Vilniuje dėl medžių žalieji aktyvistai išardė šaligatvį

Medžių mylėtojai Antakalnyje ėmėsi nematytos akcijos – išardė aplink medžius sudėtas naujas šaligatvio plyteles. Savivaldybė paprašė pareigūnų pagalbos.

Prie Antakalnio gatvės šaligatvis buvo išardytas.
Prie Antakalnio gatvės šaligatvis buvo išardytas.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Dec 12, 2016, 9:37 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:13 PM

Savavališkai išardę šaligatvį prie Antakalnio gatvės akcijoje dalyvavę asmenys neužmiršo apie tai paskelbti socialiniuose tinkluose. Tačiau niokotojai elgėsi apdairiai – nuotraukose ir vaizdo įrašuose nematyti veidų.

Vis dėlto aiškėja, kad šioje akcijoje dalyvavo ne tik Antakalnio bendruomenės nariai.

„Tai labai blogas darbas. Juk techninis šaligatvis prie tokio lygio gatvės privalo būti“, – šaligatvio ardymo akciją įvertino savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža.

Savivaldybė kreipėsi į policiją dėl šaligatvio niokojimo. O ardytojai kaltino savivaldybę – esą klojant trinkeles buvo pažeistos medžių šaknys, be to, joms palikta per mažai vietos, todėl želdiniai nudžius.

Anot aktyvistų, remontuojant Antakalnio gatvę nebuvo vadovaujamasi aplinkos ministro patvirtintomis Medžių ir krūmų veisimo, vejų ir gėlynų įrengimo taisyklėmis ir šaligatvis įrengtas arčiau nei pusė metro nuo medžių kamienų, nepaliktos minimalios dviejų kvadratinių metrų ploto pralaidžios orui ir vandeniui aikštelės.

Į tai V.Pauža atsakė, kad Antakalnio gatvėje buvo atliekamas tik paprastasis remontas. Gatvės asfaltbetonio danga ir pėsčiųjų bei dviračių danga buvo remontuojama gerinant jų būklę, tačiau nekeičiant dangos parametrų.

„Todėl ir aplinka šalia medžių nebuvo vertinama – jie nebuvo pjaunami arba sodinami nauji“, – aiškino V.Pauža.

Be to, jis priminė: techninis šaligatvis toje gatvės dalyje buvo ir anksčiau – pakeistos tik jo trinkelės. Techninio šaligatvio šalia gatvės ypač reikia žiemą – tam, kad nukasamas sniegas nebūtų pilamas ant vejos.

Ant techninio šaligatvio taip pat kraunamas nuo gatvės dangos nušluotas smėlis.

V.Pauža žadėjo, kad kitąmet Antakalnio gatvėje bus sodinami nauji medžiai.

Jie žaliuos toliau nuo gatvės, o senieji, augę prie pat kelio, bus kertami. Tad ardyti šaligatvio, taip esą gelbėjant želdinius, tikrai nereikėjo.

Beje, veidus slėpę akcijos dalyviai buvo apsiginklavę ne tik kastuvais, laužtuvais, kabliais. „Štai taip naudojami ledo kirtikliai“, – sakė vienas akcijos dalyvių, alpinistų įrankiu raudamas šaligatvio trinkelę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas