Dėl menko kyšio – dideli nemalonumai

Keista Klaipėdos uosto tradicija – cigaretėmis atsidėkoti laivus tikrinantiems pasieniečiams – vienam pareigūnui sugriovė karjerą ir paplonino piniginę.

Klaipėdos uoste laivų tikrintojams įprasta atsilyginti cigaretėmis.
Klaipėdos uoste laivų tikrintojams įprasta atsilyginti cigaretėmis.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Dec 1, 2016, 5:00 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:30 AM

Daugiau kaip 5 tūkstančiai eurų – tiek Klaipėdos apylinkės teismo sprendimu turės sumokėti buvęs valstybės tarnautojas – Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pakrančių apsaugos rinktinės Sargybų skyriaus jaunesnysis specialistas Rolandas Ereminas.

Ne ką mažesnė bauda skirta ir jam kyšį davusiam laivą uoste aptarnavusios agentūros darbuotojui Jevgenijui Vorotnikovui.

Į Klaipėdos uostą atplaukusį laivą „Argos“ R.Ereminas patikrino pernai spalį. J.Vorotnikovas nusprendė jam atsilyginti cigaretėmis.

Abu jauni vyrai susitiko Taikos prospekte po kelių dienų. R.Ereminas paėmė du blokus „L & M“ cigarečių.

Kaltinamieji savo kaltę neigė: esą tai buvo ne kyšis, o paprasčiausia laivo kapitono dovana. Tačiau laivo kapitonas tikino apie jokias dovanas nežinojęs.

J.Vorotnikovo motina prašė nebausti sūnaus ir perduoti jos atsakomybėn pagal laidavimą, bet teismas tokį prašymą atmetė.

Už kyšio davimą jam skirta 4895 eurų bauda, R.Ereminui teks sumokėti daugiau kaip 5000 eurų.

Abu jie iki šiol nebuvo teisti, dirba, yra sukūrę šeimas.

„Laivo agentas cigarečių pasieniečiui pasiūlė po laivo patikros. Kontroliuojant pokalbius telefonu buvo nustatyta, kad jie po trijų dienų susitiko, o tada agentas perdavė du blokus cigarečių.

Šios bylos priešistorė – 2011 metai, kai buvo nuteisti pasienio apsaugos tarnybos pareigūnai, kurie tąkart iškart po patikrinimo cigarečių paėmė iš laivo kapitono.

Analizuojant kriminalinės žvalgybos tyrimus galima spėti, kad panašių tradicijų, kai atsilyginama cigaretėmis, buvo daug.

Neatmetama galimybė, kad tai buvo tapę sistema“, – sakė Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Romas Jasevičius.

Tai galima įtarti ir iš to, kad laivo agento J.Vorotnikovo automobilio bagažinėje buvo rastos trys dėžės, o namuose – dar viena dėžė cigarečių be lietuviškų banderolių.

Kam jos turėjo atitekti, nenustatyta. Cigaretės konfiskuotos ir sunaikintos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.