba psichologė J. Čepatienė, niekur neįžvelgusi nepilnametės mergaitės kančių.

Už mergaitę su valdiškomis įstaigomis susikibęs vyras sako, kad laikinuosiuose globos namuose, kur vaikai turėtų atsigauti, būti ištraukti iš gniuždančios aplinkos, jie ir toliau traumuojami. O kas bando šakotis ir bent numano apie savo teises, laikomi išsišokėliais.

„Jeigu vaikui spalio mėnesį reikalinga kepurė, bet jos dėl neaiškių priežasčių nenuperka ir ji dėl to įsižeidžia, skundžiasi vadovybei, tada ji yra maištinga“, – pasakoja ta pati psichologė J. Čepaitienė.

Vyras sako, kad suremti ietis su sistema nėra paprasta. Krizių centras patvirtino, kad vyras bus perduotas prokurorams. Vyras spėja, kad jam bandys pripaišyti nepilnametės tvirkinimą, juo labiau, kad valdininkai raštuose jau yra konstatavę, esą jis su nepilnamete jau turėjo lytinių santykių. Vyras sako, kad mergaitės jam pagailo kaip vaiko, o kaip moterimi jis ja nesidomi. Tiesa tai ar ne, aiškinsis teismas, nes vyro kreipimasis jau pateiktas.

Kai paaiškėjo, kad mergaitė slapta įrašinėjo pokalbius su krizių centro darbuotojais, vaikai buvo įspėti, kad fotografuoti ir filmuoti krizių centre draudžiama, tačiau oficialiai tai patvirtinančių taisyklių stende laidos „24/7“ komanda nerado.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.