Seimą paliekantys senbuviai: vieni ašarojo, o kiti tūnojo kabinete

Kraustymosi darbai, atsisveikinimai su kolegomis, ašaros, mintys apie atliktus darbus, padarytas klaidas ir laukiančius išbandymus. Net 82 Seimo senbuviams teko šiltas vieteles užleisti ateinančiai valdžiai ir pagalvoti apie rytdieną.

Seimą paliekantys senbuviai: vieni ašarojo, o kiti tūnojo kabinete.<br>Montažas
Seimą paliekantys senbuviai: vieni ašarojo, o kiti tūnojo kabinete.<br>Montažas
A.Mazuronis svarsto, kad rinkėjai jo nebepalaikė, nes perbėgo pas liberalus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Mazuronis svarsto, kad rinkėjai jo nebepalaikė, nes perbėgo pas liberalus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.M.Čigriejienė save atiduos anūkams.<br>T.Bauro nuotr.
V.M.Čigriejienė save atiduos anūkams.<br>T.Bauro nuotr.
B.Bradauskas teigė, kad vargo nematys, nes užsidirbo pakankamai.<br>T.Bauro nuotr.
B.Bradauskas teigė, kad vargo nematys, nes užsidirbo pakankamai.<br>T.Bauro nuotr.
Seime nebebus ir Loretos Graužinienės (viduryje).<br>T.Bauro nuotr.
Seime nebebus ir Loretos Graužinienės (viduryje).<br>T.Bauro nuotr.
Ketvirtadienį vyko paskutinis šios kadencijos Seimo posėdis.<br>T.Bauro nuotr.
Ketvirtadienį vyko paskutinis šios kadencijos Seimo posėdis.<br>T.Bauro nuotr.
Ketvirtadienį vyko paskutinis šios kadencijos Seimo posėdis.<br>T.Bauro nuotr.
Ketvirtadienį vyko paskutinis šios kadencijos Seimo posėdis.<br>T.Bauro nuotr.
Ketvirtadienį graudenosi Seimą paliekanti Dalia Teišerskytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ketvirtadienį graudenosi Seimą paliekanti Dalia Teišerskytė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 10, 2016, 6:17 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 6:45 AM

Ketvirtadienį vieni Seimo nariai sėdėjo užsidarę savo kabinetuose ir nelindo lauk. Kiti vaikščiojo Seimo koridoriais ir atsisveikino su pažįstamais. Dar kiti rezgė ateities planus.

Pakalbinti Seimo nariai tikino, kad jau susitaikė ir viskas yra gerai, tačiau negalėjo nuslėpti susijaudinimo. Dažnai skubantys, lekiantys ir reiklūs, bet ketvirtadienį jie buvo kitokie – ramūs, neskaičiuojantys laiko ir pripažįstantys, kad ne viską padarė gerai.

„Mazuroniukas“ užjaučia ateinantį jaunąjį S.Gentvilą

Aštuonerius metus Seime dirbęs politikas Andrius Mazuronis ketvirtadienį jau susitvarkė savo darbo kabinetą, susirinko knygas ir gautus apdovanojimus.

37 metų politikas aiškina, kad tai puiki darbo vieta, nes galima čia atvykti su dviračiu ir jį net įsistumti į vidų. Naujam parlamentarui šio kabineto aura turėtų labai patikti.

Jaunasis Mazuronis pripažino, kad paliekant Seimą jį apniko pamąstymai apie praeitus metus ir mintys apie rytdieną. Jis jau gavo darbo pasiūlymą, tačiau kol kas apie jį neatskleidžia. Sako, kad reikia luktelti vieną kitą savaitėlę, tačiau iš Seimo žengiantis parlamentaras ilsėtis nesiruošia.

„Turiu vokiečių kalbos pamokas. Praėjusiais metais per Kalėdas sugalvojau idėją, kad šalia anglų ir rusų kalbų, kurias neblogai valdau, sugalvojau išmokti dar vieno užsienio kalbą. Vasarą su šeima lankėmės Vokietijoje ir Austrijoje. Jau pavyko neblogai susišnekėti su ten gyvenančiais žmonėmis. Tai įkvepiantis ir stebinantis pavyzdys vaikams“, – kalbėjo politikas.

Į Liberalų partiją paskutinėje Seimo kadencijoje perbėgęs politikas mano, kad rinkėjams tai galėjo būti nepriimtina, todėl jo nebepalaikė. „Savikritiškai priimu ir man pačiam tai nebuvo malonus, priimtinas sprendimas. Tuo metu maniau ir manau, kad tuo metu neturėjau kitos išeities. Buvau priverstas. Dabar nebenorėčiau vertinti tos situacijos“, – teigė A.Mazuronis.

Jaunasis politikas visada buvo lyginamas su tėvu Valentinu Mazuroniu, tačiau tai politiko nepykdo. „Prieš einant į politiką žinojau, kad taip bus. Yra Mazuronis – bus ir mazuroniukas. Yra gentvilas – kitam Seime dabar bus ir gentviliukas. Labai užjaučiu Simoną, kuris, matyt, tą patį patirs ir turės tai pereiti. Tai natūralus dalykas ir iš principo yra teisingas. Niekada dėl to diskomforto nejaučiau“, – paaiškino A.Mazuronis ir skubėjo pažymėti, kad visada didžiavosi savo šeima – tėvais, žmona, vaikais.

Politikas prisiminė, kad ir jo vaikams ne kartą teko sulaukti mokykloje labai žiaurių komentarų dėl tėvo ir senelio darbo. Pasak jo, vaikai žymiai jautriau išgyvena tokius dalykus, tačiau politikai savo atžalas ruošia, jie nuolat kalbasi ir randa sprendimus. Dabar šeima galės ramiau gyventi.

„Toliau tęsiu santykius su dviem savo gyvenimo meilėm, kurios užgimė Seime – tai vokiečių kalbos mokymąsis ir Kosto Smorigino kūryba ir jo atliekamos dainos“, – į ateitį žvelgė išeinantis politikas.

Bijo, kad naujasis Seimas „nugrybaus“

80-metė Vida Marija Čigriejienė iš Seimo išeina pakelta galva. Moteris jau nebeieškos kito darbo, o atsiduos anūkų priežiūrai ir buvimui su artimaisiais ir draugais. Tačiau žada nuo Seimo toli neatsitraukti ir jame vis apsilankyti.

Moteris žvelgia į Seimo koridorius ir pripažįsta: „Tos sienos tapo artimos. Ta posėdžių salė tapo betarpiška, tas komitetas ir padėjėjos. Tačiau išeidama ramiai visiems galiu žiūrėti į akis, nes jokioje politinėje korupcijoje nedalyvavau, nebent kažkas apgavo. Gal kažko padaryti ir nesuspėjau, bet neliūdžiu. Nuotaika gera ir išeinu pakelta galva“, – kalbėjo politikė, o jos akyse susikaupė ašaros.

Moteris teigė, kad Seime puikiai su visais sutarė ir priešų neįsigijo. Ji žada toliau bendrauti su bendražygiais ir dažniau aplankyti įvairius renginius, kuriuose nespėjo lankytis.

V.M.Čigriejienė džiaugėsi, kad Seimui pavyko pajudinti dešimtmetį užstrigusį Pagalbinio apvaisinimo įstatymą ir jį priimti. Moteris bijo, kad ateinantys politikai nesugalvotų jo taisyti: „Nugrybaus visiškai į priešingą pusę. Moterims nebus naudinga ir tai man būtų labai skaudu“, – būgštavo politikė.

Politikė džiaugėsi, kad užkirstas kelias gimdymui namuose. Priimta daug įstatymų, kurie užkerta kelią įvairių ligų plitimui. Taip pat didžiavosi, kad padidintas finansavimas krašto apsaugai. Pasiekta energetinė nepriklausomybė ir priimti kiti svarbūs projektai.

Seimą paliekanti politikė sakė, kad nueinančiai valdžiai labai nesisekė su ministrais, todėl nemažai sprendimų užstrigo. „Jei Sveikatos apsaugos ministerijoje tokia kaita, kaip jokioje kitoje, tai dėl to ir nesiseka. Anapilin išėjo labai perspektyvus ministras Juras Požela ir man labai jo gaila. Su juo buvo galima tikrai padaryti viską. Pirmiausia reikia žiūrėti į pirminę priežiūrą, nes reikia daug pinigų“, – aiškino parlamentarė.

V.M.Čigriejienė su baime žiūri į ateinančią valdžią. Pasak jos, kai keičiasi 82 nauji Seimo nariai, tai nėra geras variantas. „Čia yra įstatymų kūrimas ir reikia patirties, kai kurie turbūt neįsivaizduoja to. Vien sveiku gyvenimo būdu nepastatysime medicinos. Bijau, kad skiepuose „nugrybaus“, nes girdėjau kaip kalba asmenys iš „valstiečių-žaliųjų sąjungos“ tai man šiurpas ima. Mums pavyko sumažinti poliomelitą, raupsus, raupus, kokliušą. O dabar ar normalu, kad XXI amžiuje žmonės mirtų nuo kokliušo?“ – abejonėmis dalinosi išeinanti politikė.

B.Bradauskas ramus – „turi už ką duonos nusipirkti“

Bronius Bradauskas buvo vienas ilgiausiai Seime dirbusių politikų – net 16 metų. Drūtas vyras juokiasi, kad niekas juo netiki, tačiau jis išeina visiškai ramiai, nes turi ką veikti.

„Rytoj važiuoju medžioti. Poryt važiuosiu į sodybą, o sekmadienį išskrendame į Jungtinius Arabų Emyratus ir grįšim tik lapkričio pradžioje. Po to vėl į medžioklę“, – šypsojosi Seimo senbuvis ir žadėjo daugiau laiko skirti šeimai.

„Nepavydžiu tiems, kurie yra tarp 50 ir 65 amžiaus. Atvirai pasakius, jų niekas neims į darbą, nes privačios struktūros dairosi į jaunus žmones ir kad mokėtų užsienio kalbas.

Man 72 metai ir kiek dar liko gyventi. Žmonės su saule negyvena, kaip mano amžina atilsi mama sakydavo. Mano žmonos patarimas reikšmingas, kad reikia pagyventi sau“, – sakė politikas.

Turtingiausias Seimo narys pripažįsta, kad atėjo laikas poilsiui ir finansai tą leidžia. „Tikrai turiu už ką nusipirkti duonos ir dar „ant šnapso“ lieka“, – juokėsi parlamentaras.

B.Bradauskas sako, kad visi kalba apie jo pinigus, tačiau vyras pripažįsta, kad visą gyvenimą sunkiai dirbo, kad to pasiektų ir alga visada buvo nemaža. „Esu kilęs iš labai vargingos šeimos ir vaikystėje matęs daug vargo. Man pavyko užsikabinti ir dabar gyvenu aukščiau vidurkio, bet niekada nepamirštu tų, kurie gyvena žemiau vidurkio. Man gaila tų žmonių ir jiems padedu, kad atsitiestų ir pajustų gyvenimo skonį. Dabar man užtenka viskam, tačiau neliko laiko išleisti“, – sakė pašnekovas.

Pasak Seimo senbuvio, viešoje vietoje jį nuolat lydi aplinkinių dėmesys. Net parduotuvėje žmonės žiūri, kokie produktai turtuolio krepšyje. „Nieko nepamato, tik varškė, kefyras, pasukos, sviestas, kiaušiniai. Visą laiką jauti, kaip žiūri, ką neši“, – sakė jis.

B.Bradauskas aiškino, kad nepakeičiamų nėra. „Atrodo, kad be tavęs niekas neišspręs problemų, bet nepakeičiamų nėra. Baisiausias dalykas ir labai daug nervų kainuoja, kai žinai, ką reikia padaryti ir negali padaryti, nes nepritaria dėl bukumo ar kitokių motyvų, tai yra didžiulis stresas. Nemiegi naktį, sapnuoji – kažkoks idiotizmas“, – sakė politikas.

Vyras žada savo padėjėjų nepaleisti ir kai kuriuos įdarbinti savo draudimo įmonėje, žuvininkystės kompanijoje ar turizmo įmonėje.

„Liko labai didelis kartėlis, kad mes taip durnai pralaimėjome. Sakiau vadams ir frakcijos nariams, kad mes priimsime sprendimus kai kuriuos, bet neliksime valdžioje. Taip ir įvyko. Darbo kodeksas pastatė tuos taškus ir socialinis modelis. Kam socialdemokratams siūlyti įvesti „Sodros“ ribas?“ – žvelgdamas į žemę kalbėjo politikas.

B.Bradauskas išeina nepatenkintas, kad nespėjo įgyvendinti kai kurių norų – tai kelių tiesimas, kad žvyrkeliai kaimuose būtų išasfaltuoti. „Galėjome iškart gražinti visas pensijas, kai toks pigus skolinimasis. Galėjome pasiskolinti ir išspręsti tą problemą“, – vardino vyras.

Politikas apgailestavo, kad neįsteigė valstybinio banko ir sveikino ateinančios valdžios užmojus. „Labai gerai būtų, jei jie tą padarytų“, – sakė B.Bradauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.