Teisėja E.Dambrauskienė – netiko vadovauti, bet galės pavaduoti

Generalinės prokuratūros vadove pernai netapusi Kaišiadorių teisėja Edita Dambrauskienė šiemet į šią įstaigą bando įžengti per kitas duris. Šaltinių teigimu, teisėja pretenduoja tapti generalinio prokuroro pavaduotoja.

Teisėja E.Dambrauskienė – netiko vadovauti, bet galės pavaduoti<br>M.Patašiaus nuotr.
Teisėja E.Dambrauskienė – netiko vadovauti, bet galės pavaduoti<br>M.Patašiaus nuotr.
Prezidentė šią savaitę E.Dambrauskienę atleido iš Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkės pareigų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prezidentė šią savaitę E.Dambrauskienę atleido iš Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkės pareigų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 5, 2016, 5:31 PM, atnaujinta May 9, 2017, 12:57 PM

Informacija apie galimą E.Dambrauskienės paskyrimą nutekėjo iš prokuratūros. Nei teisėja, nei generalinis prokuroras Evaldas Pašilis šios informacijos nekomentuoja, bet ir neneigia. „Tikrai nieko nekomentuosiu. Ačiū, viso gero“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė teisėja, suskubusi nutraukti pokalbį.

Nekalbus buvo ir šiuo metu Amerikoje viešintis generalinis prokuroras. „Kol kas nieko tikrai negaliu pasakyti, tiktai antradienį būsiu“, – planų dėl E.Dambrauskienės neišdavė E.Pašilis.

Tuo metu parlamentarai abejoja E.Dambrauskienės tinkamumu eiti aukštas pareigas ir primena jai posto išsipirkimo skandalą, kuomet teisėja atsisakė bendradarbiauti su teisėsauga.

Po pernai Seime patirtos nesėkmės, kilo triukšmas, kad teisėjai E.Dambrauskienei kažkas siūlė išsipirkti generalinio prokuroro postą. Kaip skelbė „Lietuvos rytas“, apie tai Seimo vadovybei pranešė jos kandidatūrą siūliusi prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ištirti šią skandalingą informaciją prokurorų prašė parlamentaras Povilas Urbšys, tačiau jo pastangos buvo bevaisės. Teisėja E.Dambrauskienė su teisėsauga nebendravo, todėl prokurorai galimo nusikaltimo nenustatė.

Išgirdęs apie galimus generalinio prokuroro planus parlamentaras P.Uršbys labai stebėjosi: „Kiek suprantu, būtent jinai žino tą asmenį, kuris jai siūlė išsipirkti tą postą. Bet ji atsisakė bendradarbiauti su ikiteisminio tyrimo institucija, atsisakė duoti parodymus – esą nenori liudyti prieš save.

Tuo labiau esu girdėjęs, kad jinai nenorėjo bendradarbiauti dar ir dėl to, kad nenorėjo būti pati nesaugi ir kad šeimos nariai nenukentėtų. Tai jeigu tokį žmogų paskirtų į generalinio prokuroro postą, tai kiltų daug abejonių ar jis gali būti objektyvus nešališkas ir nepažeidžiamas“.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko Juliaus Sabatausko nuomone, kiekvienas turi teisė neliudyti prieš save ar artimuosius, tai – Konstitucijoje įtvirtinta teisė.

„Tačiau valstybės pareigūnas, pasinaudojęs tokia teise Vakarų demokratijoje, pasirašo savo atsistatydinimo pareiškimą ir daugiau niekada nebepretenduoja į jokias atsakingas valstybės pareigas. Tokia nerašyta taisyklė yra demkratiniame Vakarų pasaulyje. Deja, pas mus – priešingai“, – stebėjosi socialdemokratas.

E.Pašilio pasirinktai pavaduotojo kandidatūrai turi pritarti prezidentė.

Prieš porą mėnesių prokuroro E.Pašilio pavaduotoju pretendavo tapti advokatas Giedrius Danėlius, teismuose sėkmingai apgynęs prezidentės patarėją Daivą Ulbinaitę. Kilus skandalui, G.Danėlius persigalvojo ir užimti šias pareigas atsisakė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.