Daivos Gineikaitės girtumo slėpimo istorija: į dienos šviesą lenda naujos detalės

Kauno apylinkės teisme narstant buvusios Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) direktorės Daivos Gineikaitės girtumo nuslėpimo istoriją po jos sukeltos avarijos paaiškėjo naujų faktų. Ketvirtadienį buvo svarstoma Kauno klinikinės ligoninės direktoriaus Gedimino Abeciūno administracinė byla dėl melagingų parodymų teikimo.

Kauno apylinkės teisme narstant buvusios Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) direktorės Daivos Gineikaitės girtumo nuslėpimo istoriją po jos sukeltos avarijos paaiškėjo naujų faktų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno apylinkės teisme narstant buvusios Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) direktorės Daivos Gineikaitės girtumo nuslėpimo istoriją po jos sukeltos avarijos paaiškėjo naujų faktų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-08 15:14, atnaujinta 2018-02-09 23:48

Ligoninėje trigrašį įkišo ir tėvas

Ketvirtadienį posėdžio metu išaiškėjo ne tik tai, jog D.Gineikaitė, prieštaraudama policijos alkoholio matuoklio parodymams (įpūtė 1,66 promilės; vidutinis girtumas), buvo atvykusi į Kauno klinikinę ligoninę (KKL) su savo tėvu.

Pasirodo, Priėmimo skyriuje jie abu prašė, kad būtų paimta tėvo kraujo, kadangi sutampa kraujo grupė.

Budintis gydytojas Artūras Šulnius tai padaryti atsisakė, tačiau jį paveikė viešnios maldavimai ir ašaros. Medikas pareiškė jai, kad atvyktų į ligoninę kitos dienos, 2015 metų gruodžio 20-osios, rytą. Tokiu būdu jis esą norėjo ją nuraminti. 

Kitą dieną iš D.Gineikaitės, jau blaivios, buvo antrą kartą slapta paimta kraujo.

Pirmas kraujo mėginys su promilėmis, paimtas pagal visas taisykles, atsidūrė šalia ligoninės slaugytojos Salomėjos Skersienės namų esančioje šiukšliadėžėje – jį rado Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai.

Medikų pokalbis: „Atvyks vado žmogus“

Kas dėjosi įvykus avarijai? Ilgą laiką po devyniais užraktais slėpti įvykiai vis labiau aiškėja.

Nedarbo dieną, šeštadienį, sulaukęs pažįstamos D.Gineikaitės skambučio, G.Abeciūnas susisiekė telefonu su savo pavaduotoju Kastyčiu Grigoniu.

K.Grigonis tučtuojau paskambino savo tiesioginiam pavaldiniui A.Šulniui – pasakė, kad atvyks vado žmogus pasitikrinti blaivumo, jį reikia „kultūringai aptarnauti“.

Tačiau, kai iškilo nešvari istorija apie mėginimus sukeisti kraujo mėginius, ligoninės vadovybė ėmė tvirtinti apie savo nekaltumą.

Visą košę galbūt teks srėbti žemesnės grandies medikui A.Šulniui, kuris, kiek žinoma, anksčiau net nepažinojo D.Gineikaitės. Jis jau pripažino savo kaltę administacinėje byloje, nieko neišdavęs, gali būti, kad taip pasielgs ir šiuo metu tiriamoje baudžiamojoje byloje.

G.Abeciūnas ir K.Grigonis aiškino veikę pagal įstatymus, jokių neteisėtų nurodymų nedavę: buvo kalbama, kad kraujo būtų paimta laikantis nustatytos tvarkos, o kad jo tyrimas būtų informatyvus ir objektyvus, tai reikia padaryti per valandą.

Kad įvyko kažkas ne taip, vadovai tikino sužinoję tik gruodžio 21-ąją, iš žiniasklaidos. Jie nekalti, o A.Šulnius veikė savarankiškai.

Teisėsaugos dokumentuose parašyta priešingai – G.Abeciūnas su K.Grigoniu susitarė nurodyti A.Šulniui nuslėpti D.Gineikaitės girtumą.

Teisėsauga klausėsi D.Gineikaitės pokalbių

D.Gineikaitės pokalbių pareigūnai legaliai klausėsi dar iki avarijos, aiškindamiesi kitus nešvarius reikalus, vykusius Nacionalinėje žemės tarnyboje. Taip buvo užfiksuotas jos pokalbis ir su G.Abeciūnu.

„Telefonu jūs klausinėjote D.Gineikaitės apie kraujo grupes, patarėte jai į ligoninę vykti su žmogumi, kuris turi vienodą kraujo grupę“, – praėjusiame posėdyje atkreipė dėmesį Kauno klinikinės ligoninės direktoriaus G.Abeciūno administracinę bylą nagrinėjanti Kauno apylinkės teismo teisėja Liuba Kymantienė.

D.Gineikaitei pasiteiravus, ar jai važiuoti su savo tėvu, G.Abeciūnas atsakė: „Taip, važiuok.“

L.Kymantienė, susipažinusi su teisėsaugos institucijų pateikta medžiaga, pareiškė, jog G.Abeciūnas davė D.Gineikaitei patarimus ir pasiūlymus. Anot teisėjos, nuskambėjo ir pasiūlymas paimti jos tėvo kraujo.

Paveikė viešnios maldavimai?

Generalinė prokuratūra iš pradžių iškėlė baudžiamąją bylą dėl piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo, bet vėliau nusprendė, jog klastojimo epizodas vertas tik administracinės nuobaudos.

A.Šulnius pripažino savo kaltę administracinėje byloje dėl melagingų parodymų, jam ir slaugytojai S.Skersienei skirtos vienodos minimalios 289 eurų baudos.

Pirmąsyk ligoninėje D.Gineikaitės kraujo buvo paimta praėjus daugiau nei trims valandoms nuo avarijos, apie 16 val. 10 min. Tada buvo laikomasi oficialių reikalavimų, užpildytas aktas.

„Toliau tyrimo metu D.Gineikaitė pareiškė, jog bijo dėl savo blaivumo, ėmė verkti, isterikuoti, prašyti. Daviau įsakymą Salomėjai paimti kraujo“, – A.Šulnius išklojo apie savo nurodymą slaugei antrą kartą paimti D.Gineikaitės kraujo.

A.Šulnius nenoriai šnekėjo apie skandalingus įvykius, susijusius su D.Gineikaite. Kai naujienų portalas lrytas.lt pasiteiravo, ar jam skambino Kauno klinikinės ligoninės direktoriaus pavaduotojas K.Grigonis ir liepė sukeisti kraujo mėginius, gydytojas išliko paslaptingas: „Pareigūnams pažadėjau nieko nepasakoti.“

Baudžiamosios bylos dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir kurstymo piktnaudžiauti tyrimas vyksta jau 11 mėnesių, įtarimai joje pareikšti D.Gineikaitei, K.Grigoniui ir G.Abeciūnui.

Po skandalo D.Gineikaitė buvo atleista iš NŽT vadovo pareigų. Ji sumokėjo administracinę 1,3 tūkst. eurų baudą ir neteko teisės vairuoti transporto priemonę pusketvirtų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.