Sunku nebuvo: pergalė konkurse, kuriame nebuvo konkurentų

Šiaulių valdančiosios koalicijos pamatai suaižėjo dėl viešojo konkurso, kuriame dalyvavo ir laimėjo vienintelis su miestą valdančia partija susijęs dalyvis.

Šaulio aikštės rekonstrukcijos konkursą laimėjo vienintelis jo dalyvis.<br>G.Šiupario nuotr.
Šaulio aikštės rekonstrukcijos konkursą laimėjo vienintelis jo dalyvis.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Nov 25, 2016, 3:48 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 3:00 AM

Skandalą įplieskė neatsiejamu Šiaulių simboliu tapusios Saulės laikrodžio aikštės projektavimo ir rangos konkursas. Jį laimėjo 589 tūkstančių eurų pasiūlymą pateikusi bendrovė „Račkausko Agrotech“.

Kelmiškiui Petrui Račkauskui priklausanti įmonė konkurentų konkurse neturėjo – daugiau dalyvių tiesiog nebuvo.

Nepaisant to, nuspręsta, kad viskas įvyko pagal įstatymo raidę, ir su Liberalų sąjūdžio (LS) nariu buvo pasirašyta sutartis.

Likę milijoninės vertės viešieji konkursai dar neįvyko, bet ėmė svyruoti valdančioji koalicija.

Į valdžią siekia grįžti daugiau kaip du dešimtmečius miestą valdžiusios politinės jėgos, o į jų pusę krypsta būtent liberalai.

Liberalai susitiko kavinėje

„Lietuvos rytas“ išsiaiškino įdomių sutapimų. Prieš šį konkursą verslininkas P.Račkauskas buvo susitikęs kavinėje „Arkos“ su Šiaulių miesto administracijos direktoriaus pavaduotoja Giedre Mendoza Herrera. Ji – tos pačios partijos narė.

Šiaulietė liberalė neneigė, kad prieš konkursą buvo susitikusi su būsimuoju laimėtoju.

Tiesa, ji aiškino, kad kavinėje bendravo partijos reikalais, kalbėjosi apie kylančius sunkumus susirasti kvalifikuotų darbuotojų ir kokybiškai įgyvendinti projektus.

„Kaip paaiškėjo vėliau, mano nelaimei, „Račkausko Agrotech“ buvo vienintelė savivaldybės vykdomo pirkimo dalyvė“, – sakė liberalė.

Gavusi žurnalisto klausimus raštu G.Mendoza Herrera prarado savitvardą, prakalbo apie „ne visai sveiką paranojinę sąmonę“.

Kuruoja didelius projektus

Kelmiškio verslininko ir šiaulietės architektės keliai buvo susidūrę ir anksčiau.

P.Račkausko įmonės statybininkai Šiauliuose pastatė ir pernai atidarė globos namus, kuriuos suprojektavo G.Mendoza Herrera.

Po pastarųjų savivaldos rinkimų administracijoje pradėjusi dirbti liberalė G.Mendoza Herrera kuruoja investicinius projektus. Jų yra net 21, tad Šiaulių veidas per artimiausius kelerius metus turi pasikeisti neatpažįstamai.

Jau patvirtinta Šiaulių integruota teritorijų vystymo programa, pagal kurią miesto plėtrai numatyta skirti daugiau nei 55 mln. eurų.

Išgarsino tiesiamas kelias

Įtakingiausiu Kelmės krašto verslininku laikomas P.Račkauskas išgarsėjo prieš kelerius metus.

Liberalas su partneriais laimėjo beveik 0,9 mln. eurų vertės konkursą tiesti gatvę į Bridvaišio ežero pakrantėje esančią poilsiavietę „Sedula“. Ši poilsiavietė už Tytuvėnų priklauso tam pačiam P.Račkauskui.

Sprendimą skirti ES paramą pasirašė tuometis Susisiekimo ministerijos vadovas liberalas Eligijus Masiulis, dabar įtariamas korupcija.

Vienas dalyvis iškart kelia įtarimų

Diana Vilytė

Viešųjų pirkimų tarnybos direktorė

„Neigiamai vertiname konkursus, kuriuose dalyvavo ir laimėjo vienas tiekėjas. Dalyvių skaičius rodo konkurencingumą, skaidrumą, užtikrina geriausią kainą. Tai apibrėžia ir ES direktyvos.

Tačiau tokių atvejų kaip minėtasis Šiauliuose vis dar pasitaiko, ir mes išsyk į tai atkreipiame dėmesį. Juk vienas dalyvis neužtikrina, kad mokesčių mokėtojų pinigai panaudoti efektyviausiai.

Tiesa, yra specifinių sričių, kuriose iš tikrųjų yra vos keli dalyviai, ir labai didelė konkurencija negalima.

Tačiau statybų sektorius tikrai ne toks.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.