Gaisro Radviliškyje žala – milijoninė

Praėjus beveik dviem mėnesiams po didžiulio gaisro Radviliškyje, pagaliau atšaukta ekstremali situacija ir gretimame, Pakruojo, rajone.

Po beveik dviejų mėnesių atšaukta ekstremali situacija Pakruojo rajone.<br>ŠRAAD nuotr.
Po beveik dviejų mėnesių atšaukta ekstremali situacija Pakruojo rajone.<br>ŠRAAD nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2016, 11:28 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:40 AM

Ekstremali situacija Radviliškyje buvo paskelbta spalio 5-ąją, kai įmonės „Gairelita“ teritorijoje užsiliepsnojo milžiniškas medienos apdirbimo pramonės atliekų – pjuvenų ir lentgalių – kalnas.

Daugiau kaip savaitę gaisrą gesinę ugniagesiai, kariai ir savanoriai sunaudojo itin didelį kiekį vandens bei putas formuojančių chemikalų. Užterštas vanduo paralyžiavo Radviliškio miesto valymo įrenginių darbą, smarkiai užteršė ir paviršinius vandenis.

Netrukus buvo pastebėta, kad dėl deguonies stygiau ėmė gaišti žuvys Obelės upėje ir Petraičių tvenkinyje.

Gelbėtojai iš vandens telkinių spėjo išgelbėti apie 20 tonų žuvų, bet apie 4 tonas nugaišo.

Vandens rūgštingumas ir ištirpusio deguonies kiekis šiuos telkiniuose pagaliau atsistatė, todėl nuspręsta atšaukti ekstremalią situaciją ir Pakruojo rajone. Prieš savaitę ekstremali situacija buvo atšaukta Radviliškyje.

Aplinkosaugininkų pirminiais skaičiavimais, didžiausia žala padaryta aplinkos orui – apie 1,5 milijono eurų. Tikslūs nuostoliai dar nėra žinomi.

Bendrovė „Gairelita“, kurioje kilo gaisras, įpareigota parengti aplinkos atkūrimo planą, atlikti užterštos teritorijos tyrimus ir įvertinti aplinkos būklę, patekusių į aplinką ir surinktų taršalų, išvalyto vandens bei pašalinto grunto kiekius. Įmonės vadovai įpareigoti iki kitų metų balandžio 1-osios pateikti ataskaitą ŠRAAD.

Ekstremalių situacijų komisija įpareigojo bendrovę pašalinti gaisrinės saugos ir žaliavų sandėliavimo pažeidimus. Šiaulių priešgaisrinei gelbėjimo valdybai, Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui ir ŠRAAD nurodyta vykdyti sustiprintą šio objekto kontrolę.

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas (ŠRAAD) pasiskelbė, kad nuo pat gaisro pradžios stebėjo situaciją ir teikė duomenis.

Tačiau realybė yra kitokia – ŠRAAD vadovas Kornelijus Škiela su pavaldinių grupe, svečiais iš Latvijos, būriu aukštas pareigas užimančių aplinkosaugininkų iš kitų šalies regionų mėgavosi prabanga Mažeikių rajone ant Plinkšių ežero kranto esančioje „Dubgirio“ viloje.

Dėl aplinkosaugininkų puotos atskirus tyrimus vykdo Aplinkos ministerija. Jos atstovai išvadas planuoja pateikti šią savaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.