Prezidentės patarėjas apie V. Pranckietį: „Tai – sistemai naudingas žmogus iš šalies“

„Lietuvos politinėje sistemoje buvo įvairių atvejų, turėjome ir kitų Seimo pirmininkų be politinės patirties. Dabar Seimo pirmininkas atėjo iš savivaldybės tarybos, tai jis nėra visiškai be patirties“, – Žinių radijuje antradienį apie Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį kalbėjo prezidentės patarėjas vidaus politikos klausimas Mindaugas Lingė.

Antradienį prezidentė Dalia Grybauskaitė susitinka su kandidatu į ministro pirmininko postą „valstiečiu“ Sauliumi Skverneliu.<br>T.Bauro nuotr.
Antradienį prezidentė Dalia Grybauskaitė susitinka su kandidatu į ministro pirmininko postą „valstiečiu“ Sauliumi Skverneliu.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2016, 7:44 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 10:49 PM

Kalbėdamas apie naująjį parlamento vadovą M.Lingė sakė, kad jo atėjimas ne iš politikos arenos gali išeiti ir į gera: „Pačiai sistemai gali būti naudinga, kai žmogus iš šalies, nesuaugęs kažkokiais susitarimais, tai šviežias kraujas. Žinoma, dabar dėmesio centre bus ir Seimo pirmininkas, ir nauji nariai.“

Antradienį prezidentė Dalia Grybauskaitė susitinka su kandidatu į ministro pirmininko postą „valstiečiu“ Sauliumi Skverneliu. Bus kalbama ir apie ministrų kandidatūras.

Tiesa, M.Lingė sakė, kad kol prezidentei nėra pateiktos visų galimų ministrų pavardės, vertinti kandidatus – sunku.

„Spaudoje buvo skelbiamos įvairios pavardės, buvo įvairių spėliojimų. Vyriausybę formuoja ministras pirmininkas ir prezidentė. Nuo jų apsisprendimo priklauso, koks bus kabinetas. Visiems kandidatams keliami skaidrumo, patikimumo reikalavimai“, – kalbėjo M.Lingė.

Jis taip pat sakė, kad Algirdo Butkevičiaus neišrinkimas Seimo vicepirmininku nebuvo didelė staigmena: „Renkant slaptu balsavimu matėme daug atvejų, kai buvo deklaruojama vienaip, o Seimo narių valia rodė kitaip. Matėme signalų, kad socialdemokratų gretose yra vidinių nesutarimų, matėme ir kitokių signalų, kurie yra prisidėję prie rinkimų rezultatų.“

Privilegijų mažinimas – geras ženklas

Naujoji valdžia prakalbo apie Seimo nariams tenkančių privilegijų, tokių kaip automobiliai, pavaduotojai, mažinimą. M. Lingė tai vertina teigiamai.

„Tai yra geras ir simbolinis ženklas būsimos valdžios, kai atsisakoma tų priemonių, kurios nėra būtinos komfortabiliam Seimo veikimui. Čia tikrai galima pasveikinti tuos pirmuosius žingsnius.

Prieš 12 metų Konstitucinis teismas išaiškino, kad Seimo narių teisės, pareigos ir garantijos turi būti reglamentuojamos atskiru įstatymu, o ne statutu, kaip yra dabar. Atostogų, padėjėjų, priedų klausimai turi būti tvirtinami ne statutu, o įstatymu“, – kalbėjo M.Lingė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.