Živilė Pinskuvienė nustebino net patį Viktorą Uspaskichą: „Jam tai buvo netikėta“

Sekmadienį Kėdainiuose vykusiame Darbo partijos suvažiavime paaiškėjo, kas perims partijos vairą. Naująja partijos pirmininke išrinkta Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė. Vos paskelbus apie jos pergalę, staigmenų pateikė įtakingi „darbiečiai“.

Apie Darbo partijos ateitį bei Širvintų rajono reikalus „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė Daiva Žeimytė kalbėjosi su Ž. Pinskuviene.<br>A.Karaliūno nuotr.
Apie Darbo partijos ateitį bei Širvintų rajono reikalus „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė Daiva Žeimytė kalbėjosi su Ž. Pinskuviene.<br>A.Karaliūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė, Lietuvos ryto televizija

Dec 12, 2016, 7:33 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:02 PM

Apie pasitraukimą iš partijos pranešė su teisėsauga reikalų turintis Vytautas Gapšys, žemės ūkio viceministras Saulius Jakimavičius bei buvęs Seimo narys Valdas Skarbalius. Narystę dėl nesutampančių bioritmų sustabdė ir nesėkmingai į rinkimus partiją vedęs Valentinas Mazuronis.

Apie Darbo partijos ateitį bei Širvintų rajono reikalus „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė Daiva Žeimytė kalbėjosi su Ž. Pinskuviene.

– Vakar buvote išrinkta partijos pirmininke. Kaip jūsų kandidatūra atsirado šiuose rinkimuose?

– Iškėlė skyriai. Prieš keletą mėnesių buvo paskelbta, kad skyriai turi siūlyti kandidatus į partijos pirmininkus. Mano kandidatūra tarp dešimties irgi buvo.

– Ir jūs iš karto sutikote?

– Kai man pasiūlė būti tarp dešimties kandidatų, sutikau.

– Kodėl sutikote? Kodėl manote, kad jums reikia imtis šios atsakomybės?

– Tam, kad Darbo partijai, skyriams, žmonėms būtų platesnis pasirinkimas. Labai aiškiai matėsi, kad kai kurie rimti partijos vyrai traukiasi tada, kai partijai pats sunkiausias momentas.

– Išsigando?

– Nepavadinčiau taip, bet vyrai atitinkamu momentu parodė atsitraukimą.

– Kodėl šiuose rinkimuose patikėjo jumis?

– Nežinau. Šiandien sunku atsakyti į šį klausimą, nes pati to nesitikėjau. Prieš savaitę tarybos posėdyje įvardinau, kad jei Seimo narys, vienmandatininkas Valentinas Bukauskas kandidatuos, atsiimu savo kandidatūrą ir niekam nebūtų kilę klausimų, kad V. Bukauskas būtų tapęs partijos pirmininku.

Jis paaiškino svarias priežastis, kodėl šiuo metu negali būti. Jis tikrai neatsitraukia, padės, bet atsitiko taip, kaip atsitiko. Pasitraukus Valentinui pasilikome mes su Ukmergės meru Rolandu Janicku.

Sekmadienį, atvažiavusi į Kėdainius, tą areną, ypatingai po garbės pirmininko pranešimo ar sveikinimo kalbos, supratau, kad einu vardan demokratijos, kad žmonėms būtų pasirinkimas, nebūtų renkamasi iš vieno asmens. Tikrai tokio partiečių pasitikėjimo nesitikėjau.

– Kaip garbės pirmininkas Viktoras Uspaskich reagavo į jūsų išrinkimą? Kalbėjotės su juo prieš ar po suvažiavimo?

– Prieš suvažiavimą tikrai nekalbėjau, labai seniai su juo kalbėjau. Gavau pasveikinimą žinute.

– Toje žinutėje buvo tai, kad palaikys jus?

– „Sveikinu, tai buvo netikėta“. Po to turėjome trumpą pokalbį. Sakė, kaip čia atsitiko. Jis net nežinojo, kad buvau viena iš kandidačių į pirmininkus.

– O jo palaikymą turite?

– Nežinau, neklausiau. Aš turiu partijos narių, skyrių palaikymą. Be abejo, man svarbus ir garbės pirmininko palaikymas.

– Suprantu, kad jūs norėtumėte atskirti partiją nuo V. Uspaskich? Tie du dėmenys nuolatos buvo siejami kartu.

– Be abejo. Mes turime suprasti, kad Darbo partijai negali vadovauti nei du, nei trys asmenys. Partijoje pirmininkas yra vienas, yra jo komanda, kuri labai greitu metu bus suformuota. Garbės pirmininkas yra garbės pirmininkas, toks jo ir statusas.

– Partija – jo kūrinys.

– Lygiai toks pat, kaip mano. Aš lygiai tokia pati steigėja. Mūsų daug tokių žmonių, kurie esam steigėjai, kurie nešėm po trupinėlį, dirbom, darėm ir šiai dienai turim, ką turim – pačią stipriausią suformuotą struktūrą. Taip, įvyko momentas, lūžis ir turime tik du Seimo narius.

Bet nieko, pasižiūrint į kitas partijas – 10 metų ar kelias kadencijas valstiečiai buvo su vienu Seimo nariu ir nieko, pakilo iš tos duobės. Yra tikintys žmonės.

– Jūs labai kovingai nusiteikusi?

– Darbingai. Kovoti neturiu su kuo, prieš ką ir tikrai nenoriu.

– Ilgamečiai partijos nariai labai nevienareikšmiškai reagavo. Iš karto po jūsų išrinkimo pasitraukė Vytautas Gapšys, Seimo narys Valdas Skarbalius, žemės ūkio viceministras Saulius Jakimavičius, buvęs partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis, Dangutė Mikutienė. Kaip jūs tai aiškinate?

– V. Mazuronis, kaip lengvai atėjo, taip lengvai išeina. Su V. Gapšiu šiandien kalbėjau, manau, kad jo būdas yra karštas, jis turi žemaitiško kraujo. Tikrai kiekvienas žmogus yra svarbus.

– Bet tai nereiškia, kad jis grįžta į partiją? Jūs per suvažiavimą pasakėte, kad V. Gapšys turi sustabdyti narystę organizacijoje, kol nesibaigė problemos su teisėsauga.

– Be abejo. Tai yra suprantama, tai normalus procesas ir vyksta visose partijose. Jei pareikšti įtarimai ar bet kas, susijęs su teisėsauga, bet kuris partijos narys – ar tai vadovybės galva, atstovas ar eilinis narys, turi tai padaryti: sustabdyti narystę, susitvarkyti ir sugrįžti. Net neabejoju, kad V. Gapšys, susitvarkęs su žiniasklaidos išpūstu burbulu, atjotų ant balto žirgo.

– Jis reagavo štai taip: bandoma manimi prisidengti, kad jūs pati pasirodytumėte skaidri. Kaip jūs tai vertinate?

– Kaip jo pasisakymą.

– Nemanote, kad savo rankomis kuriate jei ne priešą, tai bent jau konkurentą? Tie žmonės, kurie pasitraukė iš partijos, pavyzdžiui D. Mikutienė, kalba apie visuomeninius judėjimus. Dalis atsisijojusių narių gali kurti kažką savo ar prisijungti prie kitų, kaišioti pagalius į ratus.

– Po šių nesėkmingų rinkimų labai daug kas kalbėjo apie visuomeninius judėjimus, nes artėjant savivaldos rinkimams žmonėms tai yra patrauklu. Apie tai diskutavo daugelis. Šis momentas yra kai kam prisidengti, tam, kad išeitų iš partijos, nebūtų išdavikai, perbėgėliai ar bėgantys iš skęstančio laivo.

– Tam, kad galėtumėte normaliai vadovauti, reikalingas palaikymas. Tie žmonės, kurie buvo savotiškas partijos stuburas, vienas po kito pasitraukia su tam tikrais pareiškimais apie jus.

– Mūsų partijos stuburas yra partijos skyriai. Jei partijos skyriai neparodė stuburo todėl, kad su jais buvo nesiskaitoma, rezultatą turim, kokį turim – du Seimo narius ir neperžengėm 5 proc. Stuburą gali parodyti tik skyriai.

Man reikia labai aiškiai susiformuoti komandą, pavaduotojus, prezidiumą, skyrius įtikinti, kad ten dirbantys žmonės yra svarbiausia, nes jie po trupinėlį suneša tuos procentus. Po to mūsų ponai Seimo nariai išeina, kai jiems yra blogai, meta, palieka žmones, skyrių, 20 tūkst. partijos narių ir pabėga. Apmaudu. Jie tais žmonėmis kartais pasinaudoja.

– Koks jūsų planas dėl šios partijos?

– Išsirinkti darbingą pavaduotojų komandą ir prezidiumą. Pati asmeniškai apvažiuosiu skyrius, noriu pasikalbėti su žmonėmis, nes jei jie balsavo, tiki manimi. Net neabejoju, kad Darbo partiją dar pamatysite.

– V. Mazuronis taip pat kalbėjo.

– Tai reikėjo dirbti su skyriais, ne vien tik vadovybe.

– Jūs manot, kad jis nedirbo?

– Dirbo, bet mano darbo metodai yra kitokie. Gal turiu daugiau patirties savivaldoje, kai kontaktas su žmonėmis yra tiesioginis. Žinai, ko žmonės nori, tikisi. Rezultatai parodys.

– Taikysite kažką panašaus, kaip savivaldoje? Pavyzdžiui, masinis valymas, dėl ko savivaldybėje dabar vyksta teismai.

– Širvintų savivaldybėje teismas pasisakė, kad reorganizaciją, kurią aš, kaip tiesiogiai išrinktas meras, pateikiau, yra teisėta ir nėra fiktyvi. Vadinasi, aš vykdau Vyriausybės pavedimus mažinti valdininkų skaičių, kurie yra išlaikomi iš mokesčių mokėtojų.

Toliau visą reorganizaciją vykdo administracija. Jei administracijoje teisininkai, specialistai kažką ne taip sudėliojo, vadinasi, išlindo tos spragos. Sunku komentuoti teismo sprendimus, bet šioje vietoje irgi įžvelgiame politikos. Vienos partijos atstovai, kurie mūsų rajone 12 metų buvo valdžioje, nuo tėčio, mamos – visi sustatyti ir jiems net nereikėjo mokėti dirbti kompiuteriu.

– Kokią partiją turit omenyje? Apie ką konkrečiai kalbate?

– Tai buvo valstiečių kandidatai.

– Esate nevienareikšmiškai vertinama – valymai, balsų pirkimo skandalas. Turite savotišką šleifą, einate vadovauti partijai ir sakote, kad turite metodus, kaip sutvarkyti situaciją. Gali būti sunku patikėti.

– Puikiai žinote, kad man niekada jokie įtarimai nebuvo pareikšti, nedalyvavau jokioje byloje. Žiniasklaidos suformuota nuomonę pakeisti sunku. Teismai parodo visiškai ką kitą. Jei visiškai nekaltus žmones be teismo sprendimo, kaltinimų pašalina iš Seimo, tai dėmė yra ne man, o Konstituciniam Teismui.

– Ką pirmiausia ketinate daryti po to, kai suformuosite komandą, nuvažiuosite į skyrius, pasikalbėsite su žmonėmis? Kokia yra jūsų, kaip pirmininkės, programa maksimum?

– Man tai visiškai netikėta. Šiandien yra antra diena, yra vidinis, normalus, žmogiškas stresas, nes aš nesitikėjau, neformavau, negalvojau. Šiandien pradėjau dėliotis, nes esu pasiėmusi nemokamas atostogas tam, kad susiformuočiau.

Man reikalinga komanda, su ja turiu sėsti, susidėlioti strategiją. Tada galėsim kalbėti apie ateities planus. Pagrindas yra savivaldos rinkimai. Savivaldos rinkimuose rajonuose Darbo partija pasirodys labai puikiai.

– O sau, kaip pirmininkei, kokius keliate reikalavimus, tikslus? Jei jums kažkas nepavyktų, ar prisiimsite atsakomybę?

– Aš visą laiką prisiimu atsakomybę. Niekados nebijau prisipažinti, kad klydau ar buvau neteisi. Kad komanda manimi patikėtų ir rinkimų rezultatai būtų patys geriausi. Atiduosiu visas jėgas, visą save.

– Ar dėl tam tikrų dalykų ketinate tartis su V. Uspaskich?

– Ne. Nereikia tartis. Su skyriais, partijos nariais reikia tartis. Garbės pirmininkas visą laiką galės atvažiuoti, pasakyti sveikinimo kalbą, palaikyti, uždėti toną.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.35 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.