Jei „valstiečiai“ nuomonės dėl apvaisinimo nekeis, prezidentė žada veto

Šiandien Seime bus teikiamos pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisos, kurios visuomenėje sukėlė itin aktyvias diskusijas. Į ginčus, kaip turėtų būti padedama vaikų negalinčioms susilaukti poroms įsivėlė ne tik medikai, visuomenininkai, poros negalinčios susilaukti vaikų, bet ir bažnyčios mokymu besivadovaujantys politikai.

Visuomenę suskaldė pagalbinio apvasinimo klausimas.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Visuomenę suskaldė pagalbinio apvasinimo klausimas.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2016, 8:24 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:28 AM

Prezidentės patarėja ekonomikai ir socialiniams klausimams Lina Anatanvičienė „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ kalbėdama apie pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisas sakė: „Prezidentės pozicija dėl pagalbinio apvaisinimo buvo aiškiai išsakyta, kai ji vetavo įstatymą su visomis pataisomis. Valdančioji dauguma, tiksliau tam tikra grupė, turi kitokį matymą. Kaip viskas baigsis, žiūrėsime, nes kol kas tai tik pateikimo stadija. Prezidentės pozicija nesikeičia.“

Anot patarėjos, prezidentė lieka prie anksčiau išsakytų principinių nuostatų: turi būti leidžiama stiek embrionų ir kiaušialąsčių šaldymas, lytinių ląstelių donorystė ir neribojamas embrionų skaičius.

„Įstatyme parašyta, kad draudžiama bet kokia komercinė veikla, kas susiję su embrionais. Problema yra tada, kai kalbame apie embrionų sukūrimo ribojimą. Viešojoje erdvėje bandoma pasakyti, kad kiaušialąsčių šaldymas yra labai puikus metodas ir padės išspręsti nevaisingumo problemas. Taip, tai naujas ir modernus metodas, bet mokslininkais sako, kad šiandien kiaušialąsčių šaldymas nėra toks pat efektyvus kaip embrionų šaldymas. Jei paliekame tik vieną galimybę, tai pažeidžiame pacientų interesus ir pasirinkimo laisvę, diskriminuojame savo pacientus lyginat su kitų ES šalių pacientais“, – kalbėjo L.Antanavičienė ir pridūrė, kad kiaušialąsčių šaldymas kol kas nėra tas metodas, kuris užtikrintų poroms sėkmingą gydymą.

Anot jos, net ir po pataisų teikimu pasirašę Seimo nariai, išgirdę ekspertų nuomonę, savo nuomonę pakeis. „Neabejoju, kad dauguma Seimo narių turi tą patį tikslą, kad Lietuvoms žmonėms būtų pasiekiami naujausi ir pažangiausi gydymo metodai, tikiu, kad norai geri“, – kalbėjo ji.

„Jei bus priimtos nuostatos, kurios buvo anksčiau vetuotos, prezidentė pataisas vetuos. Prezidentė sako, kad turime suteikti teisę žmonėms pasirinkti“, – kalbėjo L. Antanavičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.