Nepavargstantis etikos sargas pluša net naktį

Svetimų nuodėmių per didinamąjį stiklą ieškančiai Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai gali tekti neįprasta misija – išsiaiškinti, ar visi jos nariai tikrai yra krištoliniai.

Teisininkas S.Katuoka tvirtino, kad jam pavyksta suderinti ne vieną darbą.<br>V.Ščiavinko nuotr.
Teisininkas S.Katuoka tvirtino, kad jam pavyksta suderinti ne vieną darbą.<br>V.Ščiavinko nuotr.
R.Valentukevičius neslėpė, kad jo pavaldinio darbų gausa kelia abejonių.<br>D.Umbraso nuotr.
R.Valentukevičius neslėpė, kad jo pavaldinio darbų gausa kelia abejonių.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 10, 2016, 12:48 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 7:45 AM

Ar gali Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) iš kitų reikalauti skrupulingai deklaruoti viešuosius ir privačius interesus, jei net patys jos nariai į šią prievolę žiūri pro pirštus?

Toks klausimas kyla pažvelgus į vieno iš penkių VTEK narių Sauliaus Katuokos deklaraciją, kurioje nieko neužsimenama apie papildomus pajamų šaltinius.

Vienas tokių – uždarbis Advokatų egzaminų komisijoje, kur S.Katuoka nuo praėjusių metų sausio eina pirmininko pareigas. Kažkodėl šių pareigų etikos sargas ne tik nedeklaravo, bet ir egzaminuoti būsimų advokatų išeidavo tyliai.

Sukasi kaip tikras vijurkas

Advokatų egzaminų komisijos pirmininku teisingumo ministro įsakymu S.Katuoka buvo paskirtas pernai. Pusdienį trunkantys šios komisijos posėdžiai vyksta darbo metu – mažiausiai du kartus per mėnesį.

Neoficialiomis žiniomis, per metus etikos sergėtojas dalyvavo daugiau nei 30 tokių posėdžių.

Už darbą šioje komisijoje S.Katuokai buvo mokamas atlyginimas, bet visą šį laiką jis gaudavo algą ir VTEK (per 1,2 tūkst. eurų), nors faktiškai tuo metu nedirbo.

Negana to, pasirodo, S.Katuoka pluša dar vienoje darbovietėje – visu etatu VTEK dirbantis teisininkas eina Mykolo Romerio universiteto Tarptautinės ir Europos Sąjungos teisės instituto direktoriaus pareigas.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos nariai, gavę pirmininko sutikimą, gali darbuotis ir kitur, tačiau tokio leidimo S.Katuoka paprašė tik šių metų kovą, nors į VTEK buvo paskirtas praėjusių metų lapkritį.

Be to, S.Katuoka gavo VTEK leidimą dirbti tik mokslinį pedagoginį darbą. Ar vadovavimas institutui nėra administracinis darbas? Ir kaip visu etatu komisijoje dirbantis etikos sargas dar spėja vadovauti institutui? Ar jis nepažeidžia ir Darbo kodekso, kuris leidžia dirbti ne daugiau kaip 12 valandų per dieną?

Manė, kad nereikia deklaruoti

Kas jau kas, o etikos sargas net pažadintas naktį turėtų nesunkiai atsakyti, kaip išvengti interesų konflikto. Tačiau S.Katuokai ši sritis, regis, gana tamsus brūzgynas.

„Lietuvos ryto“ paklaustas, kodėl nutarė savo interesų deklaracijoje nenurodyti pareigų Advokatų egzaminų komisijoje, S.Katuoka prakalbo lyg nebūtų skaitęs Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo: „Aš iki šiol maniau, kad nereikia.

Tai – epizodinės pareigos. Mes susirenkame du kartus per mėnesį, todėl nemačiau reikalo to deklaruoti. Bet jeigu toks klausimas kyla, gal man reikia plačiau pažiūrėti. Gerai, kad paskambinote, ko gero, deklaraciją aš papildysiu.“

O ką apie tai sako įstatymai? „Įstatymas numato, kad privaloma deklaruoti tik nuolatines pareigas. O šios mano pareigos – labiau visuomeninės“, – aiškino už konfliktų prevenciją atsakingos VTEK narys ir pripažino, kad atlygį už advokatų egzaminavimą vis dėlto gauna.

Šios komisijos nariai išsidalija 60 proc. už advokatų egzaminavimą surinktų mokesčių, o norintieji jame dalyvauti turi susimokėti per 173 eurus.

Nemato jokių problemų

Kaip keliuose darbuose dirbantis etikos sargas visur suspėja?

„Man atrodo, kad suspėju visur. Juk mokslininko darbas toks: atsibudau šiandien ketvirtą valandą ryto ir užsirašiau mintį. Ir dabar darbuojuosi bibliotekoje – jokių problemų nematau“, – pirmadienį kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ prisipažino S.Katuoka.

VTEK nariai prasitarė, kad tądien kolegos darbe nelaukia. Advokatas dėl to irgi nesuko galvos: „Mano darbas komisijoje – posėdžiai.“

S.Katuoka taip pat aiškino, kad, nepaisant to, kaip skamba jo pareigos universitete, vadovavimas institutui yra mokslinė pedagoginė veikla: „Aš VTEK esu pateikęs pažymą, kad šios pareigos nėra administracinės. Aš nevykdau jokių administravimo funkcijų.“

Beje, VTEK ne kartą yra baudusi kitus valstybės tarnautojus, kurie savo pagrindinio darbo metu, pavyzdžiui, dėstė aukštosiose mokyklose ir tuo pat metu gaudavo du atlyginimus.

Turi būti krištolinis

VTEK vadovas Romas Valentukevičius „Lietuvos rytui“ pripažino, kad kitų elgesį vertinantys komisijos nariai sau turi būti ypač reiklūs, to iš jų reikalauja ir įstatymai. „Etikos sargas turi būti krištolinio skaidrumo.“

S.Katuokos veikla Advokatų egzaminų komisijoje VTEK vadovui buvo didelė staigmena: „Pirmą kartą apie tai girdžiu. Jis yra prašęs leidimo dirbti universitete, bet apie egzaminų komisiją komisijos nėra informavęs.“

Dar labiau R.Valentukevičius nustebo, kad jo pavaldinys to nėra deklaravęs: „Jeigu S.Katuoka už darbą šioje komisijoje gauna atlygį, tai turėtų deklaruoti. Net jeigu tai būtų visuomeninė veikla, ja VTEK narys turėtų užsiimti po darbo. Nors mes iš tikrųjų nekontroliuojame komisijos narių darbo ir neverčiame visą dieną būti darbe – jie patys pildo darbo apskaitos lapus, o ruoštis posėdžiui ar rinkti medžiagą gali ir kitur.“

Vis dėlto VTEK pirmininkas pripažino, kad darbo metu komisijos narys negali posėdžiauti kitur: „Tai keistoka. Mes šį atvejį privalėsime ištirti, ir jeigu paaiškės, kad tai tiesa, S.Katuoka bus įspėtas.“

R.Valentukevičius taip pat neslėpė, kad S.Katuokos darbų gausa abejonių kelia ir jam: „Man irgi keista, kaip jis viską suderina. Bet panašių pavyzdžių žinau ir kitur. Pavyzdžiui, kai kurie Konstitucinio teismo teisėjai vadovauja universiteto katedroms.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.