L.Graužinienė: „G. Landsbergis pasielgė labai išmintingai“

Žinių radijo laidoje „Pozicija“ dalyvavusi Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė apie naujosios valdančiosios koalicijos formavimą Seime sakė: „Šiandien prognozuoti anksti, savaitės pabaigoje gal bus matyti aiškiau. Socialdemokratai vykdo derybas labai atsargiai ir susidaro įspūdis, kad jie iš viso nieko nenori ir nekovoja dėl jokių pozicijų.“

L.Graužinienė kol kas nesiryžta prognozuoti, kokia bus naujoji koalicija.<br>T. Bauro nuotr.
L.Graužinienė kol kas nesiryžta prognozuoti, kokia bus naujoji koalicija.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt, BNS, ELTA

2016-11-02 07:16, atnaujinta 2017-05-09 19:08

Anot jos, akivaizdu, kad formuojama centro kairiosios krypties koalicija.

Pasak L.Graužinienės, jei „valstiečių“ lyderiai būtų aktyviau bendravę su konservatorių vadovais, tai būtų buvęs ženklas, kad į dešiniuosius žvelgiama labai solidžiai.

Gabrielius Landsbergis, kaip partijos pirmininkas, pasielgė labai teisingai ir išmintingai. Jis oriai gynė partiją. Visi bando viską nurašyti ambicijoms ir jaunystei, bet jei paanalizuosime giliau, tai partijos pirmininkas pasielgė labai išmintingai“, – teigė ji.

Apie konservatorių siūlymą mažinti Seimo pirmininko pavaduotojų skaičių L.Graužinienė teigė, kad tokie pokyčiai galimi.

„Pinigine išraiška negaliu atsakyti, bet jei žiūrėsime valstybės mastu, tai nėra dideli pinigai, bet, vertinant Seimo kanceliarijos mastu, tai nemaža suma, kuri gali būti panaudoti kitur“, – sakė ji, paklausta, kiek valstybė sutaupytų sumažinus Seimo vicepirmininkų skaičių.

Nepalaiko valstybinio banko idėjos

Seimo pirmininkė „darbietė“ L.Graužinienė nepalaiko Seimo rinkimus laimėjusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos idėjos steigti valstybės kapitalo regioninį plėtros banką. 

„Čia daug kartų yra kilusios iniciatyvos dėl valstybinių bankų. Aš esu tikrai priešininkė. Skeptikas esu, nors dažnai į viską žiūriu pozityviai. Realiai nematau finansinių galimybių valstybei turėti valstybinį banką ir ar jis būtų efektyvus, irgi yra labai didelis klausimas“, – interviu Žinių radijui trečiadienį sakė L.Graužinienė. 

Anot jos, steigiant valstybinį banką turėtų būti žiūrima, ar jame nėra įdarbinami partijai palankūs žmonės. 

„Klausimas, ar ten nebūtų susodinti reikalingi žmonės, kad turėtų gerai apmokamą darbą. Tai irgi dar neatsakytas klausimas. Pirmiausia aš žiūriu iš tos pozicijos, kad įsteigti banką reikia atitikti daug reikalavimų.

Valstybėje nematau tiek laisvų pinigų, kad galėtume nukreipti ir formuoti banko kapitalą“, – teigė Seimo vadovė. 

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga yra pasiūliusi Lietuvos pašto pagrindu įsteigti Regionų plėtros banką. 

Paskutinis valstybės valdytas Žemės ūkio bankas privatizuotas 2002 metais, jį nupirko Vokietijos bankas „Nord LB“. Metais anksčiau buvo parduotas ir Lietuvos taupomasis bankas, kurį įsigijo Estijos „Hansabank“.

Jos pavyzdys atbaido nuo Seimo pirmininko posto 

Seimo pirmininkė „darbietė“ L.Graužinienė mano, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Rima Baškienė galėtų užimti šį postą kitą kadenciją, tačiau atkreipdama dėmesį į savo pavyzdį pažymi, kad tai yra sunkus darbas. 

„Kiek suprantu, abu postai (Seimo pirmininko ir premjero. – ELTA) atiteks jiems (valstiečiams. – ELTA), nes nelabai socialdemokratai pretenduoja, kiek suprantu iš viešosios komunikacijos. Turėčiau atsakyti į tai kitoje laidoje, nes šioje negaliu spėti“, – sakė L. Graužinienė interviu Žinių radijui. 

Iš tų žmonių, kuriuos pažįsta, Seimo pirmininkė išskyrė R. Baškienę. 

„Aš praėjusį kartą jau sakiau, kad ponia Rima visiškai tiktų šiai pozicijai, nes ji turi tų savybių ir vadovaujančių savybių, kurios gal nevisiškai atskleistos ir turėjo galimybę jas atskleisti užimdama kitokias pozicijas. Bet aš ją suprantu ir kaip moterį, ir vis dėlto tai labai sunkus darbas.

Turbūt Rima, matydama mano pavyzdį, nelabai gal to ir nori. Iš tiesų tai nėra noras ar nenoras, bus partijos sprendimas, ir tam žmogui, kuriam bus patikėta ši pozicija, bus didelė atsakomybė tą darbą dirbti“, – sakė L.Graužinienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.