Naktį iš namų išvaryto 8-mečio motina ryžosi pokyčiams

Keturių vaikų motina, vos nepraradusi 8-mečio sūnaus, kuris po konflikto su patėviu pusnuogis nakvojo šaltoje pašiūrėje, ryžosi permainoms. Moteris savo ir atžalų gyvenime nebepaliko vietos sutuoktiniui.

Pusę paros ieškotas berniukas buvo rastas stipriai sušalęs. Policininkų nugabentas į ligoninę jis atsigavo.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Pusę paros ieškotas berniukas buvo rastas stipriai sušalęs. Policininkų nugabentas į ligoninę jis atsigavo.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė („Lietuvos rytas“)

Dec 3, 2016, 12:39 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:00 AM

Antanavo kaime (Kazlų Rūdos savivaldybė) namas, kurį nuomojosi 35 metų Aušra ir metais vyresnis jos sutuoktinis Mindaugas, po šios savaitės pradžioje vos nelaime nesibaigusio incidento ištuštėjo.

Keturi mažamečiai vaikai ir jų motina laikinai gyvena svetimoje, tačiau saugioje aplinkoje ir ketina įsikurti ką tik suteiktame socialiniame būste Kazlų Rūdoje.

Antanaviškiai kalbėjo, jog Mindaugas, ko gero, grįžo į savo motinos namus.

Į šaltį bėgo pusnuogis

Savaitės pradžioje iš namų dingusio aštuonmečio istorija sukrėtė daugybę neabejingų žmonių.

„Lietuvos rytas“ rašė, jog praėjusį sekmadienį apie vidurnaktį 35 metų Aušra kreipėsi pagalbos į policijos pareigūnus, teigdama, kad vyras iš namų apie 21 val. išvarė jos 8 metų sūnų.

Aušros sutuoktinis prisipažino, kad įvyko konfliktas – jis teigė, jog piniginėje pasigedo penkių eurų ir juos aptiko posūnio kuprinėje.

Vaikas buvo vien su trumpikėmis, kai basas išbėgo į šaltį ir dingo tamsoje.

Berniuko motina tuo metu buvo darbe.

Moteris dirba tolokai nuo Antanavo iki pat vėlumos.

Vaiko visą naktį ieškojo didelis būrys policijos pareigūnų, kinologas su tarnybiniu šunimi bei ugniagesiai gelbėtojai.

Berniuką pirmadienio rytą pavyko surasti prie pat namų, negyvenamos sodybos apleistoje pašiūrėje. Jis naktį praleido ant grybšnio šieno, užsiklojęs kartono lakštu.

Nelaimėlio kūno temperatūra buvo nukritusi iki 33 laipsnių. Vaikas ligoninėje praleido dvi dienas, rimtesnių negalavimų išvengė.

Motinai neturi priekaištų

Į socialinės rizikos sąrašus įtrauktos šeimos gyvenimas po šio sukrečiančio įvykio atsidūrė po didinamuoju stiklu.

Kaimas kaltino motiną ir piktinosi, kodėl ji neišveja sutuoktinio, per kurį vos nežuvo mažametis.

„Aušra – darbšti moteris, rūpestinga motina, tik jai nepasisekė su sutuoktiniu“, – taip keturių vaikų motiną apibūdino Kazlų Rūdos savivaldybės vaikų teisių apsaugos, Antanavo seniūnijos darbuotojai.

„Aušra tikrai nėra bloga. Anksčiau ji kurį laiką dirbo dienos centre, visą laiką ieškojo darbo ir susirado.

Dabar ji gauna tikrai ne minimalų atlyginimą, tik tiek, kad dirbti tenka iki nakties“, – sakė Antanavo seniūnijos seniūnas Artūras Urbonas.

Kazlų Rūdos savivaldybės Vaikų teisių apsaugos skyriaus vedėja Loreta Urbštienė teigė, jog po to, kai laimingai atsirado pusę paros ieškotas aštuonmetis, pokalbis su jo motina buvo nelengvas.

„Po šio įvykio vaikai iš šeimos buvo paimti pirmą kartą.

Motinai sakėme, kad jai reikia apsispręsti, su kuo ji. Moteris teigė, jog renkasi vaikus. Ji Kazlų Rūdoje apžiūrėjo suteiktą socialinį būstą ir liko patenkinta“, – pasakojo L.Urbštienė.

Ji pabrėžė, jog aštuonmečio ryšys su motina yra stiprus.

Moteris ne kartą lankėsi Vaikų teisių apsaugos skyriuje dėl sūnaus problemų, atsižvelgdavo į specialistų rekomendacijas.

„Ji vaiką vežė ir pas psichologus, ir į raidos centrą, visada noriai bendradarbiauja, stengiasi“, – sakė L.Urbštienė.

Aštuonmetis dažnai bėgdavo iš namų, stabdydamas pakeleivingas mašinas važiuodavo keliolika kilometrų pas dirbančią mamą ar į Vilkaviškį.

Seniūnas pasakojo, jog jam kaimo gyventojai skambindavo ir pranešdavo apie mašinas stabdantį Aušros sūnų.

A.Urbonas parsiveždavo bėglį į seniūniją.

Kartais berniukas mokykliniu autobusu negrįždavo namo. Kai paaiškėjo, jog pradinukas mokykloje patyrė patyčių, jis buvo perkeltas į kitą mokymosi įstaigą, ir problema išnyko.

Tylus, uždaro būdo berniukas niekam nesiskųsdavo dėl savo bėdų. Apie vaiko sielos skaudulį bylojo jo piešiniai – viskas juodos spalvos.

Mėgsta mojuoti kumščiais

Ne vienas šią šeimą pažįstantis žmogus teigė, jog berniukui problemos prasidėjo, kai Aušros gyvenime atsirado Mindaugas.

Neblaivus jis buvo padaręs avariją, buvo teisiamas už muštynes, smurtą artimoje aplinkoje. Tąsyk jis sumušė Aušrą.

Prieš pusmetį ranką pakėlė ir prieš kaimyną.

Tris vaikus auginanti moteris nenutraukė ryšių su konfliktiško būdo vyru. Ji ištekėjo už jo, pagimdė sūnų, kuriam dabar dveji metai.

Gali būti, jog Aušra tikėjosi, kad Mindaugas pasikeis, taps tvirta atrama jai ir vaikams.

Pastaruoju metu vyras nedirba, prižiūri savo sūnų. Šeimą išlaiko Aušra. Ji dar nudirba kalnus darbų ir namie.

„Kai su Mindaugu kalbėjomės apie socialines pašalpas, pasakiau, jog mūsų seniūnijoje yra griežta tvarka, – reikės atidirbti 40 valandų. Jam tai nepatiko“, – prisiminė seniūnas A.Urbonas.

Aušros sutuoktinį ne vienas žmogus apibūdino kaip tinginį.

Gero žodžio apie Mindaugą nepasakė ir vaikų teisių apsaugos specialistai: „Jis atsisakė pokalbio su psichologu, nepanoro lankyti tėvystės įgūdžių kursų. Patyrėme, jog jis yra konfliktiškas žmogus.“

Mindaugas tikino, jog dėl pavogtų pinigų nemušė aštuonmečio, esą vaiko jis nevarė, pats pabėgo.

Jausmus išreiškė ir sniege

Trečiadienį iš ligoninės išleistas aštuonmetis nebuvo nuvežtas pas dvi vyresnes seseris ir mažąjį broliuką į globos namus.

Pas berniuką iš Norvegijos kuriam laikui atvažiavo jo tikras tėvas, sužinojęs apie sūnų ištikusią nelaimę.

Aušrai ir jos vaikams šiomis dienomis daug kas tiesia pagalbos ranką, tačiau virtualioje erdvėje netrūksta piktavalių.

Seniūnas A.Urbonas neslėpė, jog jį pribloškė tinklalapiuose liejamas pyktis: „Komentaruose su žemėmis sumaišyta ir mama, ir vaikai. Kuo jie kalti? Suaugęs žmogus gali kritiškai vertinti komentarus, o vaikus tai labai žeidžia.

Anądien buvau užsukęs į Aušros namus, bet nieko neradau. Kieme ant sniego pamačiau nupieštą labai didelę širdį, o jos viduryje parašyta: „Myliu mamą.“ Matyt, mergaitės parašė, kai su motina buvo atvažiavusios daiktų.“

Atliekamas tyrimas

Marius Jakštas

Kazlų Rūdos policijos komisariato viršininkas

„Ikiteisminis tyrimas dėl dingusio mažamečio tęsiamas. Įtarimai niekam nepareikšti. Patėvis po apklausos komisariate buvo paleistas.

Tiriame, ar vaikas nebuvo dingęs dėl kieno nors nusikalstamos veiklos.“

Policijos pareigūnės nuojauta neapgavo

Apie berniuko paiešką žurnalistė Daiva Žeimytė „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjosi su Kazlų Rūdos policijos komisariato vyresniąja tyrėja Jurgita Jurevičiene (nuotr.).

– Kokią situaciją radote atvykusi į šeimą?

– Pirmadienio rytą atėję į darbą sužinojome, kad iš vakaro po konflikto su patėviu dingo vaikas.

Žinojome, kad paieškos vyko iki 4 val. ryto, po to kurį laiką buvo nutrauktos.

Susirinkę 8 val. pasidalijome į ekipažus ir išvykome į Antanavo kaimą, pasiskirstėme, kas ką tikrins. Aš papuoliau į ekipažą, kuris vyko į vaiko namus. Norėjome dar kartą pabendrauti su motina, pasitikslinti aplinkybes.

– Ar motina pasakė, kad vaikas susipyko su patėviu?

– Taip. Ji buvo darbe, kai paskambinęs sutuoktinis pasakė, kad kilus konfliktui vaikas išėjo.

Berniukas esą pavogė pinigų iš patėvio, jis jį subarė, o tada vaikas išlėkė. Be to, motina rytą pasakė, kad seserys matė, kaip ir kur jis nuėjo.

Jis buvo basas, nuogas, o tą naktį buvo labai šalta, snigo. Negalėjau tuo patikėti, klausiau, gal pasiėmė kokių nors drabužių. Seserys pasakė, kad jis tikrai išėjo vien su apatinėmis kelnaitėmis ir basas.

– Jus nuojauta nuvedė ten, kur reikėjo.

Kokios būsenos buvo berniukas, kai jį aptikote?

– Pirmą kartą į tą apleistą pastatą atėjau su motina. Kažkodėl pirmiausia man tas pastatas užkliuvo, gal todėl, kad yra netoliese. Motina pasilypėjo, nes ten užlipti reikia gana aukštai, pakvietė sūnų vardu, bet buvo tylu, ramu.

Mes išėjome iš to pastato, bet man vis tiek atrodė, kad ten reikia užlipti ir patikrinti. Pasikviečiau kolegą vyrą – šis užlipo ir iškart rado.

Kai vaikas buvo nukeltas, man labiausiai įstrigo jo akys – jos buvo paklaikusios. Motina greitai jį įsupo į savo striukę ir nusinešė į kambarį. Aš tuo metu kviečiau greitąją.

Tik vėliau mačiau, kas vyko kambaryje, kaip jis atšildomas. Jis buvo siaubingai sušalęs, kojytės, nes buvo šiene, subraižytos. Atrodė tikrai baisiai. Pati esu mama, turiu panašaus amžiaus sūnų.

Stebuklas, kad jis nesušalo mirtinai, nes kūnas buvo atšalęs labai stipriai.

Vaikas jau nebejudino kojų, net jei būtų norėjęs, tikrai nebūtų nulipęs iš ten, kur slėpėsi. Rankytės dar nebuvo taip sušalusios, gal jas laikė prie kūno.

– Ar jis ką nors kalbėjo, pasakojo, kodėl pabėgo?

– Jis tik sakė, kad nejaučia kojų. Kai pradėjome šildyti, sakė, kad pradeda skaudėti.

Tai buvo į gera, vadinasi, jaučia, nenušalęs visiškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?