Ginekologijos žiniomis nustebinęs Ramūnas Karbauskis sužibėjo dar vienoje srityje

Ginekologijos žiniomis daugelį nustebinęs agronomas Ramūnas Karbauskis sužibėjo dar vienoje srityje – pasirodo, jam nesvetimos ir drabužių modeliavimo subtilybės.

R.Karbauskis įsivaizdavo, kad tokią viziją geriausiai galėtų įgyvendinti garsus drabužių dizaineris J.Statkevičius, naujausiai savo kolekcijai pasirinkęs kaimo ir tautinius motyvus.<br>„Lrytas.lt“ fotomontažas
R.Karbauskis įsivaizdavo, kad tokią viziją geriausiai galėtų įgyvendinti garsus drabužių dizaineris J.Statkevičius, naujausiai savo kolekcijai pasirinkęs kaimo ir tautinius motyvus.<br>„Lrytas.lt“ fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2016, 9:42 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:56 PM

R.Karbauskio vadovaujamame Seimo Kultūros komitete trečiadienį buvo aptariama šio politiko idėja kiekvienam šalies vaikui iki septynerių metų valstybės atkūrimo šimtmečio proga padovanoti po tautinį kostiumą.

Apie tokį sumanymą jau anksčiau prakalbęs „valstiečių“ lyderis pasiguodė jau sulaukęs ir daug piktų komentarų – esą kai kurie tėvai nė už ką savo vaiko neapautų vyžomis.

Tačiau, anot politiko, jo vizijoje tautinis kostiumas kiek kitoks, nei daugelis įsivaizduoja, – tai XXI amžiui skirtas drabužis.

R.Karbauskis įsivaizdavo, kad tokią viziją geriausiai galėtų įgyvendinti garsus drabužių dizaineris Juozas Statkevičius, naujausiai savo kolekcijai pasirinkęs kaimo ir tautinius motyvus.

Kilo turininga diskusija

Apie tautinius drabužius netikėtai pasisukusi kalba įtraukė ir kitus parlamentarus.

Antai liberalas Arūnas Gelūnas svarstė, ar nepasijus įžeisti aukštaičiais ar dzūkais paversti tautinių mažumų atstovai.

Anot buvusio kultūros ministro, kad neatsirastų naujo pleišto, gal tautinių mažumų atstovams reikėtų padovanoti jų nacionalinius kostiumus.

Į tai iš karto reagavo paskirtoji kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonnson: „Gal iš karto reikėtų užduoti toną, kad dizaineriai aprengtų visas tautines mažumas arba jos turėtų teisę pasirinkti lietuvišką kostiumą.

Pažįstu keletą kitataučių, kurie mielai vilktųsi lietuvišką tautinį kostiumą. Bet reikia pasiūlyti šimtą variantų.“

R.Karbauskis šias diskusijas atvėsino pareiškęs, kad greičiausiai nepavyktų pasiūlyti tautinių kostiumų pagal etnografinius regionus, nes būtų per brangu: „Kostiumas galėtų būti stilizuotas, su kokiu nors to regiono akcentu.“

Politikas, be kita ko, paminėjo, jog kai kurių švenčių metu dėvi baltiškus drabužius: „Būtent tokie yra gražesni ir labiau imponuoja jaunimui. Jie tiesiog pabrėžia lieknumą, o tautinis kostiumas žmogų šiek tiek išpučia.“

Tačiau stilizuoti tautiniai drabužiai nesulaukė konservatoriaus Vytauto Juozapaičio pritarimo: „Su stilizavimais galime taip nučiuožti, kad paskui negrįšime į jokius rėmus. Aš nekasiu kokių nors karo kirvių, bet jau geriau būsiu šioks toks inkaras, kuris pristabdys laivą.“

Domisi, bet pats nemodeliuos

Vėliau R.Karbauskis „Lietuvos rytui“ aiškino, kad savo idėjos valstybės atkūrimo šimtmečio proga kiekvienam vaikui iki septynerių metų padovanoti tautinį kostiumą jis neperša kaip valstybinės renginių programos dalies.

„Valstiečių“ lyderio teigimu, prie šio projekto galėtų prisidėti privatūs rėmėjai, nes jis pats vienas tokios finansinės naštos nepakeltų: „Tam reikėtų labai daug pinigų, nes tektų pasiūti per pusantro šimto tūkstančių kostiumų. Tai kainuotų ne vieną milijoną eurų.

Todėl ir galvoju apie stilizuotą kostiumą, pritaikytą vaikui.

Aišku, kad jo neaprengsi taip, kaip apsirengusios vaikščiojo mūsų močiutės. Tai neatrodytų patrauklu.“

R.Karbauskis teigė pats turįs rekonstruotą VIII amžiaus baltų kostiumą: „Bet jis neturi kapšelio, kur galėtum laikyti mobilųjį telefoną. O juk laikai keičiasi.“

Patirties apie senovinius lietuvių kostiumus politikas pasisėmė, kai buvo gaminami drabužiai Naisiuose esančių muziejų gidams: „Jiems buvo pasiūti baltų kostiumai, bet turintys kišenes ir visa, kas reikalinga dabartiniam žmogui.“

Paklaustas, gal vaikystėje turėjo svajonę tapti dizaineriu, R.Karbauskis prisipažino daug metų besidomintis baltų ir tautiniais drabužiais, puikiai žino, kaip jie atrodo, gali atskirti pagal regionus ir net pagal amžių.

Tiesa, jis pridūrė nepretenduojantis pats kurti vaikiško tautinio drabužio modelio, pritaikyto šiems laikams.

Politikas taip pat iš karto atmetė, kad pats vadovautų grandioziniam projektui: „Aš galbūt paprašyčiau, kad šios veiklos imtųsi dainininkė Veronika Povilionienė.“

Tikisi įžiebti patriotizmą

R.Karbauskis mano, kad didelis užsakymas galėtų sudominti ir įmones, bet apie tai konkrečiai su niekuo nėra kalbėjęs: „Nesu apie tai kalbėjęs ir su J.Statkevičiumi ar kitais dizaineriais. Bet manau, kad tokia idėja jiems patiktų, tai būtų ir tam tikras savęs įprasminimas.“

Politikas pripažino, kad tautinio kostiumo idėja kol kas žalia, bet patikino, jog jeigu ko imasi, būtinai padaro.

„Jeigu kas nenorės, neprivalės vilkėti to kostiumo. Bet, manau, daugeliui tėvų tokia idėja patiks. Gal po kelių dešimtmečių toks kostiumas bus puikus prisiminimas ir dabartiniams vaikams.

Nėra teisinga tautiškumą sieti vien su kalba.

Šokiai, dainos ir žaidimai, tautinių tradicijų žinojimas labai palankiai veikia vaikų patriotiškumą. Jeigu nuo mažens to neugdai, nėra ko vėliau stebėtis, kad jo nėra“, – dėstė „valstiečių“ vedlys.

Seimas prašys verslininkų pagalbos

* Seimo Kultūros komitetas vakar pritarė, kad parlamentas ieškotų privačių rėmėjų naujam fortepijonui įsigyti. Iš pradžių jį siūlyta pirkti biudžeto lėšomis, tačiau Seimo valdyba tam nepritarė.

* „Neabejoju, jog atsiras verslininkų, kurie bus suinteresuoti, kad Seime būtų instrumentas, nedarantis gėdos šiai institucijai“, – sakė R.Karbauskis.

* Kultūros komiteto vadovo teigimu, dabar Seime esantis pianinas gal yra tinkamas kokiam nors kultūros centrui kaime.

* Politiko taip pat negąsdina galima neigiama reakcija į tai, kad fortepijoną Seimui pirks verslininkai: „Aš nematau čia nieko bloga, ir nėra jokio skirtumo, ar rėmėjų instrumentui pirkti ieško mokykla, ar Seimas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.