S.Skvernelis: GPM pertvarka bus palanki uždirbantiems iki 1 tūkst. eurų

[[ge:lrytas:lrytas:261672]]

S.Skvernelis: GPM pertvarka bus palanki uždirbtantiems iki 1 tūkst. eurų.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis: GPM pertvarka bus palanki uždirbtantiems iki 1 tūkst. eurų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2016, 1:18 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 7:36 AM

„Pradžioje tikrai numatytos galimybės subalansuoti ir pertvarkyti darbo apmokestinimo sistemą. Šiandien turime „Sodros“ mokestį su darbdavio ir darbuotojo dalimi, gyventojų pajamų mokestį, įvairius papildomus mokesčius – kalbu apie privalomąjį sveikatos draudimą, tai yra visiškas jovalas. Šioje vietoje įvedus iš esmės du mokesčius – gyventojų pajamų mokestį, sugeneruojant kitus smulkesnius mokesčius, ir ne „Sodros“, o pensijų draudimo mokestį – pasikeistų tarifai ir atsirastų tam tikras progresyvumas“, – naujienų portalo 15min.lt konferencijoje kalbėjo S.Skvernelis.

„Iš esmės beveik niekam (mokesčiai – BNS) nedidėtų, tiems, kurie daugiau uždirba, galbūt 1–2 procentiniais punktais reikėtų daugiau mokėti, bet bendras tarifas iš tikrųjų būtų palankus tiems, kurie uždirba iki 1 tūkst. eurų“, – pridūrė „valstiečių“ kandidatas į premjerus.

„Valstiečiai“ siūlo tokio naujojo gyventojų pajamų mokesčio, į kurį būti sujungtas dabartinis 6 proc. privalomasis sveikatos draudimo (PSD) mokestis ir dalis socialinio draudimo mokesčių, tarifą padidinti nuo 15 iki 29 procentų. GPM būtų skaičiuojamas nuo visų asmens pajamų, išskyrus senatvės ir kitas pensijas.

„Šie žingsniai, iš esmės nedarant revoliucijos, o pakeitus patį mokesčių administravimą, leidžia iš karto prognozuoti galimybę gauti nuo 35 iki 60 eurų daugiau“, – tvirtino S.Skvernelis.

Tačiau jis konkrečiai neatsakė, kiek laiko gali prireikti šiems pakeitimams įgyvendinti.

„Tai pirmi žingsniai, kurie gali būti padaryti mokesčių sistemoje. Tai daugiau administravimo pakeitimai, tikrai nereikalaujantys pusės metų laikotarpio. Bet faktas, kad iš tikrųjų tam turi būti labai pasiruošta“, – 15min.lt konferencijoje teigė S.Skvernelis.

Anot jo, sprendimai dėl nuodugnios mokesčių sistemos pertvarkos bus priimami atsižvelgiant į visų suinteresuotų pusių argumentus.

„Tikrai kalbėsime tiek su tuo pačiu verslu, aš tikrai noriu žinoti, kas jiems iš mokesčių pusės labiausiai trukdo dalytis sukauptu gėriu su darbuotojais, nes tai yra dalybos iš esmės (...). Ir jeigu mes priimsime sprendimus dėl mokesčių, tai tikrai bus daroma socialinio dialogo principu ir įsigaliojimas jų bus tikrai ne anksčiau kaip po pusės metų, o dar geriau – po 12 mėnesių“, – pabrėžė S.Skvernelis.

LVŽS kandidatu į finansų ministrus įvardijamas Stasys Jakeliūnas BNS yra teigęs, kad anksčiausiai mokesčių permainų galima tikėtis nuo 2018 metų pradžios. Anot jo, bus vertinama ir progresinių mokesčių galimybė, bet tai priklausys nuo to, kaip pavyks susitarti tiek partijos viduje, tiek su koalicijos partneriais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.