Savivaldybė kaip senas kuinas: neapsisprendė dėl 100 eurų kompensacijos

„Šiandien galutinai nutarsime, kad nuo kitų metų 100 eurų kompensacija bus mokama visiems laukiantiems eilėje į savivaldybės darželius, ne tik tiems, kurie jau lanko privačius“, – socialiniame tinkle „Facebook“ prieš Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdį rašė Remigijus Šimašius. Tiesa, šio klausimo aptarimas taryboje sukėlė nemažai aistrų.

Trečiadienį vykusiame posėdyje taip ir nebuvo galutinai nuspręsta, ar kas mėnesį skirti 100 eurų visiems ikimokyklinio amžiaus vaikams, kurie bent metus nepatenka į savivaldybės darželius.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotr.
Trečiadienį vykusiame posėdyje taip ir nebuvo galutinai nuspręsta, ar kas mėnesį skirti 100 eurų visiems ikimokyklinio amžiaus vaikams, kurie bent metus nepatenka į savivaldybės darželius.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-11-23 16:06, atnaujinta 2017-04-17 06:56

Meras Remigijus Šimašius anksčiau yra sakęs, kad kompensaciją tėvai galėtų panaudoti savo nuožiūra – arba auklei samdyti, ar kitoms reikmėms.

Siūloma, kad tokia tvarka įsigaliotų nuo 2017-ųjų rugsėjo – anksčiau buvo svarstoma, jog tai galėtų įsigalioti jau nuo sausio.

Laukti metus ir verslo liudijimo nereikėtų

Aptariant 100 eurų kompensacija buvo iškelti du pagrindiniai klausimai: vienas – kad vaikus, kurie negavo vietos darželyje, prižiūrintiems tėvams ar artimiems giminaičiams nereikėtų išsiimti verslo liudijimų, kitas – kad kompensacija būtų pradėta mokėti iš karto, kai vaikas negauna vietos, o ne praėjus vieniems metams.

„Mano siūlymas paprastas – atsisakyti prievolės, kad giminaičiai imtų verslo liudijimą, nes nelogiška, kad seneliams, prižiūrintiems vaikus, reikia imti verslo liudijimus“, – sakė tarybos narys Arturas Liudkovskis.

Tokiam pasiūlymui pritaria ir Kultūros, švietimo ir sporto komitetas bei jo pirmininkas Vytautas Mitalas.

Savivaldybės tarybos socialdemokratų frakcijos atstovai sakė, kad tiems, kurie negavo vietos savivaldybės darželyje, nereikėtų laukti metus, kad gautų 100 eurų kompensaciją:

„Jei pasirenkant vaiką auginti namuose, tam, kad gautum kompensaciją, turi laukti metus, išlieka socialinė nelygybė. Mūsų siūlymas toks, kad to metų laikotarpio šeimoms, kurios pačios augina vaikus ar samdo aukles, neliktų.“

Savivaldybė nurodo, jog vienų metų laukimo eilėje terminas siekiant kompensacijų nustatytas dėl to, kad „yra tikimybė, jog vaikas gaus vietą darželyje per pirmus metus nuo prašymo pateikimo datos“. Be to, savivaldybėje taip pat suteikta teisė registruoti vaiką tik jam gimus, o savivaldybės darželiuose nėra grupių, kuriose vaikai ugdomi nuo gimimo iki 1 metų.

Įžvelgia korupcijos pėdsakų

Tarybos narys Jaroslavas Kaminskis sakė, kad tokia tvarka kaip tik padidintų socialinę nelygybę: „Jei tas, kuris negavo vietos darželyje ar net nebandė jos gauti, nuo pat pirmos dienos gaus 100 eurų, tėvai bus naudos gavėjai.“ Pasak tarybos nario, tie, kurių šeimos pajamos didesnės, gaudami kompensaciją pelnysis iš tų, kurie uždirba mažiau.

J.Kaminskis taip pat sakė 100 eurų kompensacijos už darželius tvarkoje įžvelgiantis politinės korupcijos užuomazgų: „Tam tikra grupė rinkėjų už 1200 eurų per metus galėjo būti įtakojama balsuoti vienaip ar kitaip.“

Tiesa, jis neslėpė pritariantis, kad kompensacija būtų mokama nuo tos dienos, kai vaikas negauna vietos darželyje. Suma didėtų dvigubai

Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas informavo, kad šiuo metu eilėse į savivaldybės darželius laukia apie 3800 vaikų. Jei jie kompensaciją gautų praėjus metams po to, kai negavo vietos darželyje, savivaldybės biudžetui tai kainuotų apie 780 tūkst. eurų. Jei metų pertrauka nebus daroma, šios išlaidos išaugtų dvigubai.

Tačiau nebuvo apsieita ir be prieštaravimų kompensacijos sistemai.

„Nebandykime iš seno kuino padaryti žirgo. Nebus su 100 eurų kompensacija jokios pergalės, baigėsi jau rinkimai“, – sakė tarybos narys Algis Čaplikas.

Sprendimas nebuvo priimtas

Trečiadienį vykusiame posėdyje taip ir nebuvo galutinai nuspręsta, ar kas mėnesį skirti 100 eurų visiems ikimokyklinio amžiaus vaikams, kurie bent metus nepatenka į savivaldybės darželius.

Viena iš frakcijų pageidavo patikslinti skaičiavimus, kiek tai kainuotų savivaldybės biudžetui, tad sprendimas atidėtas iki kito posėdžio.

Šiuo metu Vilniuje 100 eurų mėnesinio mokesčio kompensacijos mokamos tik privačius darželius lankantiems vaikams. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba šią tvarką yra pripažinusi diskriminacine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.