Ramūno Karbauskio atsitraukimas: ką reiškia „valstiečių“ lyderio veiksmai?

Įsiplieskus ginčams dėl pagalbinio apvaisinimo, pradėjo aiškėti, kad „valstiečių“ vertybinis stuburas, kuriuo jie gyrėsi laimėję rinkimus, nėra toks jau tvirtas.

R.Karbauskis antradienį ryte netikėtai pakeitė poziciją ir sakė nebereikalausiantis, kad būtų uždrausta užšaldyti embrionus.<br>D.Umbraso nuotr.
R.Karbauskis antradienį ryte netikėtai pakeitė poziciją ir sakė nebereikalausiantis, kad būtų uždrausta užšaldyti embrionus.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-06 18:44, atnaujinta 2018-02-10 00:16

Lyderis blaškosi?

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis antradienį ryte netikėtai pakeitė poziciją ir sakė nebereikalausiantis, kad būtų uždrausta užšaldyti embrionus. Tokią pozicijos kaitą politologai ir viešųjų ryšių specialistai įvertino kaip blaškymosi požymius.

Specialistams taip pat užkliuvo, kad nuomonę pakeitęs R.Karbauskis nesugebėjo šio savo žingsnio logiškai paaiškinti visuomenei. Kaip prieš keturiolika metų priesaiką sulaužęs prezidentas Rolandas Paksas kaltino aplinką, dabar panašiai R.Karbauskis bandė permesti atsakomybę mokslininkams.

Aiškindamas savo pozicijos pasikeitimą, antradienį spaudos konferencijos metu LVŽS lyderis bandė išdėstyti savo argumentus.

„Teikdami pataisas rėmėmės Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mokslininkų vasario mėnesį pateiktais duomenimis. Pakartotinai gavome mokslininkų išvadas.

Tačiau suprasdami, kad visuomenė yra neinformuota, kviečiame pradėti mokslo įstaigas pradėti viešą diskusiją, kuo šie metodai (kiaušialąsčių ir embrionų šaldymo) skiriasi ir neklaidinti žmonių. Dabartinė informacija, kuri sklinda daugelyje interneto portalų, viešojoje erdvėje, kadangi dabar teigiama, jog kiaušialąsčių šaldymo technologija yra archajiška.

Tačiau mokslininkų duomenys, kuriuos teigia Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, rodo, kad ateityje niekas embrionų nebešaldys ir kiaušialąsčių šaldymas yra ateitis“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Veiksmuose trūksta konkretumo

Paaiškinimas tarsi išsamus, bet įsigilinus – pasakyta nei į tvorą nei į mietą. Ar reikia suprasti, kad LSMU mokslininkai nesugebėjo visuomenei kompetentingai paaiškinti apie pagalbinį apvaisinimą, ar pats politikas nesuprato jų aiškinimo?

„LVŽS politikai iš tiesų atsiduria kebliose situacijoje ir nesugeba paaiškinti, kodėl daro vieną ar kitą žingsnį. Taip pat matyti, kad jie pradeda blaškytis. Iš karto po rinkimų jie tvirtai pareiškė, kad dėl vertybinių dalykų nedarys jokių nuolaidų.

Bet kad tikrovėje yra ne taip, parodė pats R.Karbauskis, pakeitęs nuomonę dėl embrionų užšaldymo. Tai pat buvo kalbų apie profesionalų vyriausybę, kad įstatymai bus kuriami vadovaujantis profesionalų išvadomis. Bet diskusijos dėl pagalbinio apvaisinimo įstatymo pakeitimų atskleidė, kad vadovaujamasi tik labai siaurą požiūrį atstovaujančių profesionalų nuostatomis,“ – teigė viešųjų ryšių specialistas Kristinas Taukačikas.

Anot jo, valdančiosios koalicijos vedlių viešasis kalbėjimas kartais primena dviejų žmonių pokalbį, kai vienas kalba apie vienus dalykus, kitas – apie kitus.

K.Taukačiko manymu, „valstiečiams“ laikas mokytis paaiškinti savo sprendimų motyvus. Ir apskritai imtis konkrečių sprendimų.

„LVŽS laimėjo rinkimus žadėdami ryškius pokyčius. Rinkėjai tuo patikėjo. Bet paskaičius formuojamos Vyriausybės programą užgriūva lavina abstrakčių frazių. Mirga žodžiai stengsimės, sieksime – o turėtų būti: darysime, keisime, spręsime“ – aiškino viešųjų ryšių specialistas.

Laukia dar daug išbandymų

Politologas Lauras Bielinis taip pat atkreipė dėmesį, kad „valstiečiai“ pradeda blaškytis ir traukiasi iš anksčiau žadėtų laikytis pozicijų.

„Vienas dalykas buvo žerti pažadus prieš rinkimus, o kitas – imtis atsakomybės po rinkimų, tapus valdančiąja partija. R.Karbauskio aiškinimai, kodėl jis pakeitė nuomonę dėl embrionų užšaldymo, yra aiškus bandymas atsikratyti atsakomybės, ją permesti ant kitų pečių. Šiuo atveju – ant mokslininkų, medikų“, – pastebėjo L.Bielinis.

Politikos eksperto manymu, LVŽS kuo toliau, tuo dažniau bus priversti laviruoti ir paaiškės, kad jų vertybinis stuburas nėra toks tvirtas, kaip patys gyrėsi.

L.Bielinis sakė nenustebtų, jei „valstiečiai“ pakeistų ir savo griežtas nuostatas dėl alkoholio vartojimo apribojimo, R.Karbauskis gali būti priverstas atsisakyti įdiegti skandinaviškąjį blaivybės politikos modelį.

Tiesa, padaręs nuolaidų pagalbinio apvaisinimo srityje, iš kai kurių pozicijų R.Karbauskis nesitraukia. Jis ir jo partija sieks, kad užšaldyti embrionai būtų saugomi amžinai, kaip negimusi gyvybė. Ir – jokio embrionų eksporto bei sunaikinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.