Darbo partijos pirmininke tapo Živilė Pinskuvienė, traukiasi Vytautas Gapšys

Kėdainių arenoje sekmadienį vyko Darbo partijos suvažiavimas. Išrinkta nauja partijos vedlė – ja tapo Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė. Vos paskelbus apie jos pergalę, partijos nariai prabėgo išsibėgioti – apie išėjimą iš partijos jau paskelbė Vytautas Gapšys ir ūkio viceministras Saulius Jakimavičius. „Darbietis“ europarlamentaras Valentinas Mazuronis dar nesitraukia, tačiau sustabdė savo narystę partijoje.

Darbo partijai vadovaus Ž.Pinskuvienė, V.Gapšys pasitraukė.<br>A.Karaliūno nuotr.
Darbo partijai vadovaus Ž.Pinskuvienė, V.Gapšys pasitraukė.<br>A.Karaliūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas, bns

Dec 11, 2016, 12:36 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:20 PM

Širvintų rajono merė – 41 metų Živilė Pinskuvienė – partijos pirmininko rinkimuose surinko 354 delegatų balsus. Jos oponentas –  Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas –  surinko pusšimčiu mažiau.

„Svarbiausias mano tikslas – suvienyti partiją, joje negali būti dviejų lyderių“, – kalbėjo Ž.Pinskuvienė. Politikė prisipažino nesitikėjusi laimėti rinkimų. 

Ji pakartojo mananti, kad tie partijos nariai, kuriems yra pareikšti įtarimai, turėtų sustabdyti narystę partijoje.

„Partijoje bus radikalių pokyčių. Būtina nusiimti šešėlius“, – kalbėjo Ž.Pinskuvienė, kuri tikino neabejojanti „darbiečių“ galimybėmis artėjančiuose savivaldos rinkimuose.

Po Ž.Pinskuvienės pergalės – pabaiga V.Gapšio karjerai Darbo partijoje

Ž.Pinskuvienė taip pat užsiminė apie galimybę stabdyti nemalonumų su teisėsaugos pareigūnais turinčio Vytauto Gapšio narystę partijoje. Tokia pati lemtis grėstų ir politikės sutuoktiniui, buvusiam Vilniaus vicemerui Jonui Pinskui.

Pastaruosiuose Seimo rinkimuose Darbo partija neperžengė 5 proc. ribos, o vienmandatėse rinkimų apygardose pergalę šventė tik du jos atstovai.

Po nesėkmės atsistatydino Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis, kuris suvažiavime palaikė R.Janicką. Pasak V.Mazuronio, abu kandidatai turi vieną trūkumą – jie gyvena ne Vilniuje.

V.Mazuronis nepritarė Ž.Pinskuvienės norui stabdyti V.Gapšio narystę partijoje ir tokiu atveju tikino taip pat stabdysiantis narystę šioje partijoje.

Pasveikinęs Ž.Pinskuvienę su pergale V.Gapšys viešai pareiškė, kad jo karjera šioje partijoje baigta. Jo pavyzdžiu gali pasekti ir V.Mazuronis.

V.Gapšys savo feisbuko paskyroje parašė: „Ačiū visiems, kurie daugelį metų mane palaikė, bet po partijos pirmininko rinkimų neturiu kito pasirinkimo ir turiu palikti partiją. Negaliu leisti, kad Živilė Pinskuvienė manimi prisidengtų savo politiniuose keliuose. Linkiu visiems sėkmės ir politinių aukštumų ateityje“.

V.Gapšio keliu nuėjo ir kitas partijos narys, žemės ūkio viceministras – Saulius Jakimavičius. 

V.Mazuronis: „Bioritmai nesutampa“

„Nauja partijos vadovė išdėstė savo požiūrį į partijos perspektyvą, veiklą ir panašiai. Aš manau, kad mūsų bioritmai nesutampa (...) Man su Živile Pinskuviene nepakeliui“, – BNS teigė V.Mazuronis. 

Jis sakė nenorintis detaliai komentuoti, kas jo netenkina Ž.Pinskuvienės planuojamoje veiksmų programoje. Politikas pripažino, kad rinkimuose palaikė Ž.Pinskuvienės oponentą – Ukmergės rajono merą Rolandą Janicką. 

„Aš maniau, kad tai būtų geresnis pasirinkimas partijai (...) Man atrodo, kad tas kelias kuriuo dabar eina Darbo partija pasirinkdama Živilę, yra klaidingas“, – sakė V.Mazuronis. 

„Man dirbti komandoje kartu su ja neišeitų. Šioje vietoje teisingas ir korektiškas žingsnis yra pasitraukti“, – pridūrė jis. 

V.Uspaskichas: partijos jungimasis reikštų jos mirtį

Darbo partijos garbės pirmininkas Viktoras Uspaskichas negalėjo atvykti į suvažiavimą, tačiau atsiuntė sveikinimą.

„Suvažiavimas turėtų apčiuopti dugną ir nuo šiol kilti tik į viršų“, – rašė V.Uspaskichas ir padėkojo buvusiam partijos pirmininkui Valentinui Mazuroniui už darbą. Pasak V.Uspaskicho, sėkmingiau pasirodyti rinkimuose sutrukdė vidaus intrigos. Kliuvo ir socialdemokratams, kurie esą kiekviena proga kaišiojo pagalius į ratus.

V.Uspaskichas perspėjo, kad Darbo partijos jungimasis su bet kuo reikštų jos mirtį.

Partijos skyriai iškėlė 6 kandidatus, tačiau gruodžio 7-ąją vykusio tarybos posėdžio metu kandidatūras atsiėmė Artūras Paulauskas, Šarūnas Birutis ir Kęstutis Daukšys.

Tęsti kovą sutiko buvęs Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Vydas Gedvilas, Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė ir Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas.

V.Gedvilas jau suvažiavimo metu atsiėmė savo kandidatūrą, nes dabartinis jo darbas neleistų partijai skirti reikiamo dėmesio.

R.Janickas: nepadarėme nieko tokio, kad turėtume žlugti

„Partijoje reikia atlikti inventorizaciją. Atnaujinti kontaktus tarp partijos vadovybės ir skyrių. Kas abejoja, pavargo – išeikite“, – kalbėjo R.Janickas, kuris sovietmečiu yra baigęs aukštąją karo ryšių mokyklą ir iki nepriklusomybės atkūrimo tarnavo sovietinėse karinėse pajėgose. 

„Darbo partija nepadarė nieko tokio, kad turėtų žlugti“, – pareiškė R.Janickas. 

Ž.Pinskuvienė kalbėjo vos kelias minutes ir kaltino partijos vadovybę, kad ji matė tik save.

Pasisakymų metų suvažiavimo delegatai taip pat liejo nuoskaudas dėl įžeidinėjimų, kai žmonės buvo vadinami provincialais ir „perdylomis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.