Paramą gavę senjorai kruopose rado kandžių

Telšiškiai Eugenija ir Vygandas Šukiai, gaunantys Europos Sąjungos paramą produktais nepasiturintiems asmenims, pasipiktino kruopose radę maistinių kandžių. Trijų grūdų kruopų pakuotę senjorai parodė žurnalistams.

Nepradarytame pakelyje tarp kruopų matėsi skraiduoliai ir voratinkliai.<br>G.Akavickienės nuotr.
Nepradarytame pakelyje tarp kruopų matėsi skraiduoliai ir voratinkliai.<br>G.Akavickienės nuotr.
Nepradarytame pakelyje tarp kruopų matėsi skraiduoliai ir voratinkliai.<br>G.Akavickienės nuotr.
Nepradarytame pakelyje tarp kruopų matėsi skraiduoliai ir voratinkliai.<br>G.Akavickienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Giedra Akavickienė

Nov 3, 2016, 5:31 PM, atnaujinta May 9, 2017, 4:29 PM

Iš tiesų nepradarytame pakelyje tarp kruopų matėsi skraiduoliai ir voratinkliai. Ant pakelio puikavosi užrašas, kad tai Europos Sąjungos parama. Data skelbė, kad kruopos galioja iki 2017 metų.

Įdomu, kaip gali būti, kad produktas nepasenęs, o maišelyje veisiasi kandys. Tiesa, kruopas telšiškiai laiko nesuvalgę dar nuo vasaros.

Svarbu tinkamos laikymo sąlygos

Paaiškinimo kreipėmės į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Telšių valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

Gavome atsakymą, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Telšių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba susipažino su pateikta informacija, tačiau siekiant užtikrinti vartotojo pranešimo-skundo išsamų tyrimą dėl netinkamos kruopų kokybės, turėtų įvertinti visas aplinkybes, t. y. – iš kur ir kada gauta siunta, ar ji tinkamai buvo laikoma ir kiek ilgai laikoma, pakuotės sandarumą bei atlikti iš siuntos (maisto tvarkymo subjekte); laboratorinius aruodinių kenkėjų tyrimus užterštumui nustatyti. Pateikus aukščiau minėtą informaciją, bus atliekamas tyrimas.

Maisto ir veterinarijos specialistai atkreipia gyventojų dėmesį, kad aruodiniai kenkėjai gali atsirasti bet kuriame gamybos etape – gaminant, transportuojant, sandėliuojant, fasuojant ar laikant. Net ir fasavimo maišelis, kuriame laikomos kruopos, neužkerta kelio kenkėjų patekimui, todėl visais gamybos etapais (tiek gaminant, tiek sandėliuojant) svarbu užtikrinti tinkamas laikymo sąlygas, kurios nurodytos produkto ženklinimo etiketėje.

Nežinant šiuo konkrečiu atveju nuo vasaros gautų kruopų laikymo sąlygų, komentuoti yra sudėtinga.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai pastebi, kad vartotojai dažnai teiraujasi, kaip kovoti su maistinėmis kandimis, kurių pasitaiko įsigijus kenkėjais užterštų maisto produktų ar paprasčiausiai jiems ėmus senti, gesti. Todėl yra parengę atmintinę gyventojams.

Kaip gintis nuo maistinių kandžių?

Namuose skraidantys kandžių drugeliai arba maisto produktuose (įvairiose kruopose, džiūvėsiuose ir kt.) pastebėti balkšvi voratinkliniai „siūleliai“ rodo, kad yra užkratas. Todėl visų pirma reikėtų surasti kenkėjų židinį ir jį sunaikinti. Visus užkrėstus maisto produktus rekomenduotina nedelsiant išmesti, o spinteles, lentynas ar kitas talpyklas gerai išvalyti ir išvėdinti.

Valyti reikia drėgnu skudurėliu, naudojant ūkinį muilą, maistinio acto tirpalą ar kitą dezinfekavimo priemonę.

Kandžių kiaušinėliai nesivysto gerai vėdinamose, vėsiose patalpose, nepakenčia tiesioginių saulės spindulių. Todėl rekomenduojama spintelių neperkrauti, kad būtų nors minimalus vėdinimas.

Birius maisto produktus būtina laikyti sandariuose induose. Reguliarus produktų laikymo vietos valymas ir vėdinimas – pakankamai efektyvi kenkėjų prevencijos priemonė.

Ką puola maistinės kandys?

Kandys ir jų lervos maitinasi maisto produktais, ėda ir suteršia voratinkliais bei išmatomis miltus, kruopas, sėlenas, makaronus, sausainius ir kitus miltų gaminius, tai pat įvairius grūdus, sėklas, džiovintus vaisius, riešutus, grybus, prieskonius, arbatžoles. Jei sąlygos palankios, aplinka šilta ir drėgna, iš kandžių kiaušinėlių lervos išsirita po 1-3 savaičių. Viena suaugusi kandis gali padėti iki 200 kiaušinėlių.

Kiaušinėlius kandys dažniausiai deda sienų, lubų, lentynų, spintų ir kt. plyšiuose.

Kodėl pasitaiko nusipirkti jau užkrėstų maisto produktų?

Į sandėlius kenkėjai dažniausiai patenka kartu su grūdais ir kitais produktais arba su tuščiais maišais, be to, juos gali pernešti kiti gyvūnai – paukščiai, graužikai, taip pat ir žmonės ant savo drabužių ar avalynės.

Todėl jeigu sandėliavimo patalpos dezinfekuojamos nepakankamai gerai ir dažnai, šie kenkėjai gali išplisti, užteršti ir sugadinti sandėlyje saugomą produkciją.

Kaip kovojama su maistiniais kenkėjais įmonėse?

Maisto gamybos ir prekybos įmonėse turi būti numatytos ir įgyvendinamos kenkėjų kontrolės ir prevencijos priemonės. Gamybos patalpose ir sandėliuose turi būti įrengta gera ventiliacija, užtikrinama švara, patalpos periodiškai valomos ir dezinfekuojamos, kenkėjų naikinimui įrengiamos gaudyklės, skraidantiems vabzdžiams – specialūs šviestuvai.

Visos gamybos įmonės ir prekybos centrai turi sudaryti sutartis su specializuotomis kenkėjų kontrolės įmonėmis, kurios periodiškai atlieka dezinfekavimą, dezinsekciją ir deratizaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.