Pas prokurorą atvykęs Gintaras Steponavičius: „Turiu mano statusą įrodančius dokumentus“

Penktadienio rytas apklausa prasidėjo buvusiam liberalui, Seimo nariui Gintarui Steponavičiui. Jis pats pasiprašė pas Generalinės prokuratūros prokurorą Justą Laucių, kaip sakė, norėdamas padėti teisėsaugai ir išsiaiškinti, koks yra jo statusas ir vaidmuo politinės korupcijos byloje.

Gintaras Steponavičius atvyko į Generalinę prokuratūrą.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Gintaras Steponavičius atvyko į Generalinę prokuratūrą.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2016, 9:02 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:41 PM

Parlamentaras į apklausą atvyko vienas, be teisininko, buvo geros nuotaikos, dar keletą minučių šnekučiavosi su žurnalistais, o pats sakė, kad yra nusiteikęs dalykiškai ir visiškai atvirai atsakys į jam užduotus klausimus.

„Į susitikimą su prokuroru atvykstu savo iniciatyva. Mano noras yra visais įmanomais būdais padėti teisėsaugai kuo greičiau ne tik vykdyti, bet ir pabaigti tyrimą“, – sakė G.Steponavičius.

Jis teigė norintis, kad abejonių dėl jo vaidmens šioje byloje neliktų ne tik prokurorams, bet ir visuomenei.

„Noriu ir kad būtų išsklaidytos abejonės dėl mano statuso. Rugpjūčio mėnesį į prokuratūrą buvau kviestas kaip liudytojas, turiu tai patvirtinančius dokumentus, kuriuos esu pasirašęs. Prašysiu ir, jei bus toks prokuroro sutikimas, esu pasiruošęs jais pasidalinti viešai“, – kalbėjo Seimo narys.

Parlamentaras dar kartą pabrėžė, kad jo tikslas yra padėti teisėsaugai.

Paklaustas, ar jam bus užduodami klausimai, susiję su jo vardu pavadinto fondo veikla, buvęs liberalas atsakė nemanantis, kad jo bus klausiama tik apie tai.

„Bylos laukas yra platesnis. Man bus užduodami papildomi klausimai arba tie klausimai, kurių nebuvo spėta užduoti per pirmąją apklausą. Esu pasiruošęs maksimaliai atvirai ir aiškiai atsakyti į visus klausimus“, – sakė G.Steponavičius.

Kilo klausimų dėl statuso

Dabar jau buvęs liberalas pirmą kartą Eligijaus Masiulio politinės korupcijos byloje buvo apklaustas rugpjūčio 11-ąją. Nors apie apklausą kurį laiką nebuvo garsiai kalbama, po kurio laiko iškilo klausimas dėl G.Steponavičiaus statuso byloje.

Jis tikina buvęs apklaustas kaip liudytojas, o štai Generalinė prokuratūrą žiniasklaidą informavo, kad jam suteiktas visai kitas, specialiojo liudytojo, statusas. O tai – tik per žingsnį nuo įtariamojo statuso.

Seimo narys gruodžio pradžioje sakė „neužfiksavęs“, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliekamame politinės korupcijos tyrime šią vasarą buvo apklausiamas kaip specialusis liudytojas. G.Steponavičius tvirtino esąs liudytojas. Teisininkai sako, kad supainioti ar nesuprasti, kokiu statusu esi apklausiamas, – neįmanoma.

Apklausti buvo ir kiti Liberalų sąjūdžio nariai. Partijos frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas kaip liudytojas buvo apklaustas lapkričio 18-ąją.

Namuose rasta 250 tūkst. eurų

Lrytas.lt primena, kad politinės korupcijos skandalas kilo gegužės mėnesį. Teisėsauga įtaria, kad tuometis Liberalų sąjūdžio pirmininkas ir Seimo narys E.Masiulis iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio už „tam tikrus šiam koncernui palankius ir finansiškai naudingus sprendimus“ savo bei kitų naudai priėmė 106 tūkst. eurų kyšį.

Įtarimas dėl neteisėto praturtėjimo pareikštas po to, kai gegužę atliktos kratos metu E. Masiulio namuose buvo rasta apie 250 tūkst. eurų. Teisėsauga teigia, kad šie pinigai galėjo būti įgyti neteisėtai. Pats E.Masiulis teigia, kad tai buvo paskola nekilnojamajam turtui įsigyti.

  Šiame politinės korupcijos tyrime įtarimai dėl papirkimo, prekybos poveikiu ir neteisėto disponavimo valstybės paslaptimi pareikšti koncerno „MG Baltic“ viceprezidentui R.Kurlianskiui, taip pat įtarimai prekyba poveikiu ir kyšininkavimu taip pat yra pareikšti buvusiam Seimo nariui „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui.

Jis įtariamas iš „MG Baltic“ viceprezidento paėmęs kyšį dėl to, kad veiktų koncerno naudai. R.Kurlianskis yra kelias televizijas valdančio „Laisvo ir nepriklausomo kanalo“ grupės valdybos pirmininkas ir naujienų portalą alfa.lt valdančios „Alfa Media“ valdybos pirmininkas.

Vykstant šiam tyrimui pareigūnai birželį vienu metu atliko kratas buvusio Kauno mero Rimanto Mikaičio namuose Kaune ir G.Steponavičiaus paramos fondo vadovo Vytauto Toleikio namuose.

G.Steponavičius tuomet sakė visiškai neabejojantis fondo veiklos skaidrumu, o teisėsaugos veiksmus vadino suprantamais, nes tarp fondo rėmėjų yra buvęs tyrime figūruojantis koncernas „MG Baltic“. Parlamentaras teigė, kad per visą fondo gyvavimo istoriją šio koncerno parama sudarė apie 10 proc. visos paramos, tai yra 34 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.