Seimo senbuvė aukšto posto kratosi, o naujokas laukia oficialaus pasiūlymo

Kas galėtų užimti Seimo pirmininko postą, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis tiesiai atsakyti vengia, tvirtindamas, kad šis klausimas – dar ankstyvas, nors ne kartą yra pabrėžęs, jog šis postas pagal turimą mandatų skaičių Seime turėtų priklausyti būtent jo partijai. Seimo kuluaruose kalbama, kad šiuo metu „valstiečiai“ svarsto parlamentarės Rimos Baškienės ir Kauno A. Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto dekano Viktoro Pranckiečio kandidatūras.

„Valstiečiai“ svarsto parlamentarės Rimos Baškienės ir Kauno A. Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto dekano Viktoro Pranckiečio kandidatūras į Seimo pirmininko postą?<br>T.Bauro ir M.Patašiaus nuotr.
„Valstiečiai“ svarsto parlamentarės Rimos Baškienės ir Kauno A. Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto dekano Viktoro Pranckiečio kandidatūras į Seimo pirmininko postą?<br>T.Bauro ir M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė, LRT.lt

Nov 2, 2016, 6:09 AM, atnaujinta May 9, 2017, 7:15 PM

„Valstiečių“ vadovas R. Karbauskis tikino, kad Seimo pirmininko klausimas ankstyvas ir iki pirmo naujos kadencijos Seimo posėdžio, kuris greičiausiai įvyks lapkričio 14 d., dėl kandidatų į parlamento vadovo postą dar bus tariamasi: „Neprovokuokit manęs šiuo klausimu. Nieko nepasakysiu. Nors galimi mūsų koalicijos partneriai ir nepretenduoja į Seimo pirmininko postą, mes dar norėtume su jais dėl kandidatų į šias pareigas pasitarti.“

Posto nenori, nes gerai nemoka anglų kalbos

„Jie tikriausiai pajuokavo, nors moterys Lietuvoje jau įrodė, kad sugeba tinkamai dirbti valdžios postuose ir atstovauti Lietuvai. Bet jei man būtų pasiūlytas Seimo pirmininko postas, šiandien tvirtai pasakyčiau – ne“, – teigė jau ketvirtą kartą vienmandatėje apygardoje į Seimą išrinkta R. Baškienė. Ji taip pat yra „valstiečių“ senbuvė – partijai priklauso nuo 1996 m.

R. Baškienė prisipažino, kad nelaiko savęs tinkama kandidate Seimo vadovo pareigoms pirmiausia dėl to, kad jos anglų kalbos žinios nėra pakankamos tokiam aukštam postui.

„Lietuva šį kartą privalo parodyti itin aukštą profesionalumo lygį, todėl ir anglų kalbos žinios tikrai nėra antraeilis dalykas. Be to, man labai patinka dirbti su žmonėmis savo apygardoje. Tačiau jei Seimo naujokams reikės pagalbos, mielai padėsiu. Neturime teisės nuvilti savo rinkėjų“, – tvirtino R. Baškienė.

Kai kurie derybų dėl koalicijos grupių nariai prasitarė, kad jeigu R. Baškienė nesiimtų Seimo pirmininko pareigų, jai gali būti pasiūlyta užimti Seimo vicepirmininko postą.

Gerbtų partijos vadovybės sprendimą

„Nesu gavęs pasiūlymo. Bet gerbčiau partijos vadovybės sprendimą. Man jis būtų ir didžiulis pasitikėjimas, ir garbė“, – bendraudamas su LRT.lt sakė 58 m. profesionalus agronomas, šios srities mokslininkas ir pedagogas V. Pranckietis.

Jis neneigė girdėjęs, jog jo pavardė minima tarp galimų kandidatų Seimo pirmininko postui užimti.

Paklaustas, ar jo nebaugintų tai, kad šios pareigos reikalauja būti geru organizatoriumi, sugebėti rasti bendrą kalbą su įvairiausių pažiūrų ir įsitikinimų parlamentarais, būsimasis Seimo narys teigė su panašiais darbais susidūręs ir anksčiau: „Žmonės, su kuriais man yra tekę dirbti anksčiau ir su kuriais dirbu universitete, sako, kad esu geras organizatorius. Laisvai kalbu vokiečių, lenkų ir rusų kalbomis, kai prireikė, išmokau ir anglų kalbą.“

V. Pranckietis Kauno A. Stulginskio universitete dirba nuo 1986 m.

Pirmininką išrinks pirmame posėdyje

Pagal Seimo statutą Seimo pirmininkas išrenkamas pirmame naujos kadencijos parlamento posėdyje.

Tačiau prieš tai visi parlamentarai duoda priesaiką Lietuvos Respublikai.

Dažniausiai pirmame naujo Seimo posėdyje išrenkami ir bent keli Seimo vicepirmininkai, nes naujasis vadovas iš karto po išrinkimo turi atlikti daugybę darbų.

Šiuo metu yra septyni Seimo vicepirmininkai. Tačiau svarstoma, kad jų galėtų likti keturi.

Pirmininkauti pirmam naujai išrinkto Seimo posėdžiui pagal statutą visada suteikiama garbė vyriausiam parlamentarui. Pradėti šio Seimo darbą bus patikėta partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovui 75-erių Juozui Imbrasui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.