Mįslė: V. Landsbergio laiškas V. Matijošaičiui pradingo ar jo nebuvo?

Sumanymas statyti Kaune paminklą lietuvių kalbos kūrėjui Jonui Jablonskiui virto mįslinga istorija. Politikos veteranas Vytautas Landsbergis pareiškė laukiantis Kauno mero Visvaldo Matijošaičio atsakymo. Pastarasis teigė esąs gerokai nustebęs.

Kauno savivaldybei ukrainiečių dovanotus granito luitus, skirtus paminklui, perėmė V.Landsbergio fondas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kauno savivaldybei ukrainiečių dovanotus granito luitus, skirtus paminklui, perėmė V.Landsbergio fondas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ukrainoje esančio Taraso Ševčenkos fondo dovanoti granito luitai, skirti paminklui, iki šiol saugomi Marijampolėje.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Ukrainoje esančio Taraso Ševčenkos fondo dovanoti granito luitai, skirti paminklui, iki šiol saugomi Marijampolėje.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Kauno meras V.Matijošaitis.
Kauno meras V.Matijošaitis.
Daugiau nuotraukų (3)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Nov 18, 2016, 6:30 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 2:17 PM

Nors apie paminklą J.Jablonskiui (1860–1930) kalbama jau kelerius metus, ši tema kuriam laikui buvo primiršta. Ją neseniai prisiminė vienas projekto iniciatorių – buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas V.Landsbergis, kuris yra J.Jablonskio proanūkis.

Politikas „Lietuvos ryto“ televizijos laidai „Patriotai“ pareiškė, esą dar pernai parašęs laišką, kuriame V.Matijošaičiui priminęs apie svarbų projektą, tačiau tikino negavęs jokio atsakymo.

V.Landsbergis tai įvertino kaip miesto valdžios nenorą statyti paminklą.

Kauno meras negalėjo patikėti tuo, ką išgirdo, mat jokio profesoriaus laiško nėra gavęs, o miesto valdžia jau anksčiau aiškiai išdėstė savo poziciją dėl J.Jablonskio įamžinimo.

Luitus perėmė politiko fondas

Rimtą postūmį sumanymui statyti paminklą J.Jablonskiui davė dovana – du kūriniui reikiamus granito luitus Kauno savivaldybei prieš kelerius metus pasiūlė Ukrainoje įsikūręs Taraso Ševčenkos fondas.

Tuometė miesto valdžia sumanė dovaną patikėti „Kauno švaros“ įmonei.

Ukrainiečius nustebino sprendimas akmenis perduoti į šios bendrovės balansą.

Tuo metu sukruto V.Landsbergio fondas – jo atstovai ir pasirašė sutartį su Ukrainos fondo vadovais dėl luitų perdavimo. 2014-ųjų gegužę jie buvo atgabenti į muitinės sandėlį Marijampolėje.

Paminklą planuota kurti pagal skulptoriaus Petro Deltuvos dar sovietmečiu pagamintą jo gipsinį modelį.

Kauno savivaldybei netgi buvo pranešta, kad paminklas jau sukurtas – tereikia jam parinkti vietą.

Dėl vietos nekilo abejonių

Tačiau dar anksčiau, 2013-ųjų liepą, V.Landsbergis nusiuntė laišką tuometiniam Kauno merui konservatoriui Andriui Kupčinskui, kuriame pranešė apie įkurtą iniciatyvinę grupę, turėjusią išjudinti paminklo J.Jablonskiui statybas.

V.Landsbergis užsiminė, kad turbūt jau ne per anksti galvoti ir nuspręsti dėl paminklo vietos.

Pasak politiko, surinkus reikiamas lėšas skulptūrai, reikėtų tartis su miesto valdžia dėl pastatymo išlaidų, tačiau esą svarbiausia – parinkti vietą.

Tuometis Kauno savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis konservatorių patriarchui nusiuntė laišką, kuriame nurodė, kad paminklui parinkta vieta prie J.Jablonskio gimnazijos Žaliakalnio rajone.

V.Landsbergiui buvo pateikta ir vizualizacija, kaip tai turėtų atrodyti.

Buvęs Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Zigmas Lydeka paminklui statyti siūlė ir šios aukštosios mokyklos prieigas Kauno centre, tačiau tuometė miesto valdžia jau buvo pasirinkusi vietą.

Tuometis kultūros ministras taip pat siūlė skulptūrą įkurdinti prie J.Jablonskio gimnazijos.

Įvyko draugiškas pokalbis

Nors profesorius V.Landsbergis minėjo Kauno valdžios nenorą kalbėti dėl paminklo J.Jablonskiui, toks pokalbis įvyko šiemet liepą.

Kauno savivaldybėje tarėsi meras V.Matijošaitis, vicemeras Povilas Mačiulis, skulptorius P.Deltuva ir paminklo įrengimo iniciatyvinės grupės įgaliotinis, artimas V.Landsbergio bičiulis Rolandas Ramanavičius.

P.Deltuva patvirtino buvus tokį susitikimą Kauno savivaldybėje, tačiau vėliau tvirtino pajutęs V.Landsbergio aplinkos spaudimą pasitraukti iš projekto.

Kaunietis taip ir padarė, o šiuo metu labiau rūpinasi sveikata.

Pasakė, kas netenkina

R.Ramanavičius taip pat patvirtino kalbėjęs su Kauno valdžios atstovais, o apie susitikimo rezultatus informavęs ir V.Landsbergį.

„Girdėjome įvairių pasiūlymų, tačiau raštiškai jie nebuvo išdėstyti“, – nutrūkusio bendravimo priežastį nurodė R.Ramanavičius.

Pasak jo, P.Deltuva pats pasitraukė iš projekto, todėl dabar bendradarbiaujama su skulptoriumi Mindaugu Šnipu, kuris yra pagaminęs paminklo modelį.

R.Ramanavičius atskleidė, kad projekto iniciatorių netenkina siūlymas paminklą statyti prie J.Jablonskio gimnazijos – jį norima įkurdinti greta Vytauto Didžiojo universiteto pastato, ties S.Daukanto ir K.Donelaičio gatvių sankirta.

Universitetas yra surinkęs net dalį reikiamų lėšų.

Anot V.Landsbergio bičiulio, svarbių žinių dėl projekto eigos galima tikėtis 2017-ųjų pavasarį.

Miestas siūlė finansuoti projektą

Visvaldas Matijošaitis

Kauno meras

„Nesu gavęs jokio profesoriaus V.Landsbergio laiško. Viešai užsiminus apie jį, dar kartą patikrinome savivaldybėje esančius dokumentus, tačiau nieko neradome.

Norėčiau priminti, kad granito luitų perėmimu rūpinosi buvęs Kauno meras, o tuomečiai savivaldybės darbuotojai susirašinėjo su projekto iniciatoriais.

Kartu su vicemeru P.Mačiuliu patys važiavome į Marijampolę apžiūrėti granito luitų, o šiemet liepą buvome susitikę su skulptoriumi P.Deltuva ir vienu projekto iniciatorių. Jų vizijai neturėjome priekaištų ir garsiai pasakėme, kad miestas finansiškai prisidės prie paminklo įrengimo.

Fondo atstovas pažadėjo pasitarti su V.Landsbergiu ir duoti atsakymą, bet jokių žinių nesulaukėme iki šiol.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.