Sauliaus Skvernelis pirmiausia griebsis darbo, kuris atsilieps daugeliui

Paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis Seime pristato septynioliktosios Vyriausybės programą ir nubrėžė prioritetines sritis. S.Skvernelis sulaukė daug kritikos dėl programos nekonkretumo.

Seime pristatoma Vyriausybės programa.<br>D.Umbraso nuotr.
Seime pristatoma Vyriausybės programa.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2016, 10:12 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:25 AM

S.Skvernelis atrėžė, kad Vyriausybės programos priemonių įgyvendinimo planas bus pateiktas vėliau. Antradienį pateikiama tik Vyriausybės programa.

„Kas paskaitė ir norėjo kažką atrasti – atrado, kas nenorėjo nieko rasti – tai, matyt, tokią galimybę turėjo“, – Seimo posėdžių salėje kalbėjo S.Skvernelis.

Jis mano, kad programa nuosekli, o problemos sprendžiamos horizontaliu bendradarbiavimo principu – sritys persidengia, koreguoja ir viena kitą papildo. Todėl, pasak paskirtojo ministro pirmininko, reikėtų skaityti ne pavienes programos dalis, o visą programą nuosekliai nuo pradžios iki galo.

Pirmiausia griebsis viešojo sektoriaus pertvarkos

Parlamento salėje pasigirdo kritika dėl prioritetų išdėstymo. Pasak liberalės Aušrinės Armonaitės, programoje nuolat kartojamas žodis „darna“, tačiau nėra išskirta konkrečių prioritetinių darbų.

„Susidaro įspūdis, kad jūsų Vyriausybėje viskas bus prioritetas“, – pastabas dėstė liberalė. Pasak jos, programoje net prieštarauja vieni punktai kitiems.

Politikė S.Skvernelio prašė nebeskaityti programos punktų, o konkrečiai įvardinti, ko bus imtasi greičiausiai.

S.Skvernelis pažymėjo, kad pirmasis jo darbas – tai viešojo sektoriaus pertvarka.

Po šio klausimo buvo iškart klausiama apie Darbo biržos pertvarką. Paskirtasis socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sutiko, kad pokyčių šioje vietoje reikia.

„Darbo biržos darbas netenkina daugelio sektorių ir reikia veikti“, – sutiko L.Kukuraitis.

Atleidinės valstybės tarnautojus

Paskirtasis premjeras užsibrėžė mažinti valstybės tarnautojų skaičių. Pasak S.Skvernelio, nuo Vyriausybės ir ministerijų bus pradedama. Tai turėtų būti pavyzdys ir kitoms institucijoms.

„Valstybės tarnautojų turime daug, bet mažai apmokamų. Ministrams bus iššūkis – ministerijose turėti mažą veiksmingą ir veikiantį valdymo aparatą“, – po posėdžio sakė S.Skvernelis.

Pasiteiravus, kiek valdininkų ketinama atleisti, S.Skvernelis juokavo, kad kol kas tai yra valstybės paslaptis. Kalbėdamas rimtai, jis žadėjo, kad atleidžiamų žmonių skaičius paaiškės naujajai Vyriausybei pradėjus dirbti.

„Atliekamos funkcijos, dubliavimas, papildomai prikurtos įstaigos aplink ministerijas, kurios neduoda pridėtinės vertės. Per šią prizmę pažiūrėję mes pasakysime, kiek valstybės tarnautojų reikia atleisti arba jiems bet kokiu atveju padėti integruotis į darbo rinką“, – sakė S.Skvernelis.

Visiškai kitoks socialinis modelis ir Darbo kodeksas

Dialogas su socialiniais partneriais – profesinėmis sąjungomis ir darbdaviais – leidžia teigti, kad po pusmečio taisymo socialinis modelis, numatantis darbo rinkos ir „Sodros“ pokyčius, bus „visiškai kitoks“, – sako S.Skvernelis.

„Tas socialinis dialogas, kurį paskirtoji Vyriausybė jau vykdo tiek su profsąjungomis, tiek su visomis verslo asocijuotomis struktūromis, leidžia teigti, kad po pusės metų mes turėsime visiškai kitokį ir socialinį modelį, ir Darbo kodeksą“, – antradienį Seime pristatydamas Vyriausybės programą sakė A.Skvernelis.

„Padarę tuos darbus, kuriuos suplanavo Vyriausybė, turėsime tikrą struktūrinę reformą“, – pridūrė paskirtasis premjeras.

Seimas praėjusią savaitę priėmė svarstyti pataisas, kuriomis siūloma iki 2017 metų liepos 1-osios atidėti kai kurių socialinio modelio, kurio dalis yra Darbo kodeksas, įstatymų įsigaliojimą – tai leistų sutaupyti apie 80 mln. eurų. Prie pataisų Seimas grįš gruodžio 13-ąją, kai gaus komitetų išvadas.

Ar Lietuvoje rastas naftos gręžinys?

Liberalas Arūnas Gelūnas teigė įsigilinęs į kultūrinę programos dalį, kuri pateikta. „Suabejojau, iš kur tiek pinigų gausite, gal kartais rastas koks naftos gręžinys Lietuvoje ir iš to bus finansuojama“, – šmaikštavo A.Gelūnas.

Atsakydamas į pastabą S.Skvernelis aiškino, kad Lietuvoje yra ne vienas „naftos gręžinys“. Pasak paskirtojo premjero, reikia tinkamai surinkti PVM, nes nesugebama surinkti apie 1 milijardą eurų. Reikia sustabdyti „šešėlinę veiklą“ ir gauti daugiau lėšų.

„Pripirkta brangi medicininė įranga ir dar net neišpakuota. Pirkta vien dėl to, kad reikia pirkti. Kalbėkime apie statybos sektorių ir kitus. „Naftos gręžinių“ Lietuvoje daugiau, negu reikia“, – atkirto S.Skvernelis.

Konservatoriai pasigedo konkretumo

Konservatoriai kritikavo pateiktą Vyriausybės programą ir pasigedo konkretumo bei skaičių. Jiems pritrūko aiškaus aprašo, kaip bus įgyvendinti užsibrėžti tikslai. Pastabas išdėstė Mykolas Majauskas ir Gabrielius Landsbergis.

„Labai daug sieksime, ketinsime, analizuosime. Daug panašumų į prieš ketverius metus pateiktą socialdemokratų programą, kuri apsiribojo daugiausia darbo grupių kūrimu, analizėmis ir ekspertizės paieškomis.

Visiškai neaišku, kas bus daroma, ir tai kelia nerimą, kad dar ketveri aptingę metai gali būti Lietuvai“, – prieš posėdį sakė G.Landsbergis ir pažymėjo, kad tokios programos nepalaiko.

Paskirtasis premjeras kritikams atsakė, kad Vyriausybės programos metodikos, kaip ji turėtų būti paruošta, nėra. S.Skvernelis pažymėjo, kad tai nėra Vyriausybės programos priemonių įgyvendinimo planas. Antradienį pateikiama tik Vyriausybės programa.

„Dėl konkrečių skaičių. Tai trejų mėnesių laikotarpiu atsiras aiškus Vyriausybės programos įgyvendinimo planas“, – posėdžių salėje teigė S.Skvernelis.

Žadama skirti vaiko pinigus

Seimo narė Rita Tamašunienė pasigedo konkretumo dėl vaiko pinigų, apie kuriuos užsimenama programoje. Ji teiravosi, galbūt būtų geriau įvesti labiau visuomenei suprantamą sistemą, kai gimsta vaikas, tėvai gauna konkrečius pinigus.

S.Skvernelis pripažino, kad vaiko pinigai yra numatyti 2018 metais. Kitą savaitę Seime bus svarstomas 2017 metų valstybės biudžetas, todėl ateinančių metų biudžete trūksta laiko permainoms.

„Revoliucinių korekcijų neturime nei laiko, nei galimybių daryti. Tas tikslas išlieka, nepriklausomai nuo pajamų skirti vaiko pinigus. Vaiko pinigai turi būti tikslingai išnaudoti ar per šeimos, ar per vaiko kortelę. Būtinas tikslingas panaudojimas, kad būtų galima skirti juos ne vaikui, bet dažnai suprantame, kokiems tikslams“, – sakė S.Skvernelis.

Sieks užkardyti socialines problemas

Pasak paskirtojo premjero, vienas svarbiausių programos siekių – šeimos puoselėjimas.

Vyriausybės programoje daugiausia dėmesio ateinanti valdžia skiria socialiniams klausimams: parama šeimai, įvaikinimo skatinimas, vaiko teisių apsauga, kova su smurtu, patyčiomis bei gimstamumo didinimas.

Paskirtasis premjeras sakė, kad demografijos problemoms spręsti bus sukurta atskira programa. Į ją įeis ir vadinamieji vaiko pinigai, ir motinystės išmokos.

„Gimstamumas, kurio mažėjimas nors ir stabilizavosi bei pastaraisiais metais netgi pradėjo augti, tesiekia 1,70 vaiko, tenkančio vienai moteriai ir, vertinant Europos mastu, Lietuva išlieka tarp mažiausią gimstamumą turinčių valstybių. Tam, kad kartų kaita būtų užtikrinta, būtina pasiekti 2,1 vaiko siekiantį gimstamumo rodiklį“, – rašoma programoje.

Atsakydamas į klausimus apie švietimo finansavimą S.Skvernelis tvirtino, kad mokinio krepšelio tvarka nepasiteisino, todėl bus ieškoma kitų būdų finansuoti švietimą. Kartu jis pabrėžė, kad mokinio krepšelio panaikinimas nėra tikslas savaime, anot jo, jis gali likti ten, kur veikia efektyviai, tačiau kaimuose ši sistema netinka, todėl bus kuriama nauja.

Mažins alkoholio ir tabako prieinamumą

Naujoji Vyriausybė yra pasiryžusi mažinti alkoholio ir tabako prieinamumą. Žada iki 20 metų didinti amžių, kurio sulaukus galima įsigyti stipriųjų svaigalų. Drausti reklamą ir steigti specializuotas alkoholio parduotuves.

Žadama iki liepos 1-osios 40 eurų didinti pensijas, o „Sodros“ skolą nedelsiant perkelti į valstybės biudžetą, taip sustabdant palūkanų už ją mokėjimą. Tačiau palieka sąlygą, kad visa tai galima pasiekti atsižvelgiant į šalies finansines galimybes.

Planuojama, kad už korupcinius nusikaltimus nuteistiems asmenims mažiausiai dešimt metų turėtų būti draudžiama eiti bet kokias viešai renkamas pareigas. Politinės ir teisėjų korupcijos byloms tirti norima įtvirtinti ypatingojo prokuroro statusą.

Septynioliktoji Vyriausybė taip pat žada mažinti valstybės įstaigų skaičių, Seimo rinkimus rengti metų pradžioje, įteisinti elektroninį balsavimą. Taip pat Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijas perkelti į Kauną, neleisti parlamentarams eiti ministrų pareigų ir siekti įteisinti dvigubą pilietybę.

Po savaitės turėtų balsuoti

Po Vyriausybės programos Seime pristatymo frakcijos ir komitetai turės savaitę laiko susipažinti su programa.

Parlamentarai gruodžio 13 dieną turėtų balsuoti, ar pritaria programai. Jei pritars programai, tuomet naujieji ministrai ir premjeras prisieks ir pradės eiti pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.