Kadencijos pradžia: ko tikėtis iš Seimo naujokų

Pirmadienį prisieks naujas Seimas – 77 naujokai, 5 sugrįžę po pertraukos ir 59 perrinkti dar kartą. Nors pagal sudėtį pasikeitė daugiau nei pusė Seimo, tradicijos lieka tos pačios. Iki šiol gyvavusi politinių pažadų taisyklė, kad tiesa kinta, rodos, ir toliau gyvuos.

R.Miliūtei, K.Pūkui ir J.Džiugeliui artimiausius ketverius metus Seimo posėdžių salė taps pagrindine darbo vieta.<br>T.Bauro ir P.Lileikio nuotr.
R.Miliūtei, K.Pūkui ir J.Džiugeliui artimiausius ketverius metus Seimo posėdžių salė taps pagrindine darbo vieta.<br>T.Bauro ir P.Lileikio nuotr.
Neįgaliojo vežimėlyje riedantis Justas Džiugelis pakeis Seimo istoriją, mat pirmą kartą į Seimą pateko sunkią negalią turintis žmogus.<br>T.Bauro nuotr.
Neįgaliojo vežimėlyje riedantis Justas Džiugelis pakeis Seimo istoriją, mat pirmą kartą į Seimą pateko sunkią negalią turintis žmogus.<br>T.Bauro nuotr.
Neįgaliojo vežimėlyje riedantis Justas Džiugelis pakeis Seimo istoriją, mat pirmą kartą į Seimą pateko sunkią negalią turintis žmogus.<br>T.Bauro nuotr.
Neįgaliojo vežimėlyje riedantis Justas Džiugelis pakeis Seimo istoriją, mat pirmą kartą į Seimą pateko sunkią negalią turintis žmogus.<br>T.Bauro nuotr.
K.Pūkas.<br>T.Bauro nuotr.
K.Pūkas.<br>T.Bauro nuotr.
R.Miliūtė.<br>T.Bauro nuotr.
R.Miliūtė.<br>T.Bauro nuotr.
D.Kepenis.<br>T.Bauro nuotr.
D.Kepenis.<br>T.Bauro nuotr.
P.Nevulis nedrąsiai prisipažino, kad jo senutė „audinė“, nors ir važiuoja, bet sostinėje su tokia pasirodyti būtų gėda.<br>T.Bauro nuotr.
P.Nevulis nedrąsiai prisipažino, kad jo senutė „audinė“, nors ir važiuoja, bet sostinėje su tokia pasirodyti būtų gėda.<br>T.Bauro nuotr.
V.Sinkevičius dažnai slepia savo amžių.<br>T.Bauro nuotr.
V.Sinkevičius dažnai slepia savo amžių.<br>T.Bauro nuotr.
G.Vaičekauskas.<br>T.Bauro nuotr.
G.Vaičekauskas.<br>T.Bauro nuotr.
R.Baškienė taps Seimo vicepirmininke.<br>T.Bauro nuotr.
R.Baškienė taps Seimo vicepirmininke.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Rasuolė Bauraitė, Asta Martišiūtė („Lietuvos ryto“ televizija)

Nov 14, 2016, 5:26 AM, atnaujinta Apr 18, 2017, 1:29 AM

Naujai išrinkti Seimo nariai dar neprisiekė, tačiau jau skelbia, kad partijos programoje numatyti pažadai jau keičiasi. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga žadėjo šilumos ūkio ir oro uosto neperleisti privačiam verslui, o dabar sako, kad privatininkas – pats geriausias šeimininkas.

Seimo mandatus susišlavę „valstiečiai“ deklaravo, kad reikės taupyti, o naujai išrinkti Seimo nariai skundžiasi – mums reikia naujų automobilių, nes tie, kurie tiko važinėti po rajonus ir laukus, netinka tautos išrinktųjų kelionėms į sostinę. Partijos vadovybė skuba užbėgti įvykiams už akių, kad naujai išrinkti Seimo nariai už parlamentinei veiklai skirtas lėšas neišsinuomotų prabangių limuzinų.

Seimo naujokai deklaruoja, kad puoselės ir šeimos vertybes. O vienas tokių puoselėtojų, kuriam šeima – šventas reikalas, žmonų turėjo penkias, vaikų – dvigubai. Apie Seimo naujokus domėjosi „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „24/7“ žurnalistė Asta Martišiūtė.

Slepia savo amžių

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos iškeltas ir vienmandatėje rinkimų apygardoje nurungęs daugybę politikos senbuvių naujasis Seimo narys Virginijus Sinkevičius stengiasi nutylėti savo amžių.

Sako, kad tai sukelia nepatogumų aplinkiniams: dar toks jaunas, o tokios didelės ambicijos. Jis – vienas jauniausių Seimo narių, už pačią jauniausią būsimą Seimo naujokę vyresnis vos trimis savaitėmis. Į Seimą išrinktas jaunas vyras pretenduoja vadovauti Seimo Ekonomikos komitetui.

„Darbinės patirties turiu ne tik Lietuvoje, bet ir Jungtinėse Amerikos Valstijose. Grįžęęs į Lietuvą pirmiausia buvau „Kurk Lietuvai“ programos dalis. Vienas iš įgyvendintų projektų – nepriklausomi valdybų nariai valstybės valdomose įmonėse.

Tai vienas iš projektų, kurį su kolega pavyko įveikti, bet dar jam yra kur plėstis. Vėliau buvau pakviestas koordinuoti oro uostų koncesijos projektą. Jis buvo sėkmingai pabaigtas, prijungta visa įstatyminė bazė ir dabar jau dirba konsultantai“, – kalbėjo jaunasis Seimo narys.

O čia ir prasideda visas įdomumas. Valstiečių ir žaliųjų sąjungos programoje buvo įrašyta – oro uosto jokiam koncesininkui neatiduosime, šį turtą valdys valstybė. Tačiau į jau įsibėgėjusį rinkimų traukinį įšokęs vyriškis tvirtina, kad toks pažadas buvo klaida.

„Čia taip atrodo, ta vieša opinija, kad vienas žmogus – Ramūnas sprendžia. Viską mes sprendžiame kartu ir diskutuojame kiekvienu klausimu. Yra diskusija, skaičiai, atsižvelgiame ir siekiame bendro tikslo – naudos Lietuvai. Nereikia baimintis, kad vienas žmogus ką nors sprendžia. Taip tikrai nėra“, – tikino V.Sinkevičius.

Po egzaminų universitete – į Seimą

Jauniausia Seimo narė Rūta Miliūtė praėjusią savaitę dar laikė egzaminus ir įskaitas Kauno technologijos universitete, o pirmadienį studentė duos Seimo nario priesaiką. Jauniausiajai Seimo narei lapkričio 27-ąją sueis 26-eri.

Mergina sako, kad pradėjusi darbą Seime ji pirmiausia turės sugriauti visuomenėje vis dar gajus stereotipus: jauna, o dar ir mergina, ką ji gero gali nuveikti.

Kliūtis ne tik amžius, bet ir viešai svarstomi priekaištai, girdi, ji į Seimo nario kėdę įsitaisė nepelnytai, tik dėl sutapimo. Rinkėjai esą pamanė, kad su „valstiečiais“ į Seimą kandidatuoja garsi žurnalistė Rita Miliūtė, todėl iš 114 vietos rinkimų sąraše ją pakėlė iki 28.

„Ne visi eidami balsuoti pasidomėjo, kas yra sąraše. Jei pati žurnalistė R.Miliūtė būtų kandidatavusi, žiniasklaida tai būtų nušvietusi pakankamai plačiai.

Gal buvo, kas susimaišė, nes išgirdau tokių spėliojimų, kad ir su Rūta Meilutyte sumaišė. Tų panašumų yra daug ir kituose sąrašuose, sutapimų gali būti nemažai. Sulaukiu minčių, kad mane išrinko vien dėl šios pavardės. Ne pavardė žmogui suteikia savybes, o žmogus pavardei. Stengsiuosi pateisinti ir nepadaryti gėdos“, – kalbėjo „valstietė“ R.Miliūtė.

Seime – ir 11 vaikų tėvas

Praėjusios kadencijos Seimas taip ir nesutarė, kas yra šeima, o šis Seimas klaidą žada ištaisyti.

Dar senoliai žinojo, kad doros žodžiu neišmokysi, tik pavyzdžiu. Seimo naujokas ir „Pūko“ radijo savininkas Kęstutis Pūkas į Seimą žengia su mintimi – šeima yra šventa.

„Visą gyvenimą kūriau, stačiau, dariau, rezultatas yra – namai, vaikų devyni. Gyvenimas pas mus atrodo labai tvarkingas, nelengva, bet įdomu“, – pasakojo „Tvarkos ir teisingumo“ partijos atstovas K.Pūkas ir neslėpė, kad devyni vaikai – net su penkiomis žmonomis.

„Kai jaunystėje išėjau iš internato, šeima man buvo sudievinta, šventa. Esu kūrybingas, rašau, daug emocijų, didelis vidinis potencialas. Jaunystėje tos trys santuokos – nenorėjau gyventi, kaip dabar gyvena šeima – suėjo ir nesuprasi, kas ten, jau nekalbant apie vienalytes.

Ir šiaip žmonės gyvena be jokios pagarbos moteriai. Aš norėjau kurti, kad ji ištekėtų, kad būtų vaikai. Daug dirbi, neturi laiko – tos trys šeimos buvo metai 7 mėnesiai. Kokios čia šeimos? Kiti taip pagyventų, o mano požiūris į šeimą yra gana rimtas. Išėjo kaip išėjo, negali gyventi – negi kartis eisi? Geriau nutraukti“, – rimtą požiūrį į šeimą dėstė K.Pūkas.

Tačiau dar vienas Seimo naujokas K.Pūką pralenkė – „valstietis“ Andriejus Stančikas su žmona Sigute užaugino net 11 vaikų. Vis dėlto į sostinę dirbti jis atvyksta vienas, žmona su mažiausiais vaikais liks gyventi Žlibinų kaime Plungės rajone.

Parlamentaro, turinčio negalią, sėkmė

Ko jau ko, o pažadų žmonės sočiai yra girdėję prieš kiekvienus rinkimus. Naujai išrinkti Seimo nariai žada drąsiai. „Valstietis“ Dainius Kepenis žada per kadenciją Lietuvą padaryti sveiką, o pajūrio televizijos veidas, laidos „Reidas“ vedėjas liberalas Gintaras Vaičekauskas tikisi ir toliau kovoti su kelių girtuokliais.

Neįgaliojo vežimėlyje riedantis Justas Džiugelis pakeis Seimo istoriją, mat pirmą kartą į Seimą pateko sunkią negalią turintis žmogus.

Savo pavyzdžiu jis jau yra įrodęs, kad neįgalus žmogus, kurį valstybės socialinė politika uždaro tarp keturių sienų, gali iš jų ištrūkti ir užsukti sėkmingą verslą. 10 milijonų eurų apyvarta per metus – tokia verslo sėkme galėtų pasigirti J.Džiugelis.

„Pagrindinis dalykas, kodėl atsisukau į socialinę politiką, nes iš tiesų kūriau verslą ir viskas ten buvo neblogai, yra tai, kad sudėtingiausias mano gyvenimo etapas buvo tada, kai negalėjau lankyti mokyklos.

Aišku, aš tai supratau gerokai vėliau. Tada man buvo nesuvokiama, buvo toks gyvenimas, ir tiek. Aš 10 metų mokiausi namų režimu, nes nebuvo sąlygų. Prieš kelerius metus padaręs mini tyrimą supratau, kad tos sąlygos visai nepasikeitė“, – pasakojo J.Džiugelis.

Vyras sako net nežinantis, kaip reaguoti, kai nuolat kalbama, kad neįgalieji integruojami, o integracijai išleidžiami Europos Sąjungos milijonai. Jis sako esąs gyvas pavyzdys, kad integracija – viso labo tik deklaracija.

„Dvyliktos klasės egzaminų negalėjau laikyti, nes Egzaminų centras nebuvo pritaikytas, ir iš Egzaminų centro negalėjo atvykti į namus. Turiu atestatą, kur yra įskaitos. Vietoj egzaminų aš turiu įskaitas“, – pasakojo naujasis Seimo narys.

Kaip integruotis, kaip kur nors stoti, kai tavo atestate net nėra pažymių? Bet ir tai ne didžiausia bėda.

„Netgi dabar, žiūrint į politinių lyderių pareiškimus, jie siauro mąstymo. Visi kalba apie neįgalių žmonių interesus. Niekas nuo to nėra apsaugotas, bet jeigu šeimoje gimsta vaikas, turintis negalią, ar kažkas patiria traumą, gerokai pablogėja sveikata, mes pamirštame žmones, kurie prižiūri tuos žmones.

Jeigu vaikas gimsta su negalia, vienas iš tėvų praranda darbą, galimybę dirbti. Jis natūraliai tampa slaugytoju ir iškrinta iš darbo rinkos. Apie tuos žmonės irgi niekas nepagalvoja“, – kalbėjo J.Džiugelis.

Gėda dėl senos „audinės“

Ūkininkas iš Panevėžio rajono Petras Nevulis sako, kad daug kas žadėjo, bet iki šiol neįgyvendino pažado mokesčiais neapkrauti į verslą kabintis vos pradėjusių žmonių.

Kaip ir neįgyvendino pažado apkarpyti nepadoriai didelius valstybės įmonių vadovų atlyginimus. Jo rinkėjams duoti pažadai irgi būtų nuėję vėjais, o dabar jie lieka galioti. Vis dėlto ūkininkas turi bėdų.

„Jeigu su tokia „audine“ nuvažiuosiu į Vilnių, pamatys žurnalistai... Nesinori, kad dėl tokių smulkmenų mane išjuoktų“, – aiškino „valstietis“ P.Nevulis.

Iki naujos kadencijos naujesnio automobilio ūkininkas įsigyti nespės, bet naujos mašinos jau dairosi. Šis ūkininkas iš Seimo naujokų išsiskiria rekordinio dydžio pajamomis. Per praėjusius metus jis uždirbo daugiau nei 273 tūkst. eurų ir turi beveik 62 tūkst. eurų santaupų.

Tačiau jis sako nesigviešiantis parlamentinei veiklai skirtų pinigų ir mašiną pirks iš savo lėšų. O jeigu ir norėtų tęsti senas Seimo tradicijas, šios kadencijos parlamentarams nepavyks.

Automobilių nuomotis negalės?

Būsimoji Seimo vicepirmininkė Rasa Baškienė kanceliarijai jau nurodė parengti Seimo statuto pataisas, kuriomis būtų draudžiama už parlamentinei veiklai skirtus pinigus nuomotis automobilius.

„Mėnesiui susidaro ne tokia ir maža suma. Apskaičiavome, kiek tai būtų, – ir 500, kai kas dar brangiau, net 600 mėnesiui kainuoja, kai Seimo narys gauna 770 eurų. Manome, kad šiuos pinigus galima panaudoti kur kas efektyviau – darbui su rinkėjais, valstybinei vėliavai padovanoti, knygoms, rinkėjams pagerbti ar tiesiog šioms lėšoms sutaupyti.

Atvykimas į darbą turėtų būti kiekvieno Seimo nario rūpestis – ne tik rūpestis asmeninis, bet ir automobilis“, – apie naujus siūlymus pasakojo būsimoji Seimo vicepirmininkė R.Baškienė.

Naujai išrinkti valdantieji turi ir daugiau užmojų. Nutarta mažinti Seimo pirmininko pavaduotojų skaičių nuo 7 iki 5, o iš pavaduotojų bus atimta privilegija turėti asmeninį vairuotoją.

Su šiomis privilegijomis sustoti nežadama. Jau kalbama, kad reikėtų apmokestinti ir parlamentarų gyvenimą Seimo viešbutyje. Būsimoji Seimo vicepirmininkė sako, kad bent už sunaudotą vandenį ir elektrą Seimo nariai galėtų mokėti patys. Pagal dabar galiojančią tvarką tautos išrinktieji Seimo viešbutyje gyvena nemokamai.

Šiuo metu Seimo viešbutyje vyksta remonto darbai, keičiami langai. Šiame viešbutyje iš viso yra 71 butas. Seimo naujokams liks 43, kitus yra užėmę į Seimą perrinkti politikai. 40 prašymų suteikti gyvenamąjį plotą Seimo kanceliarijoje jau užregistruota.

„24/7“ – šeštadieniais 21 val. 30 min. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024