Po R. Karbauskio „atsivertimo“ – pašaipi G. Landsbergio žinutė

„Kas bendro tarp karvės ir visuomenės? Abu nesuprato, kas atsitiko šįryt“ – tokia ironiška įžvalga pasidalijęs socialiniame tinkle „Facebook“ konservatorius Gabrielius Landsbergis sulaukė įvairių komentarų. Tarp jų būta ir tokių, kurių autoriai barė G.Landsbergį, kad jau peržengė ribą tarp šmaikštumo ir patyčių. Į šią žinią socialiniame tinkle reagavo apie du tūkstančius politiko paskyrą sekančių tinklo vartotojų.

G.Landsbergis įgėlė R.Karbauskiui.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
G.Landsbergis įgėlė R.Karbauskiui.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2016, 12:12 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:22 AM

Šie politiko žodžiai veikiausiai buvo skirti „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskui, kuris buvo pasiryžęs Seimui teikti Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisas, kurioms aktyviai priešinosi ne tik nuo nevaisingumo kenčiančios šeimos, bet ir didžioji dalis medikų bendruomenės.

Tiesa, likus kelioms valandoms iki pataisų teikimo Seimui R.Karbauskis pareiškė, kad atsiima embrionų šaldymo draudimo pasiūlymą.

„Teikdami pataisas rėmėmės Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mokslininkų vasario mėnesį pateiktais duomenimis. Pakartotinai gavome mokslininkų išvadas.

Tačiau suprasdami, kad visuomenė yra neinformuota, kviečiame pradėti mokslo įstaigas pradėti viešą diskusiją, kuo šie metodai (kiaušialąsčių ir embrionų šaldymo) skiriasi, ir neklaidinti žmonių. Dabartinė informacija, kuri sklinda daugelyje interneto portalų, viešojoje erdvėje, kadangi dabar teigiama, jog kiaušialąsčių šaldymo technologija yra archajiška.

Tačiau mokslininkų duomenys, kuriuos teigia Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, rodo, kad ateityje niekas embrionų nebešaldys ir kiaušialąsčių šaldymas yra ateitis.

Bet sprendimas šiandien yra toks, mes atsiimame siūlymą, kad įstatyme būtų parašyta, jog embrionų šaldymas yra draudžiamas. Vis dėlto mes supratome, kad mokslas nespėjo paruošti visuomenės“, – pareiškė R.Karbauskis.

Toks politiko sprendimas buvo labai netikėtas, nes iki tol R.Karbauskis ne kartą buvo sakęs, kad laikysis savo principinės pozicijos.

Iš Vyriausybės programos tikėjosi daugiau

Gabrielius Landsbergis, vertindamas antradienį Seime pristatytą naujosios Vyriausybės programą, pabrėžė, kad, po ministrų sąrašo paskelbimo, iš paskirtojo Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės programos konservatoriai tikėjosi daugiau.

„Žadėjote permainas, žadėjote reformas, o liko tik geri norai, be jokių konkrečių žingsnių, kaip išsikeltus tikslus įgyvendinti, – sako G. Landsbergis. – Gal ir gerai, kad Vyriausybės projekte neliko Ramūno Karbauskio Naisių Lietuvos vizijos su valstybinėmis vaistinėmis, valstybinėmis alkoholio parduotuvėmis ir valstybiniais bankais, tačiau neliko ir tų dalykų, kurie pačių „valstiečių“ programoje buvo geri. Pavyzdžiui, Stasio Jakeliūno siūlyta mokesčių sistemos pertvarka kažkur dingo.

Turint tokią daugumą Seime ir netgi opozicijos paramą šiuo konkrečiu klausimu, buvo pasirinkta formuluotė „analizuoti reikalingumą“ – tai ką jūs darėte, kai rašėte programą?“ – klausia TS-LKD frakcijos seniūnas.

 G. Landsbergis pažymi ir tai, kad valstybei itin svarbioje srityje – švietimo srityje – nepateikiama jokių konkrečių įsipareigojimų ir darbų. „Kalbant apie švietimą, „valstiečiai“ prieš rinkimus kartojo, kad naikins mokinio krepšelius, nepasakydami, kuo žada juos keisti.

 Šiandien išgirdome, kad jie vis dar ieško geresnių sistemos finansavimo būdų, bet konkretaus atsakymo neturi. Neišgirdome ir atsakymų, kaip bus reformuojamas aukštasis mokslas. Panašu, kad išliks status quo„, – teigia Seimo narys.

 “Ekonominės politikos srityje išgirdome tik abstrakčius pažadus stiprinti pastangas ieškoti investicijų ir stiprinti regioninę politiką.

Vyriausybė taip ir nepateikė konkretaus matymo, kaip atvesti daugiau investuotojų į šalies regionus, ten kurti naujas darbo vietas, taip sprendžiant regionų tuštėjimo ir ten gyvenančių žmonių žemų pajamų problemas“, – Vyriausybės programos ekonominę dalį vertina G. Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.