Živilė Pinskuvienė: „Esu visiškai nepriekaištingos reputacijos“

Savaitgalį partija „Tvarka ir teisingumas“ bei Darbo partija išsirinko naujus lyderius. Vienų rinkimų rezultatus buvo galima nuspėti, kituose politinės aistros virė ne tik per, bet ir po partijos pirmininko rinkimų. Apie visa tai pokalbis laidoje „Dėmesio centre“ su išrinktais naujaisiais partijų vadovais – Darbo partijos pirmininke Živile Pinskuviene ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininku Remigijumi Žemaitaičiu.

Živilė Pinskuvienė: „Esu visiškai nepriekaištingos reputacijos“<br>A.Karaliūno nuotr.
Živilė Pinskuvienė: „Esu visiškai nepriekaištingos reputacijos“<br>A.Karaliūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Edmundas Jakilaitis, LRT TELEVIZIJOS laida „Dėmesio centre“, LRT.lt

2016-12-12 23:34, atnaujinta 2018-02-09 23:00

– Ponia Pinskuviene, per suvažiavimą užsiminėte, kad partiečiai yra praradę pasitikėjimą partijos vadovais. Kaip ketinate jį sugrąžinti?

– Žmonės buvo praradę pasitikėjimą, nes tik viršūnės sprendė visus klausimus, o apačios nieko nežinojo. Partijos vadovybė neturėtų pamiršti, kad vis dėl to be pagrindo, be skyrių nieko gero nebus. Tai parodė Seimo rinkimų rezultatai, su skyriais reikia skaitytis.

– Kaip vertinate kolegų Valentino Mazuronio, Vytauto Gapšio, Sauliaus Jakimavičiaus pasitraukimą? Visi jie pareiškė, kad su jumis jiems ne pakeliui.

– Nežinau. V. Mazuronis kaip lengvai atėjo, tai turbūt taip pat lengvai ir palieka. Su V. Gapšiu šiandien kalbėjau. Manau, tai yra vyriškos ambicijos. Suprantu, kad vyrams yra sunku pralošti, o ypač moteriai. V. Gapšys turi žemaitiško kraujo, karšto kraujo. Jis dar turi tris dienas apsispręsti, jis dar gali apsigalvoti. Tačiau gerbsime bet kokį jo sprendimą. Skaitant garbės pirmininko sveikinimo kalbą, buvo duota labai aiški žinutė, kurį kandidatą reikėtų palaikyti, bet įvyko šiek tiek kitaip. Aš net pati nesitikėjau.

– Pati nesitikėjote?

– Visiškai nesitikėjau. Dar prieš savaitę tarybos posėdyje labai aiškiai išsakiau savo poziciją, kad jei Valentinas Bukauskas kandidatuoja, tai aš savo kandidatūrą atsiimu. Bet kadangi sekmadienį, suvažiavimo dieną, V. Bukauskas labai aiškiai pasakė, kad jis nekandidatuos, tai vardan demokratijos, kad būtų du kandidatai ir kad žmonės turėtų iš ko rinktis, aš kandidatavau.

– Tai viskas įvyko stebuklingu būdu?

– Aš iki šios minutės dar negaliu atsigauti, nes tokio didelio palaikymo aš nesitikėjau.

– Partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas po rinkimų pasiūlė atnaujinti partijos vadovybę iš jos išvarant, cituoju, „senus pirdylas“. Gal žinote , kas tie pirdylos? Ar jau juos išvarėte?

– Nežinau, man V. Uspaskichas jokių nurodymų neduoda ir neduos. Šiandien pirmininke išrinkta esu aš. Suvažiavime visi girdėjome, kiek buvo išreikšta nepasitenkinimo, kad mūsų garbės pirmininkas, partijos įkūrėjas būtent taip pavadino mūsų partijos narius.

– Jūsų partijai turbūt labiausiai pakenkė reputacijos dalykai, turiu omenyje Darbo partijos bylą, apkaltinamuosius nuosprendžius keliems jūsų partijos aukštiems esamiems ir buvusiems atstovams. Jūs pati taip pat negalėtumėte savęs laikyti nepriekaištingos reputacijos politike.

Esate turėjusi problemų su teisėsauga, buvote įsivėlusi į balsų pirkimo skandalą, dabar, būdama Širvintų rajono mere, pralaimite teismuose atleistiems darbuotojams. Nebus labai lengvas kelias jums parodyti visuomenei partiją kaip atsinaujinusią, patikimą, skaidrią organizaciją?

– Aš esu visiškai nepriekaištingos reputacijos. Pasibaigus ir Aukščiausiajam Teismui, visi buvo išteisinti. Konstitucinis Teismas, pasibaigus visoms byloms, aiškiai suprato, kad mane sušaudė net neatsistojusią. Aš neturėjau nei liudininko statuso, nei kaltinamosios, nei kokio kito. Kažkas nusifilmavo, parodė, susidarė didžiulė žiniasklaidos opinija.

72 val. ir mūsų Seimo narių komanda buvo realiai išmesta iš Seimo. Tai yra sušaudyti gyvi žmonės. Viskas pasibaigė, niekas nenori prisiimti atsakomybės. Aš nebuvau teisiama ir prašau man neklijuoti šitos etiketės.

– Konstitucinis Teismas vertino situaciją, apklausė pareigūnus, analizavo medžiagą ir t. t. To teismo sprendimo niekas nėra panaikinęs, sutinkate su tuo?

– Niekas jo ir nepanaikins. Tegul taip ir būna. Tačiau realybė yra visai kitokia. Mero rinkimai man buvo anuliuoti dėl kažkokių skandalų, tačiau žmonėms ten, kur aš dirbu ir gyvenu, žiniasklaida tos miglos neuždės ant akių. Esu dirbantis ir atsakingas žmogus. Galite rodyti ir rašyti, ką norite, bet žmonės mane mato, aš dirbu sąžiningai.

– Ar jūs teisėtai ar neteisėtai atleidžiate žmones Širvintose, sakote, kad tai niekam nesvarbu?

– Tai niekuo nėra susiję su partijos veikla. Tai yra savivaldybės administracijos darbas. Savivaldybės administracijos direktorius atlieka šitas funkcijas. Teismas aiškiai pasisakė, kad reorganizacija įvykdyta teisėtai. Ta reorganizacija, kurią aš teikiau kaip merė ir kurią palaikė mano koalicijos partneriai Liberalų sąjūdis ir konservatoriai.

Teismas dėl to labai aiškiai pasisakė. Jeigu teisininkai padarė kažkokių klaidų, su tais žmonėmis buvo neatsiskaityta ar kažkas pasiūlyta neteisėtai, tai tą turi išaiškinti – teismas ir administracija šituos dalykus turės sutvarkyti. Prašau nekaltinti nebūtais dalykais.

– Niekas nekaltina, tiesiog mokesčių mokėtojų pinigais bus mokama už žmonių neteisėtą atleidimą.

– Nieko, susitvarkysime. Kiekvienas meras, kiekviena savivaldybė ir taryba darydavo reorganizacijas. Paprasčiausiai apie tai niekas nekalba. Jūs gi nekalbate, kiek atleidžia Vilniaus m. savivaldybė, Kaunas ir t. t.

– Pone Žemaitaiti, tai, kad jūs tapote partijos vedliu, nebuvo didelė staigmena. Buvote vienintelis kandidatas, remiamas dabartinės vadovybės, jau kurį laiką laikinasis partijos pirmininkas. Kaip ketinate keisti dabar esamą politiką? Kaip jūs suprantate tas žadamas dideles permainas?

R. Žemaitaitis: Pristačiau struktūrines permainas. Mano visi 9 pavaduotojai yra nauji, visi prezidiumo nariai yra absoliučiai nauji.

– Kodėl?

R. Žemaitaitis: Reikia atversti naują puslapį ir pradėti naujai dirbti. Tikslas yra per pusantrų metų padaryti struktūrinę reformą. Jau keičiame įstatus, kad partijos pirmininkas būtų renkamas tiesiogiai visų partijos narių. Kandidatai bus keliami likus 20 dienų iki kongreso, kartu bus pristatomi pirmieji vicepirmininkai.

Prezidiume vietoje 9–11 narių liks tik pirmininkas ir du pavaduotojai. Sprendimo teisė bus perduodama valdybai.

– Kitai kadencijai partijos pirmininkas jau bus renkamas visuotiniuose rinkimuose?

R. Žemaitaitis: Taip. Savivaldybių tarybų sąrašai lygiai taip pat. Kandidatai į Seimą turi būti pristatomi likus 6 mėnesiams iki Seimo rinkimų. Turi būti aiški programa ir rajonuose. Man teko būti rinkimų štabo vadovu, tai tenka apgailestauti, kad buvo iškelti kai kurie kandidatai, kurie savo vienmandatėse apygardose gavo mažiau nei partija. Tai klausimas – kas juos iškėlė ir pasiūlė. Man tai yra nepriimtina.

– Jūs taip drastiškai verčiate naują puslapį. Ar jūs manote, kad anksčiau vadovybėje buvę žmonės neverti jūsų pasitikėjimo?

R. Žemaitaitis: Jie yra verti pasitikėjimo. Reikia nepamiršti, kad jie turi daug patirties, daug informacijos, o tai reikia išnaudoti. Tačiau reikia suprasti, kad jei siekiama, kad partija atsinaujintų ir kituose Seimo, savivaldybių tarybų, Europos Parlamento rinkimuose turėtų kandidatų, tai reikia kardinalių struktūrinių reformų. Tai yra neišvengiama. Džiaugiuosi, kad tam partijos bičiuliai pritaria. Tam pritaria net ir senbuviai, kurie gal kiek ir abejojo mano tokiu griežtu ir greitu sprendimu.

– Kaip Rolandas Paksas vertina šiuos jūsų sprendimus?

R. Žemaitaitis: Reikėtų jo paties paklausti. Aš su juo nederinau nei prezidiumo narių, nei kitų savo sprendimų tam, kad nebūtų užkulisinių dalykų, tam aš kategoriškai nepritariu. Šiandien su juo kalbėjome, jis mato teigiamų postūmių. Jis patarė neskubėti, per keletą mėnesių išanalizuoti visą situaciją ir tada priiminėti sprendimus.

– Jums labiau pasisekė nei Darbo partijai, perkopėte 5 proc. barjerą, turite frakciją Seime. Kokia dabar jūsų partijos ambicija?

R. Žemaitaitis: Aš ir anksčiau sakiau, jei jau atėjau gegužės mėnesį, tai turiu tikslą. To tikslo pasiekėme visi kartu. Deja, prieš pat rinkimus, likus vos dviem savaitėms, nelaimingas atsitikimas su pareigūnu-šunimi Ramziu du procentus nubraukė. Mano pagrindinis tikslas yra, kad partija būtų valdančiojoje daugumoje.

Mes įrodėme, kad sugebame dirbti. Mano tikslas – tikra, lietuviška nacionalinė partija. Esmė – loginis, konkretus mąstymas. Man labai svarbi krašto apsauga, kad nebūtų mažinamas finansavimas, tam reikia skirti ypatingą dėmesį, ypač dabar, stebint geopolitinę situaciją.

– Ponia Pinskuviene, V. Mazuronis, tik tapęs partijos pirmininku, šioje studijoje sakė – „Darbo partija laimės rinkimus, jei ne – atsistatydinsiu“. Taip ir įvyko – partija patyrė fiasko, V. Mazuronis pasitraukė. Kokius tikslus jūs keliate sau ir partijai? Beje, jums bus labai sunku veikti viešojoje erdvėje, nes nesate Seimo narė.

– Šiandien aš turiu susiformuoti komandą. Aš nesitikėjau laimėti, todėl nėra suformuota nei pavaduotojų komanda, nei prezidiumas. Kitą savaitę bus suformuota komanda, paskirstytos pozicijos. Turime sėsti ir kalbėtis, kokiu keliu einame.

Mūsų du Seimo nariai – Valentinas Bukauskas ir Petras Čimbaras dalyvauja valdančiojoje koalicijoje ir šitą klausimą mes turime spręsti. Mano pats pirmas darbas – susiformuoti komandą, nes šiandien esu viena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.