Partijų derybininkai apsvaigo pasmaližiavę medaus iš prezidentės avilių

Per derybas dėl būsimos valdžios medaus iš prezidentės Dalios Grybauskaitės bičių ūkio pasmaližiavę „valstiečių“ ir socialdemokratų derybininkai apsalo nuo savo pasiekimų.

Prezidentė žadėjo nesikišti į valdančiosios koalicijos formavimą, tačiau derybos dėl būsimos valdžios vyksta smaližiaujant jos bičių medų.
Prezidentė žadėjo nesikišti į valdančiosios koalicijos formavimą, tačiau derybos dėl būsimos valdžios vyksta smaližiaujant jos bičių medų.
J.Sabatauskas taip pat negalėjo paaiškinti ir ką reiškia kitas į šūkį panašus siūlymas atverti visuomenei duomenis apie visą valstybės ir savivaldybių valdomą turtą<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Sabatauskas taip pat negalėjo paaiškinti ir ką reiškia kitas į šūkį panašus siūlymas atverti visuomenei duomenis apie visą valstybės ir savivaldybių valdomą turtą<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valstiečių ir žaliųjų sąjungos derybininkas Vytautas Bakas savaitgalį viešai pasigyrė, kad su kolega socialdemokratu Juliumi Sabatausku pabaigė derinti partijų programines nuostatas, susijusias su programos „Darni Lietuva“.<br>T.Bauro nuotr.
Valstiečių ir žaliųjų sąjungos derybininkas Vytautas Bakas savaitgalį viešai pasigyrė, kad su kolega socialdemokratu Juliumi Sabatausku pabaigė derinti partijų programines nuostatas, susijusias su programos „Darni Lietuva“.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 7, 2016, 8:01 AM, atnaujinta Apr 18, 2017, 4:06 PM

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos derybininkas Vytautas Bakas savaitgalį viešai pasigyrė, kad su kolega socialdemokratu Juliumi Sabatausku pabaigė derinti partijų programines nuostatas, susijusias su programos „Darni Lietuva“ paskutiniąja dalimi, kurioje kalbama apie valstybės valdymą.

Anot V.Bako, sunkų derybininkų darbą vainikavo J.Sabatausko vaišės – dar 2013 metais šalies vadovės kopinėtas medus. „Puikus atlygis už padarytą darbą“, – viename iš socialinių tinklų derybų rezultatais suskubo pasidžiaugti buvęs vidaus reikalų ministro Saulius Skvernelio patarėjas.

Dėl valdančiosios koalicijos besiderantys „valstiečiai“ ir socialdemokratai užsimojo jau iki pirmadienio suderinti partijų programines nuostatas ir vėliausiai trečiadienį pasirašyti būsimos koalicijos sutartį.

Bet nelaukdamas pirmadienio V.Bakas suskubo pranešti, kokias „įdomesnes“ nuostatas jau esą pavyko suderėti su socialdemokratais ir tuo gerokai suglumino kitą derybininkų pusę.

„Mažės tarnautojų, didės atlyginimai ir veiklos kokybė, atversime visuomenei duomenis apie visą valstybės ir savivaldybių valdomą turtą, bus privaloma mediacija (tai ginčų sprendimo procedūra, kurios paskirtis – padėti šalims civilinėse bylose išspręsti ginčą taikiai, talkinant tarpininkams, – red.), daugiau žmonių galės gauti nemokamą teisinę pagalbą, suteiksime daugiau galių ir išteklių seniūnams“, – svarbiausius derybų pasiekimus vardijo politikos naujokas.

Į akis ypač krinta būsimos valdžios užsimojai prikirpti uodegas korumpuotiems valdininkams bei politikams. „Sukursime civilinio nepagrįstai įgyto turto konfiskavimo instituto nuostatas. Ši teisinė norma ir jos įgyvendinimo mechanizmas būtų taikomi ir tais atvejais, kai nėra nustatoma, kad turtas įgytas iš nusikalstamos veikos, tačiau turto savininkas negalėtų pagrįsti neproporcingai didelės vertės turto įsigijimo. Tai būtų revoliucinis sprendimas kovojant su korumpuotais valdininkais ir politikais“, – gyrėsi derybininkas.

Tačiau revoliucingais užmojais pasipuikavęs V.Bakas išmušė iš vėžių J.Sabatauską.

Socialdemokratų derybininkas portalui nepajėgė paaiškinti, ką reiškia „valstiečių“ siūlymas ir kaip turėtų veikti siūlomas „civilinis nepagrįstai įgyto turto konfiskavimo institutas“.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas iš karto pareiškė šiai nuostatai nepritariantis. „Aš dėl šio siūlymo išreiškiau abejonių, todėl būtų geriau jeigu pats V.Bakas paaiškintų šią siūlomą naujovę. Tai tikrai ne mūsų nuostata ir aš neprivalau nieko aiškinti“, – akivaizdžiai suirzęs pratrūko socialdemokratų derybininkas.

Šiuo metu galiojantis reglamentavimas numato baudžiamąją atsakomybę už neteisėtą praturtėjimą. Tačiau įrodyti šią nusikalstamą veiką yra sudėtinga, dar sudėtingiau – konfiskuoti neteisėtai įgytą turtą.

Antai, neteisėtu praturtėjimu buvo įtariamas ir buvęs garsus advokatas Juzefas Kozubovskis. Prokuratūra siekė, kad jis būtų pripažintas kaltu dėl neteisėto praturtėjimo ir jam skirta 11,4 tūkst. eurų bauda bei konfiskuotas turtas už 10 mln. eurų, tačiau teismas jį išteisino.

Pernai Aukščiausiasis teismas kreipėsi į Konstitucinį teismą, kad jis išaiškintų, ar Baudžiamojo kodekso straipsnis dėl neteisėto praturtėjimo neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

Beje, J.Sabatauskas taip pat negalėjo paaiškinti ir ką reiškia kitas į šūkį panašus siūlymas atverti visuomenei duomenis apie visą valstybės ir savivaldybių valdomą turtą. „Aš tai suprantu, kad iki šiol žmonės tokios informacijos negaudavo, o dabar duomenų bazės jiems bus atviresnės“, – kalbėjo derybininkas.

Ne ką daugiau apie esą suderėtas programines nuostatas galėjo pasakyti ir V.Bakas.

Jis paminėjo, kad iki šiol vykę baudžiamojo persekiojimo procesai, kuomet teisėsauga teismuose įrodinėjo neteisėto praturtėjimo atvejus, iš esmės baigėsi niekuo.

„Dabar mes kalbame apie civilines administracines sankcijas. Daugybė šalių tokias sankcijas taiko. Mes tarėmės ir su teisės mokslininkais, kokių efektyvių priemonių būtų galima imtis, netgi yra parengtas Organizuoto nusikalstamumo užkardymo ir kontrolės įstatymo projektas, kuris yra svarstomas Seime.

Tačiau projektas labiau susijęs su organizuotu nusikalstamumu, o mes norėtume jį papildyti nuostatomis dėl stambios, vadinamos politinės korupcijos. Bet tai yra tik idėja, reikia padaryti dar daug darbo. Kai bus priemonių planas, prasidės konsultacijos, tada bus galima ir plačiau paaiškinti. Aišku bus ir tokių, kurie aiškins, kad tai prieštarauja Konstitucijai“, – aptakiai „valstiečių“ siūlymą aiškino V.Bakas.

Prieš trejus metus Seimo valdybos sudarytos darbo grupės, kuriai vadovavo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas, parengtu projektu siūloma kaip išskirtinę prevencinę priemonę įtvirtinti didesnės kaip 15 tūkst. eurų vertės nepagrįsto turto ir (ar) pajamų konfiskavimą.

Projekto rengėjų teigimu, tokiu atveju asmuo nėra kaltinamas nusikaltimo padarymu, o jo reikalaujama tik pagrįsti turto įsigijimo ir (ar) gautų pajamų teisėtumą.

Sprendimas dėl nepagrįsto turto ir (ar) pajamų konfiskavimo gali būti priimamas, kuomet asmuo neįvykdo teismo įpareigojimo deklaruoti turtą ir (ar) pajamas arba nors ir įvykdo įpareigojimą deklaruoti, tokia deklaracija nepagrindžia nuosavybės, patikėjimo ar kitokio pobūdžio teise valdomo, naudojamo, disponuojamo turto ir (ar) pajamų įgijimo teisėtu būdu.

Anot įstatymo pataisų rengėjų, Airija, Italija, Slovėnija, Rumunija, Bulgarija, Anglija ir Slovakija įstatymais yra įteisinusios civilinę konfiskaciją – procesą, kai turtas iš asmens konfiskuojamas jam neinkriminuojant nusikalstamos veikos, o paimtas turtas nelaikomas kriminaline bausme.

J.Sabatauskas pripažino, kad „valstiečių“ siūlymas yra artimas šiuo metu Seimui pateiktam Organizuoto nusikalstamumo užkardymo ir kontrolės įstatymo pataisų projektui, kuriame nepagrįsto turto ir pajamų konfiskavimas numatytas išvengiant baudžiamosios atsakomybės. „Tačiau komitetas šio projekto dar nesvarstė ir vargu, ar palaimins“, – abejojo komiteto pirmininkas.

Partijų derybininkai pirmadienį taip pat turi suderinti ir kur kas daugiau prieštaravimų keliančias nuostatas, pavyzdžiui, apsispręsti dėl draudimo Seimo nariams eiti ministrų pareigas, taip pat – dėl siūlymo sujungti kai kurias ministerijas arba perkelti jas į Kauną.

Praėjusį penktadienį posėdžiavusi Socialdemokratų partijos taryba palaimino derybas dėl koalicijos su „valstiečiais“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.