Naujų ministrų piniginės papilnės iki penkių kartų

Jau gruodžio 13-ąją Seime prisieks keturiolika naujų ministrų ir premjeras Saulius Skvernelis. Kai kurie jų ministrais bus ne pirmą kartą, tačiau kitiems – tai visiškai nauja. Naujos ne tik pareigos, bet ir atlyginimai, kuriuos jie gaus. Dalies pajamos padidės nelabai ženkliai, tačiau yra ir tokių, kurie gaus net penkis kartus didesnį nei jų buvęs anksčiau atlyginimą.

Daugelio ministrų atlyginimai didės.<br>T. Bauro nuotr.
Daugelio ministrų atlyginimai didės.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2016, 10:00 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:40 PM

„Ministrų pareiginės algos dydžiai yra numatyti įstatyme, tačiau ministrų atlyginimai gali skirtis priklausomai nuo ministrų pareigas einančių asmenų stažo valstybės tarnyboje“, – sakė Vyriausybės kanceliarijos Spaudos ir komunikacijos skyriaus vedėjas Antanas Martusevičius.

Ministro kėdės neapleis

Du naujieji ministrai – ne tokie ir nauji. Štai Rokas Masiulis praėjusioje kadencijoje ėjo energetikos ministro pareigas. Sėdėdamas šios ministerijos vadovo kėdėje jis gaudavo vidutiniškai 3106 eurus per mėnesį neatskaičius mokesčių ir buvo bene mažiausiai uždirbančiu ministrų kabineto nariu.

Tačiau perėjus į susisiekimo ministeriją, jo atlyginimas kils. 2016-ųjų trečio ketvirčio vidutinė susisiekimo ministro alga buvo 3385 eurų „ant popieriaus“. Kitaip tariant, ministro gaunama alga, neatskaičius mokesčių, padidės 279 eurais.

Turbūt stabiliausiai jausis buvęs, o kartu ir būsimas, užsienio reikalų ministras. Antrą kadenciją iš eilės šis postas patikėtas socialdemokratui Linui Linkevičiui. Eidamas šias pareigas praėjusioje kadencijoje, jis vidutiniškai gaudavo 3757 eurus per mėnesį. Tikėtina, kad atlyginimas ženkliai nekis.

Daugelis gaus daugiau

Pajamų didėjimą, atėję dirbti į ministerijas, pajus beveik visi ministrai. Štai būsimasis Finansų ministerijos vadovas Vilius Šapoka iki 2016-ųjų liepos pabaigos dirbo Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktoriumi.

Kaip nurodyta Lietuvos banko internetiniame puslapyje, padalinio vadovas čia trečiąjį šių metų ketvirtį gavo vidutiniškai 2460 eurų „ant popieriaus“. Tiesa, paskutinius keletą mėnesių jis nedirbo, kaip pats sakė, buvo atostogose.

Žiūrint į 2016-ųjų trečiojo ketvirčio atlyginimų Finansų ministerijoje vidurkius, darosi aišku, kad V.Šapoka kas mėnesį gaus apie 3572 eurus neatskaičius mokesčių.

Atlyginimas kils ir Jonavos merui, greitai tapsiančiam Ūkio ministerijos vadovu, Mindaugui Sinkevičiui. Socialdemokratas eidamas Jonavos mero pareigas, trečiąjį šių metų ketvirtį gavo apie 2471 eurų iki mokesčių. Perėjęs dirbti į Ūkio ministeriją, jis gaus gerokai daugiau, nes šių metų trečiąjį ketvirtį, ūkio ministras „ant popieriaus“ gavo vidutiniškai 3758 eurus.

Atlyginimas didės penkis kartus?

Turbūt didžiausią pajamų šuolį aukštyn pajus naujasis socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis. Naujai iškeptas ministras iki šiol dirbo Vilniaus arkivyskupijos „Carito“ vadovu. Socialinį darbą dirbančių žmonių atlyginimas Vilniaus „Carite“ į rankas – apie 540 eurų, t. y. ant popieriaus apie 630 eurų.

Žiniasklaidoje L.Kukuraitis yra sakęs, kad su tokiomis pajamomis, ypatingai turint vaikų, pragyventi praktiškai neįmanoma. Tačiau praėjęs eiti socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovo pareigas jis gaus maždaug penkis kartus didesnį atlyginimą – apie 3176 eurų „ant popieriaus“.

Kieno atlyginimai didžiausi?

Iš visų Vyriausybės atstovų 2016-aisiais daugiausiai uždirbo, žinoma, ministras pirmininkas. Vidutinė jo mėnesinė alga antrąjį šių metų ketvirtį buvo 4175 eurų neatskaičius mokesčių.

Antrasis eilėje pagal atlyginimo dydį – krašto apsaugos ministras. Jo vidutinė mėnesinė alga antrąjį 2016-ųjų ketvirtį buvo 3851 euras.

Šiek tiek daugiau nei kiti ministrai tuo pačiu laikotarpiu uždirbo Švietimo ir mokslo ministerijos vadovė. Jos vidutinis atlyginimas per mėnesį buvo 3758 eurai „ant popieriaus“. Tiek pat uždirbo ir žemės ūkio ministrė.

Šioms ministerijoms atlyginimu šiek tiek nusileidžia Vidaus reikalų ministerija, kurios vadovas kiekvieną mėnesį gauna 3665 eurų „ant popieriaus“. Sveikatos apsaugos ministras trečiąjį šių metų ketvirtį uždirbo 3385 eurus per mėnesį neatskaičius mokesčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.