Šiaulių „Aušros“ muziejaus salėje – galimybė pasijusti odininku

„Šiauliai nuo seno garsėjo kaip odininkų miestas. Nuo eilinio odų išdirbėjo savo karjerą pradėjo ir vienu stambiausių Šiaulių pramonininku tapęs Chaimas Frenkelis, kurio viloje dabar įsikūręs Šiaulių „Aušros“ muziejaus padalinys.

Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius R.Balza (kairėje) sakė, kad apie tokių edukacinei veiklai skirtų odininko dirbtuvių įrengimą svajota jau seniai.<br>R.Vitkaus nuotr.
Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius R.Balza (kairėje) sakė, kad apie tokių edukacinei veiklai skirtų odininko dirbtuvių įrengimą svajota jau seniai.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2016, 12:33 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:25 AM

Todėl apie apie edukacinei veiklai skirtų odininko dirbtuvių įrengimą mes svajojome jau seniai“, – portalui lrytas.lt sakė į vienoje Ch.Frenkelio vilos cokolinio aukšto salėje įrengtų vienintelių Lietuvoje edukacinei veiklai skirtų odininkų dirbtuvių atidarymą žurnalistus pakvietęs Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza.

Lankytojams siūlo dvi programas

Lietuvos kultūros tarybos iš dalies finansuotam projektui įgyvendinti prireikė dešimties tūkstančio eurų.

Odininko dirbtuvėmis paverstai muziejaus salei autentiškumo suteikė masyvūs mediniai baldai, senovinių odininkų dirbtuvių iškabų kopijos, natūralaus dydžio galvijų odų pavyzdžiai.

Muziejininkai įsigijo ir odos kirtimo presą, skylių kirtiklių, kniedžių bei kitų priemonių, kurių gali prireikti vykdant edukacines programas.

Su odininko amatu susipažinti panorusiems muziejaus lankytojams šiuo metu siūlomos dvi edukacinės programos.

Gali pasigaminti pakabuką

Edukacinė programą „Chaimo Frenkelio odos dirbtuvėlės“ pasirinkusiems lankytojams yra pristatomas tradicinis odininkystės amatas, supažindinama su Ch.Frenkelio sėkmės istorija, demonstruojamas filmas apie odos išdirbimą.

Per praktinius užsiėmimus padedant muziejaus darbuotojams galima pasigaminti Ch.Frenkelio sūnaus Jokūbo, vadovavusio fabrikui po tėvo mirties, antspaudu pažymėtą odinį pakabuką.

Kitą edukacinę programą „Batai mano...“ pasirinkę muziejaus lankytojai yra supažindinami su avalynės istorija, odinių batų sandara ir siuvimo procesu.

Per praktinę užduotį lankytojai sužino, kaip išmatuoti pėdą prieš imant siūti batus, pagal pasirinktą iškarpą piešia savo svajonių apavą ir iš atskirų, lipniomis juostelėmis apsiūtų detalių „pasiuva“ batus.

Edukacija tapo muziejau prioritetu

„Nors odininko dirbtuvės savo duris atvėrė neseniai, čia vykdomos edukacinės programos jau pritraukė 800 lankytojų. Manome, kad lankytojų šios dirbtuvės tikrai nestokos“, – prognozavo R.Balza.

Edukacinė veikla yra vienas Šiaulių „Aušros“ muziejaus prioritetų. Lankytojams čia siūloma per trisdešimt įvairių edukacinių programų, kurios per metus sutraukia apie 15 tūkstančių dalyvių.

Populiariausiomis edukacinėmis Šiaulių „Aušros“ muziejaus programomis yra duonos kepimo, fotografijos bei archeologijos programos.

Šį trejetuką artimiausiu metu gali pakoreguoti odininko dirbtuvėse rengiamos edukacinės programos, kurių kartais per dieną surengiama net po kelias.

Dar galima rasti ir tikrą batsiuvį

„Odų pramonė yra neatsiejama Šiaulių istorijos dalis. Čia veikė ne vienas ir ne du odų perdirbimo bei avalynės siuvimo fabrikai, buvo daug nagingų meistrų, kurių dirbiniai net sovietmečiu buvo vežami į parodas Maskvoje.

Šiuo metu Šiauliuose veiklą vykdo odos gaminių įmonė „Valgesa“ ir avalynės gamykla „Sabalin“, kurios tapo mūsų įkurtų odininkų dirbtuvių rėmėjomis.

Paieškojus dar būtų galima rasti ir amatininkų, kurie oda aptraukia įvairius gaminius, siuva rankines iš odos ir netgi batus pagal individualų užsakymą.

Tiesa, tokių pagal individualų užsakymą pasiūtų batų kaina, manau, turėtų prasidėti nuo kokių pusantro šimto eurų, nes batų be kurpaliaus nepasiūsi, o jo gamybos kaštai išties nemaži.

Anksčiau kiekvienas pasiturintis klientas turėdavo savo kurpalių, kurį ir duodavo jam batus pasiūti sutikusiam kurpiui“, – sakė Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.