Blogą žinią A. Butkevičiui pasiuntė savi

Dar prieš metus populiarumo piramidėje tik laipteliu žemiau reitingų karalienės prezidentės Dalios Grybauskaitės stovėjęs premjeras (dabar jau laikinasis) Algirdas Butkevičius antradienio naktį nebuvo išrinktas į Seimo pirmininko pavaduotojus. Smūgis ne šiaip žemiau juostos, o į nugarą. Ir net signalinis spyris į dar vieną vietą, kaip mano kai kurie politologai.

Neišrinktas Seimo vicepirmininku A.Butkevičius atrodė nusiminęs.<br>T.Bauro nuotr.
Neišrinktas Seimo vicepirmininku A.Butkevičius atrodė nusiminęs.<br>T.Bauro nuotr.
J.Novagrockienė mano, jog A.Butkevičiui laikas trauktis.<br>Nuotr. iš lrytas.lt archyvo
J.Novagrockienė mano, jog A.Butkevičiui laikas trauktis.<br>Nuotr. iš lrytas.lt archyvo
V.Dumbliauskas teigė, jog A.Butkevičiaus politinė ateitis neatrodo beviltiška.<br>R.Neverbicko nuotr.
V.Dumbliauskas teigė, jog A.Butkevičiaus politinė ateitis neatrodo beviltiška.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 15, 2016, 2:24 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 9:40 PM

Jono Žemaičio karo akademijos profesorė Jūratė Novagrockienė mano, jog tai – ženklas, kad turi trauktis ne tik A.Butkevičius, bet ir visa senoji socialdemokratų gvardija. Truputį daugiau vilčių laikinajam premjerui paliko kitas politologas Vytautas Dumbliauskas.

Antradienį naktį pirmajame Seimo posėdyje išrinkti premjero pareigas einantį A.Butkevičių parlamento pirmininko pavaduotoju neužteko balsų. Už jo kandidatūrą balsavo 66 politikai, prieš buvo 53, 14 susilaikė. Rinkimus laimėję Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovai bei su jais koalicijos partneriais tapę socialdemokratai buvo susitarę, kad vienas Seimo vicepirmininko postas teks LSDP vadovui A.Butkevičiui.

Smūgis į nugarą

Tačiau pritariančių balsų pritrūko, buvo galima numanyti, kad prieš A.Butkevičiaus kandidatūrą balsavo dalis saviškių – socialdemokratų ir sąjungininkų „valstiečių“.

Perfrazuojant garsųjį posakį, savi nedavė saviems. Ta prasme, balsų.

Politologė profesorė J.Novagrockienė mano, jog tai – dėsninga po A.Butkevičiaus vadovaujamos Vyriausybės padarytų klaidų ir pastarųjų Seimo rinkimų rezultatų pasekmė.

„Matome aiškų ženklą, kad visa socialdemokratų senoji grietinėlė turi pasitraukti iš aukštų postų, jei nori išgelbėti partiją ir daugiau pasiekti per kitus Seimo rinkimus. Laikas užleisti vietą jauniems, 35–40 metų socialdemokratams, kurie veikia partijos skyriuose, savivaldoje“, – sakė mokslininkė.

Nesutramdė ministrų

A.Butkevičiaus autoritetas saviškių akyse, politologės nuomone, aižėjo palengva, ir ne vien dėl jo kaltės.

„Jis vadovavo Vyriausybei labai sudėtingomis sąlygomis. Koją nuolat pakišdavo tai vienas, tai kitas ministras, sukėlęs skandalus, parodęs per menką kompetenciją. Ir tai buvo daugiausia ne socialdemokratai, bet Darbo partijos, partijos „Tvarka ir teisingumas“ deleguoti ministrai. Didžiausia A.Butkevičiaus bėda, kad jis nesugebėjo suvaldyti ministrų. O dar prezidentė D.Grybauskaitė, progai pasitaikius, kirsdavo jam į skaudžiausią vietą“, – aiškino J.Novagrockienė.

Jos nuomone, LSDP per šį laiką nevykdė socialdemokratinės politikos, prarado savo ideologinę tapatybę.

„Jau vien tai, kad A.Butkevičius, derėdamasis dėl postų su Ramūnu Karbauskiu, lengvai išmainė Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją (SADM) į Ūkio ministeriją – įrodymas, jog socialdemokratai praranda tapatybę, nes SADM tradiciškai yra socialdemokratų socialinis kapitalas“, – teigė politologė.

Taigi profesorė mano, jog A.Butkevičiui, jo paties partijos labui, jau nereikėtų veržtis į aukštus postus.

Vaizdžiai tariant, jo dainelė sudainuota, „Internacionalą“ tegu traukia jauni balsai.

Neskubėjo dėti kryžiaus

Kitas politologas, V.Dumbliauskas, A.Butkevičių vertino atlaidžiau ir nurašyti į atsargą neskubėjo.

„Manau, kad balsavimo dėl Seimo vicepirmininko rezultatus lėmė nesutarimai LSDP viduje. Labiausiai – dėl naujojo socialinio modelio. Į viešumą buvo ne kartą prasprūdę žinių apie skirtingus A.Butkevičiaus ir Algirdo Syso požiūrius. Bet tokie skirtingumai – natūralus dalykas didelei partijai. Juk tarp konservatorių irgi pasireiškė nesutarimų, skirtingų nuomonių“, – kalbėjo V.Dumbliauskas.

Tačiau jis mano, kad dėl socialdemokratų nesėkmių nereikėtų visų šunų karti ant buvusio premjero. Kalta ir politinė aplinka.

„Būtent A.Butkevičiaus Vyriausybė išjudino daugiabučių renovaciją, kai Andriaus Kubiliaus Vyriausybė šioje srityje nieko nenuveikė. Suskystintųjų gamtinių dujų terminalas – irgi nemažas A.Butkevičiaus nuopelnas. Neužmirškime, kad ilgą laiką A.Butkevičius pelnė aukštus reitingus ir Socialdemokratų partijai, ne vien sau“, – priminė politologas.

Tačiau, anot jo, viskas ėmė smarkiai keistis šį pavasarį. Medaus upės pasruvo degutu.

„Pavasarį prasidėjo sutelktas puolimas prieš A.Butkevičių, jo vadovaujamą Vyriausybę ir Socialdemokratų partiją. Juos sukompromituoti siekė įvairios interesų grupės, ne vien prezidentės itin kritiška pozicija viską lėmė. A.Butkevičiui buvo prikišama, kad jis per silpnai priešinasi D.Grybauskaitei, išpuoliams prieš Vyriausybę. Tačiau manau, kad kaip politikas A.Butkevičius elgėsi teisingai, neaštrindamas konflikto su prezidente. Bet tenka pripažinti, kad kai kuriais atvejais jo reakcijos į skandalus, tikrus ir tariamus, buvo pavėluotos ar neadekvačios“, – kalbėjo mokslininkas.

Jis taip pat nemano, jog nepavykus pasiekti Seimo vicepirmininko posto A.Butkevičiui nelieka išeities, tik padėti kryžių ant politinės karjeros.

„A.Butkevičius juk yra Seimo narys, išlaikė nemažą autoritetą, nors ir smuktelėjusį, savo partijoje. Jis dar turi galimybių atsigauti“, – sakė V.Dumbliauskas.

Seime gali būti pasiūlyta perbalsuoti dėl A.Butkevičiaus kandidatūros į parlamento vicepirmininkus. Pats laikinasis premjeras su žurnalistais apie tai nenorėjo kalbėtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.