R.Karbauskis apie pažymą: „Kažkas sąmoningai veikia prieš Lietuvą“

Antradienį internetinėje žiniasklaidoje pasklido kalbos apie „pažymą“, kurioje minimas Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, jo bei jo verslo ryšiai su Rusija ir konkrečiais žmonėmis. Tai jau ne pirmas kartas, kai minima neva iš Ukrainos gauta pažyma, apie ją tuoj po rinkimų buvo prabilę konservatoriai. Pats „valstiečių“ lyderis tai vadina kažkieno sukurtais rašiniais, be to, sako, kad, neoficialiais duomenimis, mūsų specialiosios tarnybos jokios informacijos, pagrindžiančios tokius įtarimus, neturi.

„Kaip suprantu, tai ta pati Ukrainos pažyma, kuri neva atsirado naktį po rinkimų. Ji vertintina kaip labai įdomus kūrinys, kuris savo turiniu ir prasme nieko bendro su gyvenimu neturi“, – sakė R.Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
„Kaip suprantu, tai ta pati Ukrainos pažyma, kuri neva atsirado naktį po rinkimų. Ji vertintina kaip labai įdomus kūrinys, kuris savo turiniu ir prasme nieko bendro su gyvenimu neturi“, – sakė R.Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskis mano, kad pažyma – konservatorių ir A.Kubiliaus kerštas.<br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskis mano, kad pažyma – konservatorių ir A.Kubiliaus kerštas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rasuolė Bauraitė

Nov 15, 2016, 5:11 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 9:23 PM

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir R.Karbauskio pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– DELFI teigia gavusi pažymos tekstą, kuriame esą kalbama apie jūsų ryšius su Rusijos užsienio žvalgybos pareigūnais, taip pat jūsų verslo ryšius su Rusija. Kaip Jūs tai aiškinate?

– Kaip suprantu, tai ta pati Ukrainos pažyma, kuri neva atsirado naktį po rinkimų. Ji vertintina kaip labai įdomus kūrinys, kuris savo turiniu ir prasme nieko bendro su gyvenimu neturi. Man reikės kreiptis į teisėsaugos organizacijas, nes įdomu, kas tokias nesąmones kuria. Ten minimi žmonės, vietos – manęs nei tose vietose nėra buvę, nei tie žmonės pažįstami ar girdėti. Kažkas informacinėje erdvėje bandė susirinkti kažkokią bendrą informaciją. Gal čia rusų tarnybų interesas, nelabai suprantu.

Man tik labai keista, kaip rusų tarnybos dirba per konservatorių partiją. Ukrainiečiai, kaip bandžiau išsiaiškinti, niekada tokių pažymų neduotų. Tai keista ir savo esme – kažkokia pažyma iš Ukrainos, kurios iš principo negalėtų būti, pažyma, kuri atsiranda naktį po rinkimų, kodėl ne vieną naktį prieš rinkimus, baigiant tuo, kad ir pats turinys juokingas. Turiu neoficialią informaciją, kad mūsų tarnybos toje pažymoje neranda nieko tokio, kas galėtų būti vertinamas, kaip realiai egzistuojantis.

– Konservatoriai visą laiką kėlė klausimą apie tam tikrus jūsų ryšius su Rusija, ta pati jūsų ir A. Kubiliaus istorija. Ar Jūs čia įžvelgiate kažkokį sąmokslą?

– Ne. Matyt, kad ieškoma priešo ir tą priešą kažkokiu būdu reikia pasigaminti. Galbūt lenkų mažuma yra daroma priešu, R.Karbauskis daromas priešu. Kuo daugiau vidinių priešų, tuo lengviau paaiškinti savo nesėkmes. Pažymos, kurią A. Kubilius minėjo byloje, teismas išsireikalavo pagal numerį, tiesiog jos negalėjau matyti, nes neturiu teisės matyti pažymų. Ten nebuvo nei mano pavardės, nei jokių įmonių ir teisėjas supykęs pareikalavo, kad į posėdžius pradėtų eiti pats A. Kubilius, nes teisėjui prireikė atsakymo, kaip jie, šnekėdami apie mane, drįso įrašyti pažymą, kurioje nėra mano pavardės.

Jie įrašė su numeriais, kurie sudarytų vaizdą tai visuomenės daliai, kuri prie pažymų negali prieiti – matote, yra pažyma ir šneka apie tokį žmogų. Visa A. Kubiliaus gynyba buvo – mes nieko nesakėme, nieko nenorėjom pasakyti, jokių duomenų apie tai neturime. Teismo jis nepralošė dėl to, kad įrodinėjo, jog to nenorėjo pasakyti ir nesakė, kad aš esu susijęs su Rusija, nors tai buvo akivaizdu iš teksto. Jei sprendimas A. Kubiliui būtų neigiamas, tai būtų precedentas, kad politikai nebegalėtų šnekėti taip, kaip dabar drįsta – kaltinti, kad kažkas susijęs. Pirmą sykį teksto dalį radau DELFI, nesu matęs to teksto.

– Jūsų pravardė ten „Karabasas“, nurodytos konkrečios pavardės.

– Toje kūryboje iki tiek nueita, kad dabar nebėra išeities, reikia išsiaiškinti. Tas, kas tai sukūrė ar prie to prisidėjo, turi atsakyti. Tai yra bandymas diskredituoti partiją, kuri laimėjo rinkimus, mane, kaip pirmininką. Įsivaizduokite, koks būtų vaizdas, jei šia informacija kažkas patikėtų, kaip reiktų žiūrėti užsienio partneriams, amerikiečiams į akis ir sakyti, kad mes laikomės tęstinės politikos, esam už krašto apsaugos finansavimo stiprinimą? Kai tokiose pažymose aš esu neva susijęs su agentūromis, turiu pravardes, vadinasi, turi būti bendradarbiavimas.

– O kaip jį patikrinti?

– Mūsų tarnybos turi pakankamai nemažai informacijos. Mes priėmėme sprendimą, kad visi mūsų Seimo nariai gautų pažymas, leidžiančias dirbti su slapta informacija, tarp jų ir aš. Neturime baimės, nėra priežasčių, kad jų negausime. Netikiu, kad mūsų tarnybos iš vis nieko nežino apie Lietuvos politikus. Šis rašinys, kūrinys rodo, kad yra kažkokios tarnybos, kurios sąmoningai veikia prieš Lietuvą. Aš nebesu tik eilinis verslininkas, kuris dalyvavo politikoje, buvo partijos pirmininkas. Dabar esu Seimo narys, vadovauju didžiausiai frakcijai Seime Lietuvos istorijoje. Tos informacijos nebeįmanoma nevertinti kaip diskredituojančios mus visus.

– Ar Jūs bent nutuokiate, kas tai per tarnybos ir kokios šalies?

– Neturiu jokių įrodymų. Yra įtarimas, kad tai gali būti rusų tarnybos, nes iš kur ukrainiečiai gali imti rusiškas pavardes? Koks toje vietoje gali būti Ukrainos interesas?

– Susidarė situacija, kad tol, kol jūsų verslai bus susiję su Rusija, jums nuolat bus tai prikišama.

– Esu sakęs teisme, kad tik labai maža dalis mano verslo yra kažkaip susijusi su Rusija. Verslas yra visiškai orientuotas į Vakarus. Mes pateikėme visą informaciją ir teisėjui buvo visiškai akivaizdu, kad taip yra. Jei sakoma, kad visi verslai, kurie turi kažkokį sąryšį su Rusija, Baltarusija ar Ukraina, yra būtinai prorusiški – labai norėčiau gauti informaciją, su kokiomis įmonėmis nereikia dirbti. Tegu duoda informaciją, mes, visi Lietuvos verslai tikrai nedirbs nei su viena įmone, kuri keltų kažkokias abejones, sąsajas. Aš, kaip ir daugelis Lietuvos verslininkų, neturiu jokio intereso rizikuoti savo reputacija.

– Kam konservatoriams reikalingas priešas R.Karbauskio asmenyje?

– Tikriausiai tai pirma reakcija į rinkimų rezultatus, jie nuvylė konservatorių partijos vadovybę. Manau, kad jie visą laiką savo rinkėjams bando įrodyti, kodėl negali būti koalicijoje su „valstiečiais“. Tam naudojami įvairūs būdai, pažyma, nuo kurios jie dabar kratosi.

– Žinant tai, kad jie bus opozicijoje, ar jūs nepjaunate šakos, ant kurios sėdite, taip drąsiai kalbėdamas?

– Nesakau nieko tokio, kas yra nelogiška. Aš nelabai randu kitokių paaiškinimų – kas pirmieji, kada apie tai pasakė? Konservatoriai iš karto po rinkimų kaip sąlygą deryboms. Ir vakar Seimo balsavimo metu buvo požymiai, kad visi iki vieno galime balsuoti už tą klausimą vienodai. Tvirtinant Seimo pirmininko pirmąjį pavaduotoją visi iki vieno Seimo nariai balsavo už. Ateityje sugebėsime perlipti per visas ambicijas, dirbtinį susipriešinimą. Vakar labai vieningai balsavome už I. Degutienę kaip Seimo pirmininko pavaduotoją. Nemanau, kad porinkiminių dalykų vertinimai trukdytų dirbti ateityje. Seime daug naujų žmonių, kurie atėjo dirbti ne sau, o Lietuvai, tai manau, kad susitarsime.

– Kai prasidėjo derybos, buvo kalbama, kad A. Butkevičiui yra garantuotas Seimo vicepirmininko postas, tačiau taip neįvyko, už šią kandidatūrą nebuvo nubalsuota. Nežinia, kas už ką keršija. Jūs nežinote, kaip balsavo jūsų frakcijos nariai?

– Klausėm frakcijos narių, žinome. Ne visi iki vieno, tai akivaizdu, bet tikrai nedaug balsavo prieš. Tikriausiai socialdemokratų frakcijoje ir kitose buvo mažai žmonių, kurie balsavo. Mes šiandien ryte pasišnekėjome, kad jei bus antras balsavimas, labai vieningai tai padarysime, nes ne visi Seimo nariai įvertino, kad tai gali reikšti pasitikrinimą, pasitikėjimą vienas kitu. Manau, kad viskas bus gerai, ketvirtadienį bus tas pats ar kitas socialdemokratų kandidatas, nes taip numatyta koalicijos sutartyje.

– Tai turbūt parodo, kad patys socialdemokratai yra nevieningi. Jums teks dirbti su pakankamai susiskaldžiusia partija.

– Manau, kad ten problema yra susijusi ne su požiūriu į koaliciją, o su požiūriu į būsimą lyderystę, būsimo pirmininko rinkimus. Vyksta tam tikra vidinė kova. Tai tikriausiai pasibaigs su tais sprendimais. Partija, kuri ateina į koaliciją, deleguoja savo ministrus turėtų dirbti atsakingai. Šiandien jų klausiau, ar mato problemą koalicijoje, sakė ne, problema susijusi su jų tarpusavio santykiais.

– S. Skvernelis šiandien patvirtintas kandidatu į premjerus, prezidentė teikia dekretą ir po pokalbio su kandidatu pasakė :“Kadangi siūlau premjero kandidatūrą, dalinai prisiimu atsakomybę ir už jo, ir visos Vyriausybės darbą“. Tai reiškia, kad prezidentė planuoja aktyviai dalyvauti Vyriausybės veikloje.

– Tikiuosi, kad taip ir bus, be abejonės bendradarbiausim su prezidentūra. Seimo, prezidentūros ir Vyriausybės ryšys bus daug glaudesnis, negu buvo iki šiol. Tai naudinga Lietuvai.

– Kaip žinia, prezidentė nori daugelį dalykų tvarkyti taip, kaip ji nori. Tam tikruose reikaluose gali būti patarimas, bet gali būti ir nurodymas įvykdyti tam tikrus sprendimus.

– Nemanau, kad bus kokių nurodymų. Porinkiminėje situacijoje daugelis manė, kad prezidentė bandys nurodinėti, kokia turi būti koalicija, kaip sudarinėjama. Tai nebuvo daroma. Ankstesnį Seimą prezidentė vertino visai kitaip, nei dabartinį. Dėl sąsajų su korupcija buvo vieši pareiškimai, o mūsų Seimą prezidentė pasveikino. Visi požymiai rodo, kad pagaliau turėsime tris valstybės valdymo institucijas, kurios dirbs ranka rankon.

– Ar visos ministrų kandidatūros jau žinomos?

– Tik socialdemokratai paskelbė savo kandidatus. Mes turime ne po vieną įvairiose srityse. Svarstome, kuris būtų pats geriausias.

– Apie Seimo pirmininku paskirtą V. Pranckietį yra įvairių nuomonių. Kai kurie sako, kad viskas bus labai gerai, nes tai kompetetingas žmogus, profesorius, kiti sako, kad tai politinis nulis ir marionetė.

– Man sunku komentuoti tuos žmones, kurie ima žeminti profesorių, žmogų, kuris daug metų dirba su dėstytojais, profesoriais, studentais. Gal politiko patirtis nėra didelė, bet keturios kalbas, kurias jis puikiai žino, jo diplomatija, tolerancija bus labai ryški ir matoma. Esu įsitikinęs, kad žmonės jį pamils kaip Seimo pirmininką, o teigiamam Seimo įvaizdžiui tai bus labai svarbu. Mes pasiūlėm tą variantą, kuris yra optimalus. R. Baškienė galėjo būti Seimo pirmininke, ji tam turi viskas savybes, tačiau jos mums labai reikėjo vidiniam mūsų frakcijos, Seimo darbo organizavimui. Seimo pirmininkas turi visą eilę pareigų, kurios jį atitraukia nuo techninio darbo. R. Baškienė yra nepamainomas žmogus.

– Ar V. Pranckietis bus savarankiškas Seimo pirmininkas?

– Taip. Jis bus savarankiškas ir puikus Seimo pirmininkas. Jo sprendimas pasikviesti Č. Juršėną visuomeniniu patarėju rodo, kaip žmogus galvoja – nori surinkti visą įmanomą patirtį ir savo sukurti savo Seimo pirmininko veidą įvaizdžio prasme. Niekas jam nesiruošia nieko nurodinėti. Mums reiks prašyti, kad jis dažniau į frakciją ateitų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.