Vyriausias ir jauniausia parlamentarai: abiem dar yra ko išmokti

Penkiasdešimt. Toks metų skirtumas tarp jauniausio ir vyriausio naujojo Seimo nario. 25-erių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narė Rūta Miliūtė vyriausiam parlamentarui, „Tvarkos ir teisingumo“ atstovui 75-erių Juozui Imbrasui, galėtų būti anūkė.

Vyriausią ir jauniausią Seimo narius J.Imbrasą ir R.Miliūtę skiria 50 metų.<br>T.Bauro nuotr.
Vyriausią ir jauniausią Seimo narius J.Imbrasą ir R.Miliūtę skiria 50 metų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2016, 9:57 AM, atnaujinta May 9, 2017, 3:43 PM

„Jaunystė – ne yda“

„Tvarkietis“ Juozas Imbrasas politikoje tikrai ne naujokas. 1941-aisiais gimęs politikas nuo 1997-ųjų iki 2011-ųjų su pertraukomis buvo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys. Beveik prieš dešimtmetį, 2007-aisiais, jis tapo ir Vilniaus miesto meru. Būdamas juo jis sulaukė nemažai kritikos, buvo pareikštas nepasitikėjimas juo, kurį tuomet pasirašė po dešimt konservatorių ir Liberalų ir centro sąjungos narių bei po tris Liberalų sąjūdžio ir nepriklausomos frakcijos narius.

J.Imbrasui buvo priekaištaujama, kad jis neužtikrina efektyvaus ir skaidraus savivaldybės darbo, jam suteiktais įgaliojimais ir finansiniais bei administraciniais resursais naudojasi išimtinai jo atstovaujamos partijos naudai, nesprendžia vilniečiams aktualių klausimų ir kt.

O po to, kai dėl saugumo problemų uždraudė homoseksualų bendruomenės renginį ir nepasiūlė kitų vietų, kur jį būtų galima surengti, dar buvo apkaltintas ir homofobija.

Tiesa, tai nesutrukdė jam 2009-aisiais vykusiuose rinkimuose būti išrinktam į Europos Parlamentą kaip „Tvarkos ir teisingumo“ atstovui.

Pats politikas sakė nesureikšminantis fakto, kad yra vyriausias parlamentaras, tik pasiguodė, jog vedant pirmąjį Seimo posėdį, kurį įprasta vesti vyriausiam parlamentarui, teks daug stovėti.

„Ką reiškia vyriausias? Yra vyresnių žmonių už mane Lietuvoj. Jaunystė – ne yda, irgi praeina. Čia nėra kokie nors stebuklai.

Esu matęs visko, niekas manęs nestebina. Pareigą teks atlikti, sunkią pareigą, dirbti valstybės ir piliečių labui. Jaučiuosi paprastai, jaučiu atsakomybę.

Ta diena, pirmojo posėdžio, bus sunki, reikės prastovėti pusę dienos. Vida Marija Čigriejienė sakė, kad vos nenugriuvo pervargusi, bet čia detalės“, – sakė J.Imbrasas.

Amžius nei pranašumas, nei trūkumas

Naujajame Seime jauniausia yra 25-erių Rūta Miliūtė. Tiesa, kitas LVŽS narys Virginijus Sinkevičius taip pat galėtų kandidatuoti į jauniausio parlamentaro statusą, nes jis už R.Miliūtę vyresnis vos 23 dienomis.

Kartu su politikos mokslais darbą partijoje derinanti iki šiol mažai žinoma mergina į Seimą pateko padariusi įspūdingą šuolį partijos sąraše – iš 114-os vietos ji pakilo į 28-ąją. Neabejojama, kad šuolį sąraše jauniausia Seimo narė padarė dėl neįtikėtino sutapimo – jos pavardė tokia pat, kaip ir žinomos žurnalistės Ritos Miliūtės, o ir vardas prasideda ta pačia raide ir skamba panašiai.

Pati jaunoji politikė sakė nemananti, kad jos šuolis į sąrašo viršų yra atsitiktinumas. Taip pat sakė tikinti, kad jaunas amžius tikrai netaps kliūtimi dirbant Seime.

„Nelaikau to (amžiaus. – Aut.) nei pranašumu, nei trūkumu. Noriu pasidžiaugti, kad yra ir daugiau jaunų Seimo narių, iš tikrųjų sistemai nuolat reikia atsinaujinti ir tik noras dirbti parodo, ar žmogus yra tinkamas šioms pareigoms, ar ne.

Kaip ir kiekvienas Seimo narys, turėsiu savo pareigas, atsakomybes, kurias stengsiuosi vykdyti kuo geriau. Esu baigusi politikos mokslus, tikrai nesijaučiu žalia politikoje, manau, kad atrasiu tas sritis, kur galėčiau geriausiai panaudoti savo privalumus.“ 

Teks daug ko išmokti

Paklaustas, ką mano apie jauniausią Seimo narę ir jos laukiančius iššūkius, J.Imbrasas sakė, kad R.Miliūtei teks daug mokytis. „Ji mokysis, ji ateina mokytis. Dvejus metus tikrai mokysis. Jeigu nebuvusi net savivaldybės taryboje, ji tose procedūrose dvejus metus plaukios, mokysis, na, bet ir išmoks, visi viską išmoksta. Aš ne prieš jaunimą, jam turi būti visos žalios šviesos ir visi vartai atidaryti, bet viskas turi vykti pamažu: įgavai patyrimo, palipai laipteliu, įgavai daugiau patyrimo, dar vienu laipteliu palipai, nuosekliai užlipi iki aukščiausio laiptelio šalia tų, kuriems atėjo laikas, daug dirbus, ilsėtis“, – kalbėjo J.Imbrasas.

Pati R.Miliūtė nesutriko ir sakė, kad patirtis nuo amžiaus nepriklauso:

„Manau, kiekvienam, nepriklausomai nuo amžiaus, pirmą kartą pradėjusiam dirbti Seime, reikės išmokti daugybės dalykų. Amžius čia niekuo dėtas.“

Amžius įvairus

Šiuo metu vidutinis Seimo narių amžius yra 50,6 metų. Šis Seimas šiek tiek jaunesnis nei baigiantis darbą, pastarojo amžiaus vidurkis – 52,8 metų.

Tarp vyriausių parlamentas antras – Antanas Vinkus. Jam šiuo metu 73-eji.

Prie jaunųjų parlamentarų galima priskirti ir 27-erių liberalę Aušrinę Armonaitę bei 29-erių „valstietį“ Justą Džiugelį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.