Kviečia stebėti šauktinių sąrašų sudarymo procedūras

Krašto apsaugos ministerija skelbia visuomenės atstovų, kurie stebės 2017 metų sausio 4 d. šaukimo į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašo sudarymo procedūras, atranką. Visuomenės atstovai užtikrins, kad 2017 m. karo prievolininkų sąrašas būtų sudaromas skaidriai, objektyviai ir viešai.

Kviečia stebėti šauktinių sąrašų sudarymo procedūras<br>I. Budzeikaitės nuotr.
Kviečia stebėti šauktinių sąrašų sudarymo procedūras<br>I. Budzeikaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2016, 8:43 AM, atnaujinta Apr 18, 2017, 12:59 AM

Visuomenės atstovų atrankoje dalyvauti kviečiami Lietuvos Respublikoje įregistruotų asociacijos, kurių veikla susijusi su krašto apsaugos sistemos stiprinimu ir visuomenės parengimu gynybai, jaunimo ugdymu ir pilietiniu, patriotiniu auklėjimu, žmogaus teisių gynimu.

Kandidatūras, atitinkančias nustatytus reikalavimus gali teikti asociacijų vadovai, raštu Krašto apsaugos ministerijai pateikdami kandidato vardą ir pavardę, asociacijos, kuriai atstovaujama, pavadinimą, kontaktinius duomenis (telefoną, elektroninį paštą) ir kandidato užpildytą nustatytos formos anketą.

Visuomenės atstovų sąrašą tvirtins Krašto apsaugos ministras. Sąraše turės būti ne mažiau kaip penki ir ne daugiau kaip dešimt visuomenės atstovų. Visuomenės atstovų sąrašas bus paskelbtas viešai.

Kandidatų anketos bus priimamos iki 2016 m. gruodžio 2 d.

Atrinkti visuomenės atstovai bus pakviesti atvykti 2017 m. sausio 4 d. į Krašto apsaugos ministeriją (Totorių g. 25, Vilnius), stebėti šaukimo sąrašo sudarymą.

Kaip ir ankstesniais metais, 2017 m. karo prievolininkų – Lietuvos piliečių vyrų nuo 19 iki 26 metų (įskaitytinai) – sąrašas bus sudaromas atsitiktine tvarka, naudojant kompiuterių programą. Jis bus paskelbtas internete https://sauktiniai.kam.lt ne vėliau kaip per kaip per vieną mėnesį nuo šaukimo į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pradžios. Apie konkrečią sąrašo paskelbimo datą bus pranešta atskirai.

2017 m. šaukimo į nuolatinę privalomąją karo tarnybą pradžią – 2016 m. lapkričio 3 d. – įsakymu nustatė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. 2017 m. devynių mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atlikti bus pašaukti 3 537 karo prievolininkai.

Skirtingai nei ankstesniais metais 2017 m. šaukimo nurodymai pradėti šaukimo procedūras karo prievolininkams jau nebebus siunčiami. Visa karo prievolininkui aktuali informacija – kur ir kada pradėti ir vykdyti su šaukimu susijusias procedūras – bus pateikta karo prievolininkų sąraše internete www.sauktiniai.kam.lt

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą LR Seimas atnaujino 2015 m. pavasarį. Tai buvo padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes. Sugrąžinus šauktinių tarnybą taip pat siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę.

Per dvejus metus, kai buvo sugrąžinta nuolatinė privalomoji pradinė karo tarnyba Lietuvos kariuomenėje liko tarnauti daugiau nei 530 šauktinių, kurie papildė Lietuvos kariuomenės dalinius. Kiti įtraukti į parengtąjį kariuomenės rezervą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.