Detektyvas: kur dingo šimtai tonų užterštų šiukšlių

Mažai ką bestebina, kad tai vienoje, tai kitoje Lietuvos vietoje neteisėtai išpilama įvairių pavojingų atliekų. Daug keisčiau, kai tokios atliekos paslaptingai dingsta. Ypač kai jų – šimtai tonų.

Kineskopų duženų, kurios už užmokestį turi būti sunaikintos, neretai kur nors išpilamos arba iš viso pradingsta.
Kineskopų duženų, kurios už užmokestį turi būti sunaikintos, neretai kur nors išpilamos arba iš viso pradingsta.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas“)

Dec 9, 2016, 11:48 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:38 PM

Mįslingą istoriją, kai dingo vienoje Jonavos duobėje užkastos daugiau kaip 200 tonų kineskopų duženų, pradėjo tirti net Kauno apygardos prokuratūra.

Aiškėja, kad pavojingas atliekas sostinės bendrovė „Reneco“ iš pradžių neteisėtai užkasė, o po to savavališkai atkasė ir nežinia kur išvežė. Nors po šio įvykio praėjo keli mėnesiai, iki šiol neaišku, kur dingo šios duženos.

Už pažymas – pinigai

Kad bendrovės „Reneco“ darbuotojai į Jonavoje nuomojamo sklypo duobę suvertė ir užkasė 210 tonų kineskopų duženų, pirmieji dar praėjusiais metais išsiaiškino Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) Jonavos agentūros pareigūnai.

Aplinkosaugininkai buvo gavę informacijos, jog verslininkai, turintys naikinti pavojingas atliekas, jas paprasčiausiai išpila Lietuvoje.

Su buvusiu ilgamečiu Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento sostinės agentūros vadovu Alfredu Skinuliu ir jo bičiuliu Audriumi Puškoriumi siejama bendrovė Atliekų tvarkymo centras gamintojams ir importuotojams išrašydavo pažymas, kad atliekos tinkamai sutvarkytos, ir už tai gaudavo didelius pinigus.

Vien tik 2015 metais buvo sumokėta apie 2 milijonus eurų.

Atliekas supylė į duobę

Vieną tokią iš ATC gautą 210 tonų kineskopų duženų partiją „Reneco“ taip pat turėjo išvežti sunaikinti į Lenkiją.

Tačiau aplinkosaugininkai išsiaiškino, kad atliekos šios šalies taip ir nepasiekė.

Buvo patikrintas Jonavoje, Jonalaukio gatvėje, „Reneco“ bendrovės nuomojamas sklypas.

Įtarimai pasitvirtino: ten esančioje duobėje rasta suversta 210 tonų kineskopų duženų, kurios turėjo būti išvežtos iš Lietuvos.

Vėliau atliekų tyrimo laboratorijoje atlikus cheminius tyrimus nustatyta, kad šiose duženose sunkiųjų metalų kiekis gerokai viršija normas, todėl jos turi būti įvardijamos kaip pavojingos atliekos.

Bandė naikinti pėdsakus

Įsprausti į kampą „Reneco“ vadovai pradėjo naikinti pėdsakus. Atgaline data bendrovės darbuotojai pataisė vidinę atliekų apskaitą, kad šios atliekos nebuvo išvežtos į Lenkiją.

Patikrinimo metu „Reneco“ atliekų apskaitos duomenys jau buvo pateikti ir Aplinkos apsaugos agentūros administruojamai atliekų apskaitos sistemai.

Tad pataisymai negalėjo būti padaryti be aplinkosaugos pareigūnų žinios.

Šia mįslinga istorija susidomėjusi Kauno apygardos prokuratūra nurodė pradėti ikiteisminį tyrimą.

Nurodė atliekas išvežti

Dėl jos teritorijoje užkastų pavojingų atliekų sunerimo ir sklypo Jonavoje savininkė bendrovė „Agroprimum“.

Sužinoję, kad „Reneco“ nori nutraukti sklypo nuomos sutartį, savininkai iškart pareikalavo, kad būtų išvežtos čia užkastos atliekos.

Jų prašymu antstolis Valdas Zubinas konstatavo, kad teritorijoje iš tiesų yra užkasta 210 tonų stiklo atliekų. Tai savo parašu patvirtino ir „Reneco“ vadovas Tomas Zavackis.

Išvežti atliekas bendrovę „Reneco“ įpareigojo ir Kauno RAAD Jonavos rajono agentūros pareigūnai.

Verslininkams buvo nurodyta pateikti kopijas sutarčių su atliekų vežėju ir atliekų tvarkytoju, kuris jas sunaikintų.

Taip pat nurodoma, kad „Reneco“ vadovai privalo aplinkosaugininkus raštu informuoti apie tikslią atliekų išvežimo datą ir laiką. Išvežant atliekas turėjo dalyvauti ir RAAD atstovas.

Įspėjo dienos pabaigoje

Tačiau verslininkai aplinkosaugininkus apie išvežamas atliekas įspėjo elektroniniu paštu penktadienį, darbo dienos pabaigoje.

Kitą dieną į vietą atvykę agentūros pareigūnai jau rado tuščią 56 kubinių metrų dydžio duobę.

Paaiškėjo, kad vos tik elektroninis laiškas buvo išsiųstas, į „Reneco“ nuomojamas patalpas Jonavoje suvažiavo apie dvidešimt sunkvežimių.

Į juos per kelias valandas buvo sukrautos duobėje supiltos atliekos ir kažkur išvežtos.

Duženų taip ir nerado

Verslininkai paaiškino, kad duženos buvo išvežtos į Vievio mieste (Elektrėnų savivvaldybė) esančias patalpas, kur bendrovė „Electrorecycling Services“ jas sunaikino.

Vėliau jau apdorotos atliekos esą buvo perduotos Lenkijos firmai „Eco Harpoon“ ir panaudotos betonuojant įvairius statinius. Buvo pateiktos net su Lenkijos bendrove sudarytos sutartys.

Tačiau aplinkosaugininkai greitai išsiaiškino, kad kineskopų duženos iš Jonavos taip ir nebuvo išvežtos.

Nustatyta, kad „Reneco“ vadovų minima Lenkjos bendrovė taip pat negavo atliekų. Kur dingo jos, bendrovės vadovai aplinkosaugininkams nepranešė.

Įžvelgia įmonės užgrobimą

Paaiškinti, kur dingo daugiau kaip 200 tonų pavojingų atliekų, bendrovės „Reneco“ vadovas T.Zavackis nepanoro ir „Lietuvos rytui“.

Bet verslininkas drąsiai rėžė, kad dėl visko kalti Kauno RAAD pareigūnai, kuriuos apkaltino užsiimant įmonės užgrobimu: „Šios atliekos visai nepavojingos, bet aplinkosaugininkai dėjo visas pastangas, kad jos taptų pavojingos. Ypač stengėsi Kauno RAAD direktoriaus pavaduotojas Drąsutis Štuopis.“

Verslininko nuomone, aplinkosaugininkai visą turimą savo jėgą panaudojo ne aplinkai saugoti, o kad sužlugdytų įmonę.

Tyrimas vis dar vyksta

Kur dingo pavojingos atliekos, pradėjo aiškintis ir Kauno apskrities policijos pareigūnai.

Tačiau iki šiol ir jiems nepavyko aptikti dingusių duženų.

Generalinės prokuratūros atstovė Erika Bogusevičiūtė paaiškino, kad ikiteisminis tyrimas vis dar vyksta, įtarimų niekam nepareikšta.

Kur dingo atliekos, nėra žinoma, tik yra duomenų, kad jos neteisėtai galėjo būti išvežtos į Lenkiją.

Atliekos keliaudavo ir į pamiškę

* Bendrovė „Reneco“ – ne vienintelė, kuri bando paslėpti pavojingas atliekas, gautas iš Atliekų tvarkymo centro (ATC) ir kitų įmonių, susijusių su buvusiu aukštu aplinkosaugininku A.Skinuliu.

* Jau daugiau kaip ketveri metai vilkinama Kriminalinės policijos biuro (KPB) iškelta byla dėl galimo A.Skinulio vadovaujamos Gamintojų ir importuotojų asociacijos bei bendrovės ATC darbuotojų sukčiavimo.

* Byloje buvo duomenų, kad už atliekų sunaikinimą buvo imami pinigai, tačiau iš tiesų atliekos išpilamos pamiškėse.

* Bylos tyrimo metu įtariamieji važinėjo į pramogines keliones kartu su KPB bei prokuratūros pareigūnais.

* Nors ir vyko ikiteisminis tyrimas, A.Skinulio bičiulių ir buvusių bendradarbių Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamente (VRAAD) pozicijos atliekų versle tik dar labiau sutvirtėjo.

* Pavyzdžiui, pasitraukęs iš VRAAD inspektoriaus pareigų A.Skinulio bičiulis ir buvęs pavaldinys Povilas Baltusevičius vienu metu įsidarbino aštuoniose įmonėse, kurios labai greitai gavo licencijas tvarkyti pavojingas atliekas. Visas šias licencijas išdavė kito A.Skinulio bičiulio – Rolando Masilevičiaus vadovaujamas VRAAD.

* O kitas buvęs A.Skinulio pavaldinys – Vytautas Eidikonis padarė karjerą aplinkosaugos sistemoje. Jis kurį laiką vietoj A.Skinulio vadovavo VRAAD sostinės agentūrai, vėliau tapo Aplinkos ministerijos Valstybinės kontrolės politikos skyriaus vadovu. Iš šio posto kilo dar aukščiau – buvo paskirtas Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos vadovu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.