Gintaras Steponavičius stabdo narystę Liberalų sąjūdyje

Seimo narys Gintaras Steponavičius pirmadienį pranešė stabdantis narystę Liberalų sąjūdyje paaiškėjus, kad teisėsaugos tyrime dėl politinės korupcijos jis buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas.

G.Steponavičius yra gavęs specialiojo liudytojo statusą korupcijos byloje.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
G.Steponavičius yra gavęs specialiojo liudytojo statusą korupcijos byloje.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė, Modesta Gaučaitė

Dec 5, 2016, 9:36 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:42 AM

„Kaip ir visi Lietuvos žmonės, labai noriu, kad teisėsauga Eligijaus Masiulio bylą ištirtų kaip galima greičiau. Tuomet bus sudėti visi taškai ant i, baigsis spėliojimai, gandai ir interpretacijos.

Praėjusią savaitę kalbėjau su prokuroru. Mes sutarėme susitikti šį penktadienį. Noriu aptarti vykdomą tyrimą ir atsakyti į papildomus klausimus, jei tokių kils. Šiame susitikime taip pat aptarsime pastarųjų dienų aktualiją – mano statusą byloje. Mano atsakingas požiūris į šį tyrimą nesikeičia. Noriu, kad visuomenei būtų atsakyta į visus rūpimus klausimus.

Man, kaip liberalui, labai apmaudu, kad visa ši istorija gali pakenkti partijai, kuri su tuo neturi nieko bendro. Esu vienas iš Liberalų sąjūdžio įkūrėjų, todėl man partija yra labai brangi. Įvertinęs dabartinę situaciją nutariau laikinai sustabdyti savo narystę Liberalų sąjūdyje. Tikiuosi, kad trumpam, kad tyrimas ilgai netruks. Tikiuosi visų supratimo. Neabejoju, kad pasibaigus šiai istorijai tapsime dar stipresni ir vieningesni. Ačiū už palaikymą“, – savo „Facebook“ paskyroje pirmadienio rytą paskelbė G.Steponavičius.

G.Steponavičiaus fondo apskaita – teisėsaugos rankose

STT pareigūnai birželį vienu metu atliko kratas buvusio Kauno mero Rimanto Mikaičio namuose Kaune ir G.Steponavičiaus paramos fondo vadovo Vytauto Toleikio namuose. Pats V.Toleikis tuomet apklaustas Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT).

G.Steponavičius tuomet sakė visiškai neabejojantis fondo veiklos skaidrumu, o teisėsaugos veiksmus vadino suprantamais, nes tarp fondo rėmėjų yra buvęs tyrime figūruojantis koncernas „MG Baltic“. Parlamentaras teigė, kad per visą fondo gyvavimo istoriją šio koncerno parama sudarė apie 10 proc. visos paramos ir sudarė 34 tūkst. eurų.

Pirmadienį fondo vadovas V.Toleikis portalui lrytas.lt sakė, kad daugiau teisėsauga juo ir fondo veikla nesidomėjo.

„Fondo veikla tikrai yra skaidri, dėl to jokių abejonių kilti negali. Yra buhalterinės apskaitos firma „Tezaurus“, kuri viską tvarko ir visada atsiskaitoma visuomenei už kiekvieną centą“, – sakė fondo vadovas.

V.Toleikis priminė, kad visa buhalterinės apskaitos informacija yra atsidūrusi pas teisėsaugos atstovus.

Pasiteiravus, kodėl G.Steponavičius sustabdė narystę partijoje, jei fondo veikla skaidri, fondo direktorius negalėjo to pakomentuoti.

STT apklausė ir E.Gentvilą

Lapkričio 18 dieną STT apklausė šiame tyrime Liberalų frakcijos seniūną Eugenijų Gentvilą kaip liudytoją. Apklausa truko 2 val. 40 minučių.

„Manau, kad viską (paaiškinau – Red. pastaba). Negaliu pasakoti ir galiu tik tiek pasakyti, kad klausė, ar buvo daromas kažkoks poveikis dėl J.Basanavičiaus paminklo. Kalbos nebuvo. Utenos kelias, kalba buvo, bet jokio poveikio niekada nebuvo. Buvo ir daugiau, bet negaliu cituoti“, – sakė vienas iš liberalų partijos vedlių.

Pasak E.Gentvilo, apie galimą kyšininkavimą nebuvo jokių klausimų.

Bendrapartiečio sprendimą palaiko

E.Gentvilas sakė pritariantis tokiam G. Steponavičiaus sprendimui: „Tai yra jo sprendimas ir manau, kad jis yra teisingas. Mes keliame sau reikalavimus, kad turi būti pagalba teisėsaugai ir neturi būti dangstomasi partija.“

Jis taip sakė kol kas nemanantis, kad G.Steponavičiaus apklausa ir narystės stabdymas gali kelti grėsmę partijai.

Pasak E.Gentvilo komentuoti G.Steponavičiui suteikto statuso jis negalintis, tačiau neslėpė, kad yra šiek tiek neaiškumų. „Spaudai Generalinė prokuratūra pasakė, kad jis turi specialiojo liudytojo statusą, jam to nepasakė. Aš negaliu daugiau komentuoti, nesu šio proceso dalyvis“, – sakė E.Gentvilas.

Liberalų vedlys, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius šios situacijos nekomentuoja. Jo atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas sakė, kad R.Šimašius gerbia tokį G.Steponavičiaus sprendimą, kuris yra visiškai asmeniškas, ir tikisi, kad tyrimas dėl galimos politinės korupcijos bus kuo greičiau baigtas.

Specialusis liudytojas

Šeštadienį dienraštis „Lietuvos rytas“ paskelbė, kad G.Steponavičius yra gavęs specialiojo liudytojo statusą galimos korupcijos byloje, įsukusioje E.Masiulį, kitus politikus ir koncerną „MG Baltic“. Specialusis liudytojas – tik per žingsnį nuo įtariamojo. Tačiau to žingsnio gali ir nebūti, jeigu teisėsauga nesurinks pakankamai duomenų.

Be to, G.Steponavičius – parlamentaras, tad kol nepanaikintas mandatas, jis negali tapti įtariamuoju.

Vienintelė politiko apklausa, apie kurią žinoma oficialiai, vyko dar rugpjūtį. Jis kelias valandas prokurorų buvo tardomas greičiausiai dėl savo fondo veiklos ir jo santykių su „MG Baltic“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.