A. Butkevičius neišrinktas Seimo vicepirmininku, nuo komentarų susilaiko

[[ge:lrytas:lrytas:262115]]

A.Butkevičius neišrinktas Seimo vicepirmininku<br>T.Bauro nuotr.
A.Butkevičius neišrinktas Seimo vicepirmininku<br>T.Bauro nuotr.
Naujasis Seimo pirmininkas V.Pranckietis turės penkis pavaduotojus.<br>T.Bauro nuotr.
Naujasis Seimo pirmininkas V.Pranckietis turės penkis pavaduotojus.<br>T.Bauro nuotr.
Naujasis Seimo pirmininkas V.Pranckietis turės penkis pavaduotojus.<br>T.Bauro nuotr.
Naujasis Seimo pirmininkas V.Pranckietis turės penkis pavaduotojus.<br>T.Bauro nuotr.
Naujasis Seimo pirmininkas V.Pranckietis turės penkis pavaduotojus.<br>T.Bauro nuotr.
Naujasis Seimo pirmininkas V.Pranckietis turės penkis pavaduotojus.<br>T.Bauro nuotr.
Naujasis Seimo pirmininkas V.Pranckietis turės penkis pavaduotojus.<br>T.Bauro nuotr.
Naujasis Seimo pirmininkas V.Pranckietis turės penkis pavaduotojus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

BNS ir lrytas.lt inf., ELTA

Nov 14, 2016, 10:45 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 10:54 PM

Išrinkti premjero pareigas einantį A.Butkevičių parlamento pirmininko pavaduotoju neužteko balsų. Už jo kandidatūrą balsavo 66 politikai, prieš buvo 53, 14 susilaikė.

Tiek Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė, tiek Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis sakė, kad A.Butkevičiaus kandidatūra gali būti teikiama pakartotinai.

„Nepakako balsų. Buvo sutarimas, bet, matyt, nepakankamai atsakingai (laikytasi), ir įtariame, kad ir partnerių balsų (trūko), nes skaičiuojant, kiek trūko balsų, mano frakcija visa turėjo nebalsuoti, taip negali būti. Mes tarsimės, žiūrėsime rytoj blaivia galva, Seimas tik pradėjo darbą, dar turime galimybių išsitaisyti, Seimų istorijoje tai nieko naujo“, – po nesėkmingo balsavimo žurnalistams sakė I.Šiaulienė.

„Valstiečių“ vadovas R.Karbauskis neabejojo, kad pakartotinai teikiant A.Butkevičiaus kandidatūrą reikiamas balsų skaičius būtų surinktas.

„Aš matau pagal skaičius, kad kyla klausimas, ar visi šimtu procentų balsavo, bet mes turime ketinimą rytoj (antradienį – BNS), jei bus toks sprendimas iš abiejų pusių, perbalsuoti dėl kandidato. (...) Mes bet kokiu atveju turime ramiai pašnekėti abiejose frakcijose, ir aš manau, kad perbalsuojant surinksime balsų daugumą“, – situaciją komentavo R.Karbauskis.

Jis pripažino, kad pavienių balsų „prieš“ galėjo būti tiek iš socialdemokratų, tiek iš „valstiečių“ frakcijų.

Tuo metu kiti Seimo pirmininko pavaduotojai patvirtinti didele balsų persvara. Už R.Baškienę balsavo daugiausia – 105 – parlamentarų, prieš buvo 15, susilaikė 14. I.Degutienė gavo 101 politiko palaikymą, prieš buvo 18, susilaikė 16.

G.Kirkilas išrinktas 96 parlamentarams balsavus „už“, 20 – „prieš“ ir 19 susilaikius. Už A.Nekrošių buvo 82 Seimo nariai, prieš – 24, susilaikė 27.

R.Baškienę bei A.Nekrošių į pareigas delegavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, A.Butkevičių bei G.Kirkilą – Socialdemokratų partija, I.Degutienę – didžiausią opozicinę frakciją turinti Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

G.Kirkilas ir I.Degutienė Seimo vicepirmininkų pareigas ėjo ir praėjusios kadencijos Seime. Pirmininko pavaduotojai rinkti slaptu balsavimu.

Naujoji dauguma planuoja mažinti parlamento pirmininkų pavaduotojų skaičių nuo šiuo metu Seimo statute leidžiamų septynių iki penkių. 

A.Butkevičius nuo komentarų susilaiko

Laikinasis premjeras socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius nekomentuoja parlamento nepritarimo jo kandidatūrai į Seimo pirmininko pavaduotojo pareigas ir teigia, jog toliau šią situaciją turės spręsti partijos prezidiumas. 

„Premjeras nekomentuoja šio sprendimo, bet kokiu atveju ši nominacija (A.Butkevičiaus kandidatūros į Seimo vicepirmininkus – Red.) buvo Socialdemokratų partijos prezidiumo, todėl prezidiumas vėl turės rinktis ir spręsti, ką nominuoti Seimo pirmininko pavaduotojo pozicijai“, – BNS A.Butkevičiaus komentarą perdavė jo atstovas spaudai Mindaugas Janulionis. 

Pasak jo, dėl prezidiumo sušaukimo spręs šią savaitę susirinksianti partijos valdyba. 

J. Olekas: „Greičiausiai perrinksime“

Seimo narys socialdemokratas Juozas Olekas mano, kad vyks pakartotinis balsavimas dėl Socialdemokratų partijos pirmininko laikinojo Premjero Algirdo Butkevičiaus paskyrimo Seimo vicepirmininku ir jis bus išrinktas. 

„Manau, kad jis yra pasiruošęs šį darbą dirbti, tikriausiai vyks pakartotinis balsavimas ir jis bus išrinktas“, – antradienį žurnalistams sakė J. Olekas. 

Jis nesiėmė atsakyti, kodėl Seimas per slaptą balsavimą neišrinko A. Butkevičiaus Seimo vicepirmininku. 

„Sunku pasakyti, kodėl neišrinko, buvo naktis, gal buvo pavargusių, gal buvo kitokių dalykų, gal argumentai, kad šiuo metu jis dar užima Ministro Pirmininko pareigas“, – svarstė J. Olekas. 

Konservatorius Jurgis Razma kritiškai vertino A. Butkevičiaus bandymą sugrįžti į aukštas politines pareigas, nes jo partija gavo kuklų rinkėjų palaikymą. „Raginčiau ramiai pabūti eilinio Seimo nario pareigose, permąstyti, kas ne taip buvo daroma, o ne veržtis į aukštas politines pareigas“, – patarė J. Razma. 

Jo nuomone, A. Butkevičiaus paskyrimas į Seimo vicepirmininko pareigas abejotinas teisine konstitucine prasme, nes šiuo metu jis eina ir Premjero pareigas. 

A.Sysas: „Tai – pamoka“

Seimo sprendimas nepritarti socialdemokratų vadovo laikinojo premjero A.Butkevičiaus kandidatūrai į Seimo pirmininko pavaduotojus – pamoka, iš kurios reikia mokytis, o ne pradėti kaltųjų paieškas, sako socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas parlamentaras Algirdas Sysas. 

„Manau, kad tai tam tikra pamoka mums, nes ne kaltų reikia ieškoti, o spręsti, ką reikia daryti. Tokia situacija Seime buvusi, ir ne vieną kartą, yra galimybė teikti antrą kartą, reikia palaukti paties A.Butkevičiaus nuomonės“, – BNS antradienį sakė A.Sysas. 

Anot jo, šį klausimą antradienį aptars Seimo socialdemokratų frakcija, valdyba. 

„Vienos priežasties nėra, didžiausią įtaką tokiam sprendimui turėjo tai, kad A.Butkevičius dar yra ministras pirmininkas ir pirmą kartą bent jau mano darbo Seime istorijoje užimantis pareigas ir turėsiantis pareigas žmogus siūlomas į kitas pareigas.

Bent jau aš šalininkas buvau ir siūliau neskubinti šio proceso, po mėnesio padirbėjus Seimui, A.Butkevičiui baigus vadovauti laikinajai Vyriausybei, būtų galima teikti jo kandidatūrą į Seimo vicepirmininkus ir išsispręstų teigiamai“, – kalbėjo A.Sysas. 

V.Pranckietis: „Turėčiau būti Dievas, kad žinočiau, kas slaptai balsavo savitai“

Seimo pirmininkas „valstietis“ Viktoras Pranckietis neatmeta galimybės antrą kartą teikti socialdemokratų lyderio A.Butkevičiaus kandidatūrą į parlamento vicepirmininko postą.

„Pagal statutą tai įmanoma“, – antradienį BNS sakė jis.

Parlamento vadovas teigė prieš tai pasitarsiąs su A.Butkevičiumi, ar šis nori dar kartą kandidatuoti į minėtas pareigas.

„Reikės pasitarti su juo pačiu. Žmogus gali ir turi teisę atsisakyti“, – sakė V.Pranckietis.

Jis nesvarstė, kurios frakcijos atstovai nepalaikė A.Butkevičiaus kandidatūros, kad šiam nepavyko surinkti daugumos balsų.

„Turėčiau būti Dievas, kad žinočiau, kas slaptai balsavo kažkaip savitai. (...) Iškilo sudėtinga problema. Per jausmus žmonės tokius dalykus priima, ir galbūt kažkas buvo nepasiruošę iki pabaigos. Priimkime kaippamoką“, – tvirtino Seimo vadovas.

Pasiūlė keturis vicepirmininkus

Seimo pirmininkas „valstietis“ Viktoras Pranckietis pirmadienį savo pavaduotojais skirti pasiūlė Rimą Baškienę, Arvydą Nekrošių, Algirdą Butkevičių, Gediminą Kirkilą bei Ireną Degutienę.

R.Baškienę bei A.Nekrošių į šias pareigas deleguoja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, A.Butkevičių bei G.Kirkilą – Socialdemokratų partija, I.Degutienę – didžiausią opozicinę frakciją turinti Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

Prisistatydama „valstiečių“ atstovė R.Baškienė teigė būsianti darbšti parlamento pirmininko pavaduotoja. Kaip moters politikės pavyzdį Seime ji nurodė konservatorę Ireną Degutienę, vyrą – socialdemokratą Česlovą Juršėną.

Pretendentė iš Seimo tribūnos priminė Politikų elgesio kodekso normas: pagarba žmogui ir valstybei, teisingumas, sąžiningumas, skaidrumas, viešumas, padorumas, nesavanaudiškumas, atsakomybė.

„Kad Seimas įgytų didesnį žmonių pasitikėjimą, darnus darbas Seime, visuomenės informavimas, didesnis dėmesys kiekvieno žmogaus problemos sprendimui“, – savo darbo orientyrus vardijo R.Baškienė.

Socialdemokratas A.Butkevičius žadėjo, kad eidamas Seimo vicepirmininko pareigas daugelį klausimų spręs ieškodamas kompromisų. Tuo metu opozicija kritikavo valdančiųjų pasirinkimą į šias pareigas teikti A.Butkevičių, argumentuodama, kad kadenciją baigiančios Vyriausybės vadovas prarado rinkėjų pasitikėjimą.

„Šis teikimas į pirmininko pavaduotojus yra netinkamiausias ir nepriimtiniausias. Aš kviečiu rinkimus laimėjusią Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą į šį teikimą žiūrėti rinkėjų akimis. Jūs ėjote su permainų ženklu, kitokia pozicija nei rinkėjai matė buvusios Vyriausybės veikloje. Ar tinka šioje situacijoje, kai rinkėjai pasisakė už permainas ir kukliai palaikė buvusiuosius, siūlyti jų lyderį į aukštas pareigas Seime?“ – klausė konservatorius Jurgis Razma.

Opozicijos atstovas taip pat kvietė valdančiuosius pasisakyti prieš A.Butkevičiaus kandidatūrą, nepaisant koalicinio susitarimo.

„Slaptame balsavime yra galimybė balsuoti pagal sąžinę“, – priminė J.Razma.

Konservatorė I.Degutienė teigė, kad jos, opozicijos atstovės, kandidatūros teikimas į Seimo vadovybę yra vienas iš demokratijos požymių.

„Gera opozicija visuomet yra didelis postūmis valdančiajai daugumai“, – sakė ji.

Kita vertus, ji apgailestavo, kad bus vienintelė opozicijos atstovė Seimo vadovybėje, nepaisant to, kad Seimo statute šiuo metu numatyta, jog opozicijai turi būti pasiūlomi du arba trys parlamento vicepirmininkų postai.

Socialdemokratas G.Kirkilas pabrėžė, kad parlamentas pirmiausia yra diskusijų vieta. Jis taip pat ragino kolegas žaisti tenisą.

„Manau kad tenisas yra beveik būtinas sportas politikui“, – sakė jis.

Sulaukęs konservatoriaus Antano Matulo siūlymo mesti rūkyti, G.Kirkilas savo ruožtu pasiūlė susirungti su juo lauko teniso aikštelėje, ir jeigu A.Matulas laimėtų, G.Kirkilas mestų rūkyti. Taip pat jis akcentavo, kad rūko pypkę, o ne cigaretes, o tai esąs nors ir nesveikas, bet truputį kultūringesnis įprotis.

„Valstiečių“ atstovas A.Nekrošius tvirtino, kad jo pagrindinis uždavinys būsiąs siekti sutelkto parlamento darbo, o sprendimai privalo būti nesavanaudiški, skaidrūs ir vieši.

Dėl minėtų kandidatų skyrimo į Seimo vicepirmininkus vyks slaptas balsavimas. Kadangi A.Butkevičiui pavesta laikinai vadovauti ministrų kabinetui iki naujos Vyriausybės sudarymo, nutarimas dėl jo skyrimo Seimo vicepirmininku įsigaliotų vėliau – gruodžio 15 dieną.

Seimo statutas leidžia skirti iki septynių vicepirmininkų, tačiau nauja valdančioji dauguma siūlo jų skaičių mažinti iki penkių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.