Socialdemokratų viltis M. Sinkevičius ruošiasi karjeros šuoliui iš Jonavos į Vilnių

Valstiečių ir žaliųjų sąjungai ir socialdemokratams padėjus parašus ant naujosios koalicijos sutarties, būsimų ministrų paieškos pasiekė finišo tiesiąją. Jau kitą savaitę prisieks naujos kadencijos Seimas, o būsimasis premjeras Saulius Skvernelis pradės brėžti naujos Vyriausybės kontūrus.

M.Sinkevičius gali tapti ūkio ministru.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
M.Sinkevičius gali tapti ūkio ministru.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“, Indrė Vainalavičiūtė

Nov 11, 2016, 11:17 AM, atnaujinta Apr 18, 2017, 5:51 AM

Tarp pretendentų vadovauti Ūkio ministerijai pastaruoju metu dažnai minimas ir 32 metų Mindaugas Sinkevičius, kurį kairiųjų lyderis Algirdas Butkevičius taip pat yra įvardijęs kaip galimą įpėdinį.

„Lietuvos rytas“ M.Sinkevičiaus paklausė, ar su juo yra kalbėta apie galimybę persikelti į Vilnių ir ką jis apie tai mano?

– Pokalbių būta įvairių, bet konkrečių pasiūlymų nebuvo, – sakė M.Sinkevičius. – Juos gali pateikti potencialus kandidatas į premjerus Saulius Skvernelis arba Ramūnas Karbauskis.

Partijoje esame kalbėję, taip pat ir su A.Butkevičiumi, jog reikėtų pokyčių – naujų veidų ne tik partijoje, bet gal ir Vyriausybėje. Dėl to, matyt, tarp galimų ministrų imtos minėti tiek mano, tiek ir kitų galimų pretendentų į partijos vadovus pavardės.

– Šiandien vyks partijos prezidiumo posėdis, ar esate sulaukęs pasiūlymo sėsti į ūkio ministro kėdę?   – Lagaminų krautis neskubu, nes tokio pasiūlymo kol kas nesu gavęs, tad ir svarstyti šiuo metu nėra ko. Vyks partijos prezidiumo posėdis ir bus apsispręsta, ką partija pasiūlys į tris ministrų vietas. Partijos prezidiume yra apie keturiasdešimt žmonių, tad ir pasiūlymų veikiausiai bus daug.

– Šiuo metu jums 32 metai. Ar nesibaiminate tam tikros kritikos dėl savo amžiaus ir pasiūlyto tokio atsakingo posto? – Bet kuri nauja pozicija ir bet kurie gyvenimo pokyčiai – išbandymas. Tokių išbandymų mano gyvenime būta ne vieno: 23-ejų tapau mero pavaduotoju, o 26-erių meru, ir kas kartą kildavo tos pačios dilemos ir abejonės. Negali būti viskam pasiruošęs, juk nėra mokyklos, kuri rengtų ministrus, ir tėvu negali būti pasiruošęs tapti, kol nesusilauki savo atžalų. Ateina laikas ir reikia priimti sprendimus. Kalbant hipotetiškai, tai didelė atsakomybė ir didelė rizika. Nepateisinęs lūkesčių gali žlugti kaip politikas, bet kartu tai naujas iššūkis.

Pastaruosius penkerius metus dirbu savivaldoje, bet natūralu, kad tenka spręsti ir investicijų pritraukimo, sąlygų verslui gerinimo klausimus. Žinoma, šie klausimai man gal nėra taip plačiai žinomi kaip Ūkio ministerijai, bet veiklos kompetencijos ir sritys man yra įdomios ir nauja Vyriausybė čia nemažai galės nuveikti. Tai labai įdomus veiklos laukas.

– Ar sutiktumėte iškeisti mero kėdę į labiau matomą ministro postą?

– Jeigu būtų partijos palaikymas ir man būtų pasiūlyta vadovauti ministerijai, kurios darbą ir funkcijas išmanyčiau, greičiausiai tokią galimybę svarstyčiau.

Esu žmogus, kuris išmano savivaldos, regionų reikalus, bet neturiu tokios didelės kompetencijos, kad galėčiau taikytis į bet kurį postą.

Iš principo sutinku, kad jei esi Vyriausybės narys, matomumas yra didesnis, todėl tikimybė vėliau tapti partijos pirmininku yra rimtesnė nei startuoti iš mero pozicijos.

Logika tarsi ir diktuoja, kad jei ketini siekti aukštumų partijoje, reikėtų bandyti dirbti Vyriausybėje. Bet aš sau posto joje paskirti negaliu.

Pirmenybę teikčiau kitoms ministerijoms, bet savivaldos darbas neatsiejamas nuo socialinių klausimų. Ši sritis man yra žinoma, juolab kad Jonavoje tenka spręsti ir pabėgėlių integracijos, vaikų globos namų pertvarkos reikalus.

– Ar įsivaizduojate, kad partijai galėtumėte vadovauti iš Jonavos?

– Mano apsisprendimas dalyvauti partijos pirmininko rinkimuose priklausys nuo skyrių palaikymo – ne tik Jonavos, kuriam aš vadovauju ir kuris greičiausiai mane paremtų.

Neslėpsiu, galvoju kandidatuoti, jei ir kiti skyriai matytų, kad aš, nors ir būdamas jaunas, be to, iš provincijos, galėčiau būti tinkamas pirmininkas ir turėčiau palaikymą. Matau galimybę į šias pareigas kandidatuoti ir būdamas meru“.

Praėję metai M.Sinkevičiui buvo itin aktyvūs – jis apgynė daktaro disertaciją „Alcohol Consumption in the Context of Conflicting Societal and Personal Factors“, rengtą anglų kalba 2010–2015 metais ISM Vadybos ir ekonomikos universitete. Daktaro disertacijoje „Alkoholio vartojimas prieštaringų visuomeninių ir asmeninių veiksnių kontekste“ nagrinėjami suaugusių asmenų ketinimui vartoti alkoholį turintys įtakos asmeniniai ir socialiniai veiksniai.

Šiuo metu M.Sinkevičius yra Kauno regiono plėtros tarybos pirmininkas, Europos Sąjungos regionų komiteto biuro narys, LSDP pirmininko pavaduotojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.