Nosį užrietusiam G.Landsbergiui bendražygiai ruošia nemalonią staigmeną

Iš rankų išsprūdusi pergalė Seimo rinkimuose konservatorių vedliui Gabrieliui Landsbergiui gali būti ir didesnių nesėkmių pradžia – opozicijos apkasus pasirinkusiam politikui bendražygiai ruošia nemalonią staigmeną.

Seimo konservatoriai tikina, esą G.Landsbergio šansai laimėti seniūno rinkimus – minimalūs.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo konservatoriai tikina, esą G.Landsbergio šansai laimėti seniūno rinkimus – minimalūs.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Neatmetama, kad vadinamųjų atskalūnų planus galėtų kiek sujaukti G.Landsbergio šalininkų bandymas į seniūno postą iškelti ne jį, bet, pavyzdžiui, Antakalnyje per pirmąjį turą išrinktos Ingridos Šimonytės kandidatūrą.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Neatmetama, kad vadinamųjų atskalūnų planus galėtų kiek sujaukti G.Landsbergio šalininkų bandymas į seniūno postą iškelti ne jį, bet, pavyzdžiui, Antakalnyje per pirmąjį turą išrinktos Ingridos Šimonytės kandidatūrą.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Partijos prezidiumo posėdyje išryškėjo naujas lyderis – už derybas su „valstiečiais“ agitavęs buvęs Lietuvos ambasadorius Ž.Pavilionis.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Partijos prezidiumo posėdyje išryškėjo naujas lyderis – už derybas su „valstiečiais“ agitavęs buvęs Lietuvos ambasadorius Ž.Pavilionis.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 4, 2016, 3:04 PM, atnaujinta May 9, 2017, 2:51 PM

Dėl prastų rinkimų rezultatų ir ypač dėl G.Landsbergio užsispyrimo nesiderėti su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga nusivylę kai kurie konservatoriai ėmė dairytis naujo lyderio.

Jis gali iškilti jau per naujo Seimo Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų partijos frakcijos seniūno rinkimus.

Naują frakcijos vedlį konservatoriai slaptame balsavime turėtų išsirinkti po savaitės susirinkę į pirmąjį Seimo posėdį. Šiuo metu konservatoriams Seime vadovauja Andrius Kubilius, kuris taip pat yra ir opozicijos lyderis.

Šaltinių teigimu, G.Landsbergio atskalūnais pavadinti konservatoriai svarsto galimybę šiuose rinkimuose iškelti savo kandidatą ir iš anksto jam prognozuoja pergalę.

Pralaimėjimo atveju į partijos vedlius staigiai iškilęs G.Landsbergis taptų eiliniu parlamentaru – opozicijos lyderio postas irgi turėtų atitekti naujam seniūnui.

Kas galėtų juo tapti? Anot šaltinių, trečiadienį vykusiame partijos prezidiumo posėdyje išryškėjo naujas lyderis – už derybas su „valstiečiais“ agitavęs buvęs Lietuvos ambasadorius Žygimantas Pavilionis.

Po daug aistrų sukėlusio konservatorių posėdžio Ž.Pavilionis imtas minėti kaip galimas realiausias pretendentas į frakcijos seniūnus, kuris ateityje G.Landsbergį galbūt galėtų pakeisti ir partijos vadovo poste.

Aplink šį politiką, kuris įžvelgė, kad deryboms su „valstiečiais“ sutrukdė ir Maskvos ranka, pastaruoju metu spiečiasi ne tik vadinamasis krikdemiškasis partijos sparnas, bet ir kai kurie neutraliais laikyti konservatoriai.

Šaltinių teigimu, jei G.Landsbergis išdrįs pretenduoti į frakcijos seniūnus, už jį gali balsuoti tik jo šalininkai, kurių esą būsimoje 31 narį turinčioje frakcijoje nėra daug – rinkėjai jiems nebuvo itin dosnūs dalydami pirmumo balsus.

Manoma, kad dabartinis partijos vadovas šiuose rinkimuose gali tikėtis ne didesnės kaip dešimties frakcijos narių paramos. G.Landsbergio kandidatūrą esą gali palaikyti jo politinis krikštatėvis A.Kubilius, taip pat dabartiniai parlamentarai Dainius Kreivys, Rasa Juknevičienė.

G.Landsbergio aplinkai priskiriami ir Seimo naujokai Tadas Langaitis, Ingrida Šimonytė, Vytautas Kernagis, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Edmundas Pupinis.

Neatmetama, kad vadinamųjų atskalūnų planus galėtų kiek sujaukti G.Landsbergio šalininkų bandymas į seniūno postą iškelti ne jį, bet, pavyzdžiui, Antakalnyje per pirmąjį turą išrinktos I.Šimonytės kandidatūrą. Pastaroji šalininkų turi ir priešingoje šiuo metu kunkuliuojančių konservatorių stovykloje.

Neoficialiai kalbinti konservatoriai portalui aiškino, kad bet kuriuo atveju dėl naujojo seniūno posto bus konkurencija – dabartinis partijos vadovas dėl šio posto nėra ir negali būti garantuotas. „Tikrai bus daugiau nei vienas pretendentas ir balsų santykis G.Landsbergiui greičiausiai nebus palankus“, – portalui sakė krikdemiškajam partijos sparnui priklausantis konservatorius.

Vardindamas galimo G.Landsbergio pralaimėjimo priežastis pašnekovas paminėjo, kad partijoje visą laiką buvo nemažai žmonių, kurie konservatorių patriarcho anūko nematė kaip partijos lyderio. „Kita vertus, juo nusivylė ir nemažai tų, kurie jį rėmė per partijos pirmininko rinkimus. Pastarųjų savaičių įvykiai parodė, kad G.Landsbergis visiškai nesugeba adekvačiai reaguoti į sparčiai besikeičiančią politinę situaciją, išlindo tam tikras kaprizingumas, arogancija ir bandymas matyti tik save“, – sakė vienas įtakingas konservatorius.

G.Landsbergiui partijoje imta priekaištauti ir dėl lyderystės stokos. Jaunasis politikas esą vengia imtis atsakomybės ir blokuoja bet kokias diskusijas partijoje, tardamasis tik su būreliu artimiausių bendražygių. „Nenormalu, kai partija rinkimų rezultatus aptarinėja nuo jų praėjus dešimčiai dienų“, – jaunąjį savo vedlį ėmė pliekti bendražygiai.

G.Landsbergis prieš rinkimus aiškino matąs galimybę sudaryti valdančiąją koaliciją su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir net pripažino, kad tarp trijų partijų pirmininkų dėl to vyko slapti pokalbiai.

Tačiau po antrojo turo konservatorių vedlio retorika staiga pasikeitė, ir „valstiečiai“ derėtis nuėjo su socialdemokratais. Atviriausiai dėl neįvykusių derybų G.Landsbergiui priekaištavo Ž.Pavilionis. Trečiadienį vykusiame partijos prezidiume jis pareiškė, kad Lietuvai yra žalinga „valstiečių“ ir kairiųjų koalicija, ir net įžvelgė tame Maskvos ranką.

Seimo opozicijos postas šią kadenciją priklausė didžiausią frakciją turėjusiems konservatoriams. Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo teigimu, greičiausiai ir naujame Seime liberalai opozicijoje nesiblokuos su konservatoriais ir į opozicijos lyderio postą nepretenduos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.