10 proc. gerai besimokančių studentų atgaus pinigus už mokslą

Šiemet už studijas sumokėtas lėšas atgaus kaip niekada daug studentų – per 2400. Geriausiai besimokantys studentai susigrąžinti studijų įmoką iki šiol gali tik kas dvejus metus, tačiau jau nuo kitų mokslo metų laukia pokyčiai – perskaičiavimas vyks kasmet, o galimybė atgauti studijų įmokas turės daugiau studentų.

10 proc. gerai besimokančių studentų atgaus pinigus už mokslą<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
10 proc. gerai besimokančių studentų atgaus pinigus už mokslą<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marija Rudzevičiūtė, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Dec 4, 2016, 9:20 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:46 AM

Mokslo ir studijų įstatyme numatyta, kad studijų įmoką gali susigrąžinti iki 10 proc. gerai besimokančių studentų.

Tačiau šiemet pirmieji metai, kai papildomai skyrus 1 mln. 200 tūkst. eurų šis skaičius beveik pasiektas – lėšų rasta 9,69 proc. studentų. Pretenduoti į už studijas sumokėtų lėšų kompensaciją gali kiekvienas gerai besimokantis bakalauro ir vientisųjų studijų valstybės nefinansuojamoje vietoje studijuojantis jaunuolis.

„Kiekviena aukštoji mokykla pagal savo nustatytą tvarką atrenka geriausiai besimokančius, bet patys mokėjo už mokslą ir juos pateikia valstybiniam studijų fondui. Pagal turimas lėšas mes juos atrenkame ir paskelbiame sąrašą“, – pasakojo Valstybinio studijų fondo direktorius Ernestas Jasaitis.

„2012 metais mokestis už studijas grąžintas 6,18 proc. studentų, mat surasti vyriausybei didelę sumą pinigų vienu metu yra sudėtinga. Visgi, sistemingai didindami skiriamus pinigus, dabar turime tokį rezultatą“, – sakė laikinoji Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

Studijoms skirtos lėšos už praėjusį laikotarpį kompensuojamos kas dveji metai, kaip anksčiau vyko ir studentų rotacija pagal mokymosi rezultatus. Vėliau nutarta studentus rotuoti kasmet, o studijoms išleistų lėšų kompensavimo studentams tvarka liko tokia pati. Todėl nuo kitų mokslo metų kompensuoti studijas gerai besimokantiems studentams ketinama taip pat kasmet. Kompensaciją galės gauti ir magistrantai.

„Tai leis studentams lengviau tiek planuotis savo finansus, tiek nepaliks nežinioje tų studentų, kurie nesirotuoja, bet gerai mokosi ir jiems atrodo labai keista, kodėl negaliu gauti kompensacijos, o turiu laukti du metus.

Tas jau yra sutvarkyta ir turėtų būti taikoma nuo kitų metų kas metus. Plius yra pakeltos lubos, kad jeigu dabar pinigus už mokslą gali susigrąžinti 10 proc. studentų, tai bus iki 10 proc. nuo visų studentų konkrečioje studijų kryptyje“, – kalbėjo Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Paulius Baltokas.

Kompensacijai gauti atrinkti studentai iki gruodžio vidurio turi suskubti susitvarkyti būtinus dokumentus, antraip už dvejų praėjusių mokslo metų studijų įmokas kompensacijos nesulauks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.