Kaip su savo ūkiais elgsis į Seimą išrinkti ūkininkai?

Su rinkimus laimėjusiais „valstiečiais“ į naująjį Seimą plūstelėjo ir būrys ūkininkų. Ar be šeimininko likusios karvės nemuros nemelžtos, o ūkiai neapžels piktžolėmis?

Į Seimą išrinkti ūkininkai tikino, kad nebus apleistos nei jų žemės, nei karvės.
Į Seimą išrinkti ūkininkai tikino, kad nebus apleistos nei jų žemės, nei karvės.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2016, 6:48 AM, atnaujinta May 9, 2017, 4:10 PM

Seimo koridorius užplūdę politikos naujokai, vakar jau gavę parlamentaro pažymėjimus, dairėsi Kaimo reikalų komiteto. Būtent į jį veržiasi nemažai Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovų, tarp kurių yra bemaž dešimt ūkininkų.

Galbūt todėl jie vakar palankiai sutiko žinią, kad naujuoju Seimo pirmininku ketinama siūlyti Aleksandro Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto dekaną 58-erių Viktorą Pranckietį. Mat kai kurie į Seimą išrinkti „valstiečiai“ – buvę jo studentai.

Ūkininkauja pažangiai

Akmenės rajone ūkininkaujantis Seimo naujokas Valius Ąžuolas šį universitetą baigė tik pernai.

Agronomo bakalauro diplomą gavęs „valstietis“ yra pažangus ūkininkas.

Užpernai vykusiame Ūkininkų sąjungos konkurse „Metų ūkininkas“ V.Ąžuolui už pažangų ūkininkavimą buvo skirta pirmoji vieta, be to, jis įrašytas į Kruopių seniūnijos „Aukso raidės“ knygą.

Ar savo bendruomenėje gerbiamas žmogus lengva širdimi palieka išpuoselėtą ūkį? „Žmonai dabar teks juo labiau rūpintis“, – ištarė 37 metų ūkininkas.

Vis dėlto į Vilnių susiruošęs Akmenės-Mažeikių apygardoje išrinktas „valstietis“ ūkio darbų visiškai neatsižada: „Darbuosiuosi šeštadieniais ir sekmadieniais. Be to, turiu pagalbininkų.“

Daugiau kaip 360 hektarų ūkis, kuriame V.Ąžuolas verčiasi augalininkyste, išrinktajam Seimo nariui krauna nemenką pelną – jis deklaravo pernai turėjęs daugiau kaip pusę milijono eurų pajamų.

Karvės įprato be šeimininko

Stubrių kaime ūkininkaujančiam Šilutės apygardoje į Seimą išrinktam Alfredui Stasiui Nausėdai iki tokių pajamų toli, tačiau persikraustęs į sostinę jis irgi nežada naikinti ūkio.

A.Stulginskio universitetą 1976 metais baigęs A.S.Nausėda savo ūkį vadina labai mažu: „Tik apie penkiasdešimt karvyčių ir truputėlį prieaugio.“

Kas laukia be šeimininko liksiančių gyvulių? „Aš iki praėjusių metų buvau savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėju, tekdavo dažnai važiuoti į komandiruotes. Ir jokio streso.

Žmonės susitvarkydavo ir be manęs“, – pasakojo keletą samdinių turintis A.S.Nausėda.

Politikos naujokas mano, kad ūkininkavimą ir darbą Seime nebus sudėtinga derinti.

A.S.Nausėda įsitikinęs, jog nebus sunkiau, nei vadovauti Žemės ūkio skyriui: „Ten man nėra pagrindinis krūvis. Patikėkite, dirbdamas skyriaus vedėju aš visą Europą išvažinėjau. Į darbą kasdien vaikščiojau, ir jokių problemų nekildavo.

Be to, dabartiniai ūkiai šiandien visai kitokie, nei daugelis turbūt įsivaizduoja.

Žmonės gal dar vis mano, kad ūkininkas būtinai su šakėmis po laukus vaikšto. O iš tiesų vienas žmogus penkiasdešimt karvių be didelio „strioko“ pamelžia per dvi valandas.“

Spėdavo ir paposėdžiauti

Ramus dėl Panevėžio rajone esančio ūkio jaučiasi ir pagal „valstiečių“ sąrašą į Seimą išrinktas 51-erių Petras Nevulis. Jis daugiau kaip 400 hektarų ūkį irgi žada palikti šeimai: „Žmona juk – ne svetimas žmogus. Ji – ūkininkė, ūkininkauja ir sūnus.“

Vis dėlto Seimo naujokas tikisi ir pats nenutolti nuo ūkio. „Kiek reikės, pakonsultuosiu telefonu. Bet kai buvau rajono tarybos narys ir eidavau į posėdžius, žmona nesunkiai susitvarkydavo pati.“

P.Nevulis deklaravo pernai gavęs daugiau kaip 270 tūkst. eurų pajamų.

Dirbs ir bendraus su rinkėjais

O kam savo ūkį patikės šeimos nesukūręs 34 metų „valstietis“ Kęstutis Mažeika?

Į Seimą Sūduvos rinkimų apygardoje išrinktas politikos naujokas dėsto Sveikatos mokslų universitete, tačiau, regis, gyvena iš ūkininkavimo, kurio ėmėsi 2009 metais.

K.Mažeika teigė ūkininkaujantis ne vienas, o su šeimos nariais, todėl nemano, kad 100 hektarų ūkis labai nukentės jam tapus parlamentaru. Vis dėlto jis pripažino jau domėjęsis, ar Seimo nario veikla yra suderinama su ūkininkavimu.

„Kadangi pernai esu gavęs Europos Sąjungos paramą, visiškai atsisakyti ūkio ar perduoti jį kitam negaliu dar penkerius metus. Tačiau Seimo kanceliarijoje mane patikino, kad to daryti neturiu“, – kalbėjo „valstietis“.

Vis dėlto K.Mažeika pripažino, kad dabar ūkiui negalės skirti tiek laiko, kiek anksčiau: „Kai kuriuos darbus teks perimti tėvams, dėdėms.

Dabar jiems teks didesnis krūvis, o aš gal prisidėsiu vasaromis, savaitgaliais. Be to, mano apygarda – kaimiška, rinkėjai – šalia. Galėsiu ūkininkauti ir su rinkėjais bendrauti.“

Ar į Vilnių išrūkęs ir tik formaliai ūkį tebeturintis parlamentaras kaime nebus pravardžiuojamas „sofos“ ūkininku (taip pašiepiami ES paramą gaunantys, bet realiai neūkininkaujantys apsukrūs asmenys. – Red.)?

„Tikrai grįšiu į kaimą, reikės atiduoti duoklę ir žemei“, – tikino K.Mažeika.

Ūkininkas aiškino, jog šiuolaikine technika apdirbti 100 hektarų – vieni juokai. „Dvi trys dienos – ir išari. Ne ilgiau užtrunki ir kuldamas kombainu.“

K.Mažeika dar augina ir paukščių: balandžių, povų, fazanų, dekoratyvinių vištų, bet jie – labiau dėl grožio.

Žemę aria ir liberalas

Kam perleis savo 300 hektarų ūkį, galvą suka ir Varėnos-Trakų apygardoje į Seimą išrinktas Liberalų sąjūdžio atstovas 54 metų Juozas Baublys. Jis kandidato anketoje nurodė neturintis nei žmonos, nei vaikų.

Išrinktasis parlamentaras sakė, kad iki šiol ūkiu rūpinosi pats ir keli samdyti darbuotojai: „Jie ir toliau darbuosis, o vadovavimą ir atstovavimą perleisiu kitam asmeniui.“

Nederlingų žemių naudotojų asociacijai vadovaujantis ir bites laikantis J.Baublys pernai gavo 184 tūkst. eurų pajamų.

Tiesa, ūkininkas tvirtino, kad iš šių pinigų jam į kišenę nubyrėjo tik nedidelė dalis: „Deklaracijoje nurodomos apyvartinės lėšos, bet yra ir daug išlaidų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.