Ne laiku išgertas vynas J. Pagojui virto nuodais

Greitai paskirta septynioliktoji Vyriausybė sušlubavo dar nedavusi priesaikos – teisingumo ministro portfelį net rankose jo nepalaikęs buvo priverstas atiduoti socialdemokratas Julius Pagojus.

J.Pagojus dar vakar rytą kalbėjo drąsiai, bet popiet atrodė itin prislėgtas.<br>T.Bauro nuotr.
J.Pagojus dar vakar rytą kalbėjo drąsiai, bet popiet atrodė itin prislėgtas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2016, 5:00 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:30 AM

Vartotojų teisių apsaugos tarnybai vadovaujantį 28 metų buvusį teisingumo viceministrą J.Pagojų priveikė pernykštės nuodėmės, kai 2015-ųjų gegužę Neringoje jis buvo sustabdytas vairuojantis automobilį neblaivus.

Policijai nustačius 0,67 promilės girtumą, šių metų vasarį teismas iš jaunojo politiko 12 mėnesių atėmė teisę vairuoti.

Bet žinia apie šį įvykį į viešumą iki šiol nepateko.

Paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis vakar „Lietuvos rytui“ teigė, kad J.Pagojus ir jam nė žodžiu neužsiminė apie tą incidentą: „Tai nėra nereikšminga smulkmena. Jis privalėjo man pasakyti visas aplinkybes, kurios galėjo būti kliūtimi jam tapti ministru.“

Situacija keitėsi žaibiškai

Virš paskirtojo teisingumo ministro vis juodesni debesys vakar ėmė kauptis tiesiog akyse.

Prezidentė pareikalavo, kad S.Skvernelis iš naujo įvertintų aiškėjančias naujas pernykščio įvykio aplinkybes, kurios šalies vadovę nemaloniai nustebino.

Tiesa, Dalia Grybauskaitė pripažino, jog jai buvo žinomas faktas, kad kandidatas į ministrus yra praradęs teisę vairuoti, bet konsultuojantis dėl jo skyrimo ši informacija esą nebuvo lemianti.

Po prezidentės reakcijos greitai pasikeitė ir S.Skvernelio tonas.

Dar antradienį paskirtasis premjeras kalbėjo, kad jaunasis politikas padarė išvadas ir pasižadėjo daugiau tokios klaidos nedaryti: „Tai geriausias pavyzdys, kuris iliustruoja, kaip beveik galima susigadinti gyvenimą ir karjerą.“

Netgi trečiadienio rytą būsimasis Vyriausybės vadovas nematė galimybių atšaukti dekreto, kuriuo J.Pagojus buvo paskirtas ministru: „Pažiūrėsiu ir vertinsiu pagal darbus, kurie jo laukia. Suteikėme šansą gal avansu.“

Bet jau po kelių valandų kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ paskirtasis premjeras pripažino, kad jaunojo politiko padėtis kelia vis daugiau rūpesčių, tai gali sugadinti visą naujosios Vyriausybės darbo pradžią.

Negana to, S.Skvernelis užsiminė, kad neblaivus prie vairo sučiuptas J.Pagojus jau privalėjo trauktis iš teisingumo viceministro pareigų.

Kitaip sakant, paskirtojo ministro likimas buvo nulemtas.

Keitėsi ir vedlio tonas

„Situacija bloga ir vis blogėja. Gali būti, kad kitos išeities nebus“, – vakar apie pietus „Lietuvos rytui“ pranešė šaltiniai Valstiečių ir žaliųjų sąjungoje.

Matyt, todėl keitėsi netgi šios partijos vedlio Ramūno Karbauskio tonas kalbant apie J.Pagojaus nuotykius.

Antradienį R.Karbauskis BNS dėstė, kad dėl vairavimo išgėrus būtų neteisinga žlugdyti jauno žmogaus politinę karjerą: „Mes frakcijoje turime Seimo narių, kurie turėjo didelių problemų dėl alkoholio vartojimo, bet kiekvienas sveiko proto žmogus ieško sprendimų ir juos randa.

Aš įsivaizduoju, jog kandidatas į ministrus tuo tikrai nesididžiuoja, tai jam didžiulė pamoka, ir nemanau, kad jis kada nors daugiau gyvenime sės prie vairo pavartojęs alkoholio.“

Blaivybės šauklys taip pat svarstė, jog J.Pagojus bus tas ministras, kuris inicijuos įstatymų pakeitimus, kad žmonės visiškai negalėtų sėstis prie vairo išgėrę.

Tačiau vakar R.Karbauskis viešai išrėžė, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjunga tokio kandidato ne tik kad nebūtų teikusi į ministrus, bet greičiausiai tokio žmogaus nelaikytų ir partijoje.

Kas nutekino informaciją?

Tuo metu užkulisiuose buvo svarstoma, kas galėjo nutekinti naujosios Vyriausybės startą aptemdžiusią informaciją apie J.Pagojaus klystkelius.

Vieni politikai net neatmetė, jog tai galėjo padaryti ir Prezidentūra, kiti – kad informaciją apie būsimojo ministro klystkelius suskubo paskelbti S.Skvernelio aplinka, taip norėdama apsisaugoti nuo galimų nemalonumų ateityje.

Vis dėlto, kai kurių „valstiečių“ manymu, taip elgtis būtų buvę gana pavojinga – jau ketvirto kandidato į teisingumo ministrus priverstiems ieškoti socialdemokratams esą gali pasirodyti, kad jų žmonės atmetami dirbtinai.

Be kita ko, buvo svarstoma, kad žinios apie J.Pagojų galėjo atklysti ir iš nesutarimų draskomos socialdemokratų stovyklos. Kairieji vakar iš tiesų jautėsi sutrikę.

Antai socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius tikino, kad apie J.Pagojaus nuotykius sužinojo tik po to, kai prezidentė pasirašė dekretą: „Jeigu būčiau žinojęs, šimtu procentų galiu pasakyti, kad jis tikrai nebūtų buvęs teikiamas ir jo kandidatūra būtų buvusi išbraukta iš svarstomų kandidatų sąrašo.“

A.Butkevičius taip pat apgailestavo, kad apie incidentą partijos bičiuliams nepranešė nei pats J.Pagojus, nei jo tiesioginis vadovas Juozas Bernatonis.

J.Bernatonis gynė pavaldinį

J.Pagojus teigė apie susidūrimą su policija pernai informavęs teisingumo ministrą ir net siūlėsi atsistatydinti, tačiau J.Bernatonis esą tam nepritarė.

Tuo metu paskutines dienas teisingumo ministro poste esantis socialdemokratas aiškino, kad nieko bloga buvęs viceministras nepadarė.

J.Bernatonis pareiškė labiau pasitikintis ne alkoholio matuokliu, o vėliau atliktais kraujo tyrimais, kurie esą parodė, kad pavaldinys buvęs blaivus.

Be to, anot ministro, bausti žmogų dukart – neteisinga.

Pats J.Pagojus, prisimindamas praėjusių metų gegužę Nidoje, aiškino iš vakaro išgėręs tik dvi ar tris taures vyno, todėl sulaikytas policininkų irgi suabejojęs, ar alkoholio matuoklis nesuklydo.

Todėl jis nutaręs vykti atlikti kraujo tyrimų į Klaipėdą. Bet į vieną uostamiesčio ligoninę nevažiavo todėl, kad ten dirba jo tėvai, o kitoje buvo pacientų eilė.

Galiausiai pasirinkęs gydymo įstaigą Kretingoje. Joje atlikti tyrimai parodė, kad politiko kraujyje alkoholio nebuvo, bet teismas rėmėsi alkoholio matuoklio rodmenimis.

Tokie bendražygių išvedžiojimai kėlė nuostabą ir A.Butkevičiui: „Nesvarbu, daug promilių ar mažai pripūtė. Tokių dalykų netoleravau ir netoleruosiu.“

Dėl karjeros – daug abejonių

Nepaisydamas vis didėjančio šurmulio paskirtasis teisingumo ministras vakar iki pietų dar nematė reikalo trauktis.

Jis teigė jaučiąs pasitikėjimą ir ketino iki priesaikos kalbėti apie būsimus darbus, o ne apie buvusius nuotykius.

Tačiau po susitikimo su S.Skverneliu buvo priverstas kapituliuoti: „Deja, matydamas, kad kilęs ažiotažas dėl mano praeities klaidos trukdo ir trukdys naujajai Vyriausybei, o ypač man labai svarbiai Teisingumo ministerijai, normaliai pradėti darbus, paprašiau paskirtojo ministro pirmininko atšaukti mano kandidatūrą.“

S.Skvernelis irgi nedaugžodžiavo: „Dėl susiklosčiusių aplinkybių ir naujos informacijos, kuri aiškėja, fone, dėl paties fakto ir su juo susijusių aplinkybių, suprantama, kad pradėti darbo šioje pozicijoje jis negali.“

Beje, kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ paskirtasis premjeras taip pat abejojo, ar J.Pagojus galės toliau likti vadovauti Vartotojų teisių apsaugos tarnybai. „Tai turės vertinti ir spręsti naujasis teisingumo ministras.“

Viskas turėjo būti kitaip

Iš karto po rinkimų tiek S.Skvernelis, tiek R.Karbauskis žadėjo, kad būsimų ministrų derinimo procedūra bus kitokia nei anksčiau. Politikai aiškino, kad galimi kandidatai bus nuodugniai patikrinti, aptarti su prezidente ir tik tada skelbiami viešai.

Tačiau tikrovė pasirodė kiek kitokia. Informacija apie J.Pagojų pasirodė jį jau paskyrus ministru ir tai gerokai apkartino naujosios Vyriausybės pirmuosius žingsnius.

„J.Pagojaus kandidatūra buvo pateikta gavus preliminarią Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) išvadą.

Bet nebuvo gauta informacijos iš kitų tarnybų, kurios paprastai niekada nieko ir neturi. Bet šiuo atveju turėjo. Tada išvada buvo patikslinta, bet kandidatūra jau buvo pateikta prezidentei.

Tačiau kandidatus tikrina ne vien STT, kuri galėjo ir nežinoti apie administracinę bylą“, – „Lietuvos rytui“ aiškino S.Skvernelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.